SAD HITNO REAGOVALE: Traži se oslobađanje DVOJICE AMERIKANACA
Amerika, Foto: Profimedia

PRAVDA

SAD HITNO REAGOVALE: Traži se oslobađanje DVOJICE AMERIKANACA

Organizacije za ljudska prava i grupe koje se zalažu za slobodu medija pozivaju na oslobadjanje obojice novinara kao i drugih novinara koje drži zatvorene vojne vlasti Mjanmar

Objavljeno:

Američki Stejt department izrazio je danas veliku zabrinutost zbog pritvora dvoje američkih građana koji su radili kao novinari u Mjanmaru i pozvao vojnu vladu te zemlje da ih odmah oslobodi.

Stejt department je u saopštenju naveo da će nastaviti da traži oslobadjanje Danijela Fenstera i Nejtana Maunga dok im se ne dozvoli da se bezbedno vrate kući svojim porodicama.

Organizacije za ljudska prava i grupe koje se zalažu za slobodu medija pozivaju na oslobadjanje obojice novinara kao i drugih novinara koje drži zatvorene vojne vlasti Mjanmar.

Fenster, 37, priveden je na medjunarodnom aerodromu u Jangonu u ponedeljak kad se pripremao da udje na let za Kuala Lumpur u Maleziji na putu za Detroit da obidje porodicu. On je glavni urednik informativnog i poslovnog časopisa Frontier Mjanmar (Frontier Myanmar) koji se objavluje na burmanskom i engleskom kao i onlajn.

Nejtan Maung i državljanin Mjanmara Nathar Njein, suosnivači lokalnog portala Kamajut Media, uhapšeni su 9. marta, prema navodima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) koji se poziva na izveštaje medija u Mjanamru.

CPJ navodi da ima izveštje da su Maung, glavni urednik portala i Hantar, producent vesti, bili fizički zlostavljani u zatvoru u prvih nekoliko nedelja pritvora.

Stejt department je naveo da su predstavnici američke ambasade u Jangonu imali virtualni sastanak sa Maungom u ponedeljak ali da za sada nisu dobili pristup Fensteru.

Stejt department je naveo da su hapšenja i primena sile prema novinarima u Mjanmaru prestavlja "neprihvatljiv napad na slobodu izražavanja".

Vojna hunt koja je preuzela vlast u februaru posle svrgavanja izabrane šefice vlade Aung San Su Ći uhapsila je još dva strana novinara, slobodne novinare Roberta Bociage iz Poljske i Jukija Kitazumija iz Japana. Oni su u medjuvremenu deportovani iz zemlje.

Bonus video:

02:26

UDARILA GROBARKA NA ZVEZDAŠICU U CENTRU BEOGRADA PRED DERBI Imamo HAOS snimak - PAZITE SAMO ŠTA SU IMALE DA KAŽU!

(Espreso/Beta - AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.