EMILOV NESTANAK RAZORIO FRANCUSKU, A NJEGOVA SMRT JU JE DOTUKLA: Otkrivena JEZIVA PROŠLOST porodice mališana?!
Emil Solej, Foto: Printscreen/Twitter/ Gendarmerie nationale

ovo baca novo svetlo n

EMILOV NESTANAK RAZORIO FRANCUSKU, A NJEGOVA SMRT JU JE DOTUKLA: Otkrivena JEZIVA PROŠLOST porodice mališana?!

Novi uznemirujući detalj u tragičnom slučaju nestalog francuskog deteta koji je misteriozno poginuo u Alpima pojavio se u utorak uveče

Objavljeno:

Francusku je potresla vest o smrti Emila Soleja (2) koji je nestao pre više od osam meseci. Novo svetlo na tragediju baca i moguća politička pozadina.

Odeća koja pripada dvogodišnjem Emilu Soleju pronađena je oko 150 metara od ostataka njegovog tela, otkrio je francuski tužilac.

Novi uznemirujući detalj u tragičnom slučaju nestalog francuskog deteta koji je misteriozno poginuo u Alpima pojavio se u utorak uveče.

Lobanja i kosti malog Emila pronađene su u subotu u blizini izolovane porodične kuće odakle je nestao u julu. Policajci su otkrili njegovu odeću 150 metara od njegovih posmrtnih ostataka, rekao je u utorak tužilac iz Eks an Provansa Žan-Lik Blašon.

Tužilac, koji vodi krivičnu istragu o Emilovoj smrti, rekao je da "majica, pantalone i cipele" mališana "nisu skupljene na istom mestu, već razbacane na nekoliko metara".

Divlje životinje su možda bile odgovorne za razvlačenje njegovih ostataka i za "male prelome" i "tragove od ugriza" pronađene na njegovoj lobanji, kaže Blašon.

Još uvek se ne zna kako je dečak umro

Još nije poznato kako je Emil umro, iako je tužilac rekao da je pad možda oštetio lobanju mališana.

On je dodao da teorije koje uključuju „ubistvo ili ubistvo iz nehata” nisu isključene i da pregled kostiju za sada ne omogućava da se utvrdi uzrok smrti.

Mališanu je nedostajao i zub.

Jedna žena je u toku šetnje po planini otkrila ostatke deteta tokom vikenda skoro devet meseci nakon što je nestao iz udaljene porodične kuće svoje babe i dede na jugu Francuske, piše "The Sun".

Naišla je na njih u izuzetno strmoj oblasti u subotu između podneva i 14 časova, oko 25 minuta hoda od zaseoka Verne, u blizini Grenobla.

Neimenovana žena je hodala istom stazom kojom se seća da je hodala pre mesec dana, rekao je Blašon.

- Ona je bila uznemirena ovim otkrićem i stavila (lobanju i kosti) u plastičnu kesu. Otišla je kući i pozvala policiju. Uspela je da tačno odredi gde ju je pronašla (lobanju) – rekao je tužilac.

O Emilu je brinuo njegov deda Filip Vedovini (58), dana kada je nestao.

Blašon je rekao da je područje gde su Emilovi posmrtni ostaci pronađeni u subotu prethodno pretraženo, „ali bez korišćenja dronova ili specijalizovanih pasa“.

- U ovom trenutku ne možemo reći da li je Emilovo telo već bilo u pretresanom području. Ne mogu da kažem da je pretresen svaki kvadratni metar. Tamošnja topografija je teška sa strmim padinama što otežava posmatranje i iskopavanje. U julu 2023. takođe je bilo veoma vruće, sa temperaturama većim od 30 stepeni u hladu, što je moglo da utiče na efikasnost pasa za praćenje i infracrvenih kamera – rekao je tužilac.

Međutim, prethodno je rečeno da je moguće da je neko tu doneo ostatke.

Emilova porodica - koja je bila na misi u nedelju kada su saznali da su posmrtni ostaci malog deteta pronađeni - tek treba da komentariše najnovije otkriće.

Emilov deda umešan u seksualno zlostavljanje dece?

Vedovini je pobožni katolik i monah koji je, kako je otkriveno ranije ovog meseca, bio pod istragom u okviru aktivne krivične istrage o zlostavljanju dece i umešan kao „svedok koji je pomogao“.

On se školovao za monaha dok je radio u školi koja je bila povezana sa seksualnim zlostavljanjem, uključujući silovanje, ranih 1990-ih.

On poriče bilo kakvu krivicu.

Vedovini i njegova supruga An Vedovini odgajali su 10 dece, uključujući Emilovu majku, koja je sada poznata pod njenim udatim imenom - Mari Solej.

Politička pozadina porodice - ekstremni desničari

Policija je takođe ispitala ekstremno desničarsku političku pozadinu porodice.

Emilov otac, Kolomban Solej (26) uhapšen je zbog "napada na strance" 2018. i ubrzo pušten iz pritvora.

U to vreme, Solej je bio aktivista povezan sa Aksion Fransez, krajnje desničarskom nacionalističkom i rojalističkom grupom, kao i neofašističkom Bastion Sosijal.

Godine 2021, i Kolomban Solej i njegova supruga Mari, Emilova majka, bili su kandidati na lokalnim izborima u oblasti Marseja, podržavajući stranku Erika Zemura - osuđenog rasiste i islamofoba koji je pokušao da postane predsednik Francuske.

Izvor uključen u potragu za Emilom rekao je ranije: „Stvarate mnogo neprijatelja kada ste saveznik Erika Zemura i grupa kao što su Aksijon Fransez i Bastijon Sosijal. Nijedna teorija o Emilovom nestanku nije isključena, pa se, naravno, ispituje ova pozadina. Moguće je da je kidnapovanje povezano sa političkim neprijateljima.'

Osveta?

Oba roditelja je po početku potrage za dečakom verbalno napala bivša francuska ministarka za porodicu i decu, Segolen Rojal, koja je potvrdila da Solej ima „veoma zabrinjavajući profil“.

Gospođa Rojal, koja je i sama majka četvoro dece, napisala je tada na Tviteru: „Majka je ispitivana tek u utorak? A otac, vrlo zabrinjavajućeg profila? Znači, nismo se osvrnuli na teoriju problema ili porodične osvete? Kidnapovanje? Zašto se upozorenje za otmicu još uvek ne aktivira? Kako tužno".

Glavni tužilac Remi Avon, koji vodi sudsku istragu o Emilovom nestanku, rekao je da se razmatraju mogućnosti da je Emil bio ubijen, kidnapovan ili da je nastradao nesrećnim slučajem.

On je rekao da je dom Emilinih roditelja u južnom gradu La Bujadis, u blizini Marseja, pretresen još u julu, dok je kuća bake i dede u blizini, i na Alpima, takođe pretresena.

Zašto je potraga otkazana?

Oko 800 ljudi učestvovalo je u potrazi za nestalim Emilom. Desetine policajaca i vojnika, uz podršku psećih timova i helikoptera, pretražili su 30 zgrada, 12 vozila i 12 hektara terena oko sela, a intervjuisali su 25 ljudi. U potrazi je učestvovalo i skoro 500 dobrovoljaca. Menadžer lokalnog restorana rekao je da je osoblje gledalo “svuda” za dečakom, preneo je “Indipendent”.

- Gledali smo po mestima na kojima bi mogao da bude, zaista smo svuda tragali za njim – rekao je on.

Iz policijskih helikoptera je čak puštan snimak majčinog glasa sa zvučnika u nadi da će se dečak pojaviti. Kako to nije uspelo, vlasti su odlučile okončaju potragu na terenu i da promene taktiku i analiziraju podatke koje već imaju.

Avon je tada rekao u saopštenju da masovna potraga nije dala nikakve tragove za rešavanje misterije dečakovog nestanka i da više neće biti slate grupe za potragu. Istakao je da bi dete bilo nađeno u perimetru od dva dana da je bilo u području.

Bonus video:

03:32

NESTANAK DECE

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.