PET SAVRŠENIH MEDITERANSKIH MESTA: Hedonisti širom sveta ih obožavaju, A ČETVRTO MESTO JE OMILJENO MEĐU SRBIMA
Santorini, Foto: Promo

putovanje

PET SAVRŠENIH MEDITERANSKIH MESTA: Hedonisti širom sveta ih obožavaju, A ČETVRTO MESTO JE OMILJENO MEĐU SRBIMA

Mediteran čine neke od najslikovitijih destinacija na svetu

Objavljeno:

Živopisna istorija i vrhunska kuhinja, sa neverovatnim pejzažima čini ovaj region nezaobilaznom destinacijom turista širom sveta.

Samo ime Mediteran dolazi još od starih Rimljana i u bukvalnom prevodu znači "srednja zemlja". Mediteranska mesta sjajna su odredišta za odmor, nevažno da li se odlučili za sezonski odmor ili prolećno putovanje.

Svoje mediteransko putovanje pretvorite u fantastičan doživljaj uz odmor na ovih 5 magičnih mesta koja ostavljaju snažan utisak u svakom svom detalju, a proleće je pravo vreme za početak planiranja idealnog odmora baš po vašoj meri.

Santorini

Lepotu Santorinija je teško izraziti rečima, a o tome svedoči i njegov istorijski naziv Kalliste, što znači najlepši. Strme bele litice se spuštaju u tamne vode mora i stvaraju kontrast kao nijedno drugo mesto.

Santorini
Santorinifoto: Giorgos Kontarinis Eurokinissi imago stock&people Profimedia

U sumrak, posebno između Oie i Tirasia, izletnički brodovi u punoj plovidbi klize neverovatno kobaltno plavim vodama, pod narandžastim i ružičastim nebom kakvo je u suton.

Činkve Tere

Činkve Tere je zbirka pet ribarskih sela duž italijanske rivijere; Monteroso al Mare, Vernaca, Manarola, Korniglia i Riomađiore, svaki šarmantniji od sledećeg.

Pastelne kućice smeštene jedna na drugu, bistro plavetnilo, bujna zelena planina… Gotovo je nemoguće opisati kako je ovde lepo. Nebo prelazi iz svetlo plave u mekano ružičaste tonove do tamne indigo plave boje. Možete stajati na visokim stenama u Korniglii i uživati u pogledu ili popiti piće u istorijsko centru Vernace. Gde god pogledate, prelepo je.

Plodovi mora su ono što se ovde mora probati. Inćuni su primarni proizvod i delicija od rimskih vremena.

Malta

Ova ostrvska zemlja je dom blaženih obala koje ovijaju istorijske gradove i sela. Maltežani su poznati po svojoj gostoljubivosti, prijateljstvu i velikodušnosti. Ova karakteristika duboko je ukorenjena u malteškoj kulturi i čini toplo i prijatno iskustvo.

Glavni grad Valeta jedan je od najmanjih glavnih gradova na svetu, ali ovde imate mnogo toga da vidite i doživite. U Valetti ćete dobiti mešavinu istorije i modernog društva sa svim događajima, restoranima i prodavnicama. A iz Valete možete autobusom da se vozite po celom ostrvu i da uživate u mediteranskom šarmu koji opija.

Malta
Maltafoto: Profimedia

Lefkada

Dobro poznata destinacija turistima iz Srbije je Lefkada. Velike uvale i dosledno jaki vetrovi namamljuju hiljade surfera, kitesurfera i mornara na ovo ostrvo.

Lefkada
Lefkadafoto: Promo

Vasiliki, na jugozapadnoj obali, i Nidri, na istoku, glavne su baze. Ali, ostrvo je mnogo više od toga. Uzduž zapadne obale nalaze se prelepe plaže posute peskom, poduprte čistim belim liticama, tipičnim za Jonsko more. Osim prelepih plaža i izuzetnih krajolika, ima obilje aktivnosti za sve uzraste.

Korzika

Predivne plaže i borove šume pružaju jedinstveni osećaj na ovom ostrvu. Za porodice se preporučuje mirnoća plaže Marinela u zalivu Ajasio, navodi journal.hr.

Pripada Francuskoj, ali ima svoj ponosni identitet. Rodno je mesto Napoleona, a statue i imena ulica neprestano podsećaju na njegovu ostavštinu, a kuća Bonaparte – porodična kuća Napoleona, sada je nacionalni muzej.

Bonus video:

38:45

REDAKCIJA 15.04.2024. 3. DEO

(Espreso/BlicŽena/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.