UKRALA MASNU SUMU NOVCA, PA NESTALA! Fatalna Jasemina se predala posle 3 godine bekstva, svi se pitaju samo JEDNO
Jasemina G., Foto: Pressestelle Polizei Bremen

misterija

UKRALA MASNU SUMU NOVCA, PA NESTALA! Fatalna Jasemina se predala posle 3 godine bekstva, svi se pitaju samo JEDNO

Jasemina je uhapšena u utorak uveče na aerodromu u Nemačkoj nakon sletanja aviona iz Istanbula

Objavljeno:

Jasemina G. (31), koja je ukrala čak 8 miliona evra od firme za transport novca u kojoj je radila u Nemačkoj, predala se vlastima posle skoro tri godine bekstva.

Jasemina je uhapšena u utorak uveče na aerodromu u Nemačkoj nakon sletanja aviona iz Istanbula.

Ona je osumnjičena da je u maju 2021. godine ukrala čak osam miliona evra od firme za transport novca Loomis u Bremenu i otada se nalazila u bekstu.

Uzalud su nemačke vlasti i istražitelji tragali za višemilionskom kradljivicom, a tokom potrage pojavljivale su se teorije da se krije u vili na Egejskom moru.

Pisalo se da je ona sa još dva prijatelja, koji su joj pomogli u pljački, uspela da novac prokrijumčari u Tursku, odakle je poreklom. Veruje se da je ona neko vreme boravila u luksuznoj vili sa bazenom na Egejskom moru.

Nemački list Die Welt uspeo je da dođe do optužnice koju je tužilaštvo pripremilo protiv nje, a u kom se navodi da je Jasemin odnela novac iz kompanije kamionom za smeće zahvaljujući 41-godišnjem Nemcu Heningu B., sa kojim se tokom rada u firmi sprijateljila i često flertovala.

Ona je navodno pre pljačke ponudila hranu Heningu i na taj način pomogla da se neometano novac ubaci u kamion za smeće, a zatim ga utovarila u minibus koji je namenski iznajmljen.

Jasemina G.
Jasemina G.foto: Pressestelle Polizei Bremen

Zašto je Jasemin posle toliko vremena odlučila da se preda?

Javni tužilac Bremena u sredu nije želeo da daje nikakve konkretne izjave o tome. Nisu dati podaci o tome gde se nalazi ukradeni novac. Ali postoji nekoliko teorija zašto se 31-godišnjakinja vratila u Bremen.

Istražitelji sumnjaju, između ostalog, da je Jaseminu možda mučilo kajanje i da sada želi da odgovara za svoj spektakularni čin.

Sasvim je moguće da i da se kradljivica miliona dolara više nije osećala sigurnom.

Neposredno nakon nestanka, profesor Adolf Galvic (73), policijski psiholog na policijskom koledžu u Vilingen-Šveningenu, objasnio je da "tako velika suma novca privlači veliki broj kriminalaca".

"Čak su i kriminalci trećeg ili četvrtog reda u stanju da im uđu u trag. Širom sveta. Može biti ucenjena i kidnapovana", rekao je on.

Bild piše da je situacija za Jasemin G. bila izuzetno opasna kada je pobegla. Morala je stalno da pazi da ne postane žrtva sopstvenih postupaka.

Stručnjak za kriminal i profajler Aksel Peterman (71) takođe je govorio o mogućim razlozima zbog kojih se kradljivica miliona iznenada predala.

"Sigurno postoji niz razloga zašto se neko preda posle ovakvog zločina. Jedan od razloga može biti taj što je novac potrošen i više nije imala od čega da živi. Možda su je drugi ljudi našli u njenom skrovištu i plašila se da bi joj se nešto moglo dogoditi", rekao je on.

Ali on dodaje i da je moguće da je želela da se vrati da ponovo živi "normalan život".

"Ona prvo mora da odsluži kaznu. Ali takođe može biti da ima grižu savesti i da sada želi da pokaže kajanje. I naravno, takođe je stresno biti u bekstvu jer stalno zavisite od drugih ljudi", dodao je on.

Jasemin G. je privedena istražnom sudiji odmah nakon hapšenja na aerodromu u Bremenu. Nalog za hapšenje je raspisan i lopov se od tada nalazi u pritvoru u popravnom domu Bremen-Oslebshauzen.

Prema Krivičnom zakoniku, Jasemin G. preti kazna do 10 godina zatvora.

Crni kombi

Da je novac nestao otkriveno je tek četiri dana kasnije. Prema prethodnim istragama, kontejner s brojem 06414 ubačen je u crni Mercedes-Benz čije su registarske tablice prethodno ukradene.

Crni kombi
Crni kombifoto: Pressestelle Polizei Bremen

Automobil je unajmljen 19. maja u berlinskoj gradskoj četvrti Spandau i potom vraćen u dvorište kompanije koja ga je iznajmila.

Bonus video:

00:56

Pljačka radnje na Vračaru

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.