NOVI PROBLEM ZA TRAMPA? Južna Koreja sutra bira predsednika, a favorit se nimalo NE SVIĐA AMERICI!
Foto: Reuters

SUDBONOSNI IZBORI

NOVI PROBLEM ZA TRAMPA? Južna Koreja sutra bira predsednika, a favorit se nimalo NE SVIĐA AMERICI!

U Južnoj Koreji nema drugog kruga - ko u prvom dobije najviše, postaje predsednik, a prema prognozama Dojče velea, Mon može rečunati na 40 odsto glasova
Objavljeno:

Prošle nedelje, američki šef diplomatije Reks Tilerson ponovo je pozvao međunarodnu zajednicu da obustavi sve diplomatske i trgovinske odnose sa Severnom Korejom.

"Dojče vele" prognozira da se ni drugo Monovo obećanje neće svideti Beloj kući navodeći da je on najavio da će preispitati odluku o razmeštanju americkog raketnog štita THAAD.

- Polovina građana Južne Koreje protivi se tom raketnom sistemu jer opterećuje odnose sa Kinom i diže tenzije u regionu - naglaša nemački medij.

Dojče vele, međutim, ističe da treća stvar o kojoj Mon govori ne razlikuje ga od drugih kandidata.

foto: Reuters

- Svi, naime, obećavaju da će rasturiti sprege politike i moćnih koncerna poput Samsunga, LG i Hjundaija. Kandidat demokrata želi da pojača intervenciju države i u javnom sektoru otvori 800.000 radnih mesta - naglašava.

Dodaje i da Monovi odlični izgledi da postane šef države počivaju i na podelama desnice.

- U tom spektru bi najbolje mogao da prođe Hong Jon Pjo, sušta suprotnost što se odnosa prema Severnoj Koreji tiče. Poznat je po drastičnim i seksističkim izjavama pa je stekao nadimak 'korejanski Tramp'. To ne privlači mlade birače - ističe nemački medij.

foto: Reuters

Hong, naglašava, treba da se bori i sa posledicama čudnog skandala tokom kampanje se saznalo da je navodno u studentskim danima pomogao jednom prijatelju da nekoj devojci sipa ilegalno sredstvo u piće kako bi je zaveo.

Dojče vele dodaje da se "pobedi izdaleka" nada i preduzetnik An Ceol So, koji je postao poznat kao izumitelj jednog računarskog antivirus programa.

- On se predstavlja kao covek centra, ekonomski liberal koji se u pitanjima bezbednosti oslanja na Vašington. No centristi poslednjih godina ne prolaze najbolje u podeljenoj Južnoj Koreji - zaključuje Dojče vele.

(Espreso.co.rs / Dojče Vele)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.