MAKRON JE NOVI PREDSEDNIK FRANCUSKE: Uzeo 66 odsto glasova! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

47 miliona glasača

MAKRON JE NOVI PREDSEDNIK FRANCUSKE: Uzeo 66 odsto glasova! (FOTO) (VIDEO)

Agencija AFP prva je objavila je procene prema kojima je Emanuel Makron pobedio na izborima u Francuskoj
Objavljeno: 07:42h

U Francuskoj se održao drugi krug predsedničkih izbora. Glasači su odlučivali između Le Penove i Emanuela Makrona. Birališta su otvorena u 08.00 časova, a zatvorena u 19.00.

Prema podacima iz Izborne komisije, novi predsednik Francuske je Emanuel Makron, sa oko 66 odsto glasova.

Agencija AFP prva je objavila je procene prema kojima je Emanuel Makron pobedio na izborima u Francuskoj.

foto: Reuters / Eric Gaillard

Izlaznost na francuskim predsedničkim izborima do zatvaranja biračkih mesta je iznosila oko 74 odsto, javljaju mediji. Tu informaciju je saopštila belgijska televizija „BFMTV“.

Marin le Pen rezultate je čekala u zdanju u Vensenskoj šumi, na istoku Pariza. Nacionalni front zabranio je ulaz novinarima nekih francuskih listova, na čelu sa "Figaroom", ali i "Bazfidu" i još nekim stranim medijima. "Le Mond" je iz solidarnosti s kolegama odbio da prati izbornu noć iz štaba Le Penove. Zabrana se odnosi na više od 10 medijskih kuća zbog, kako se navodi, "neobjektivnog izveštavanja". Zbog sličnog razloga zabranjen je ulaz novinarima "Raša tudeja" u štab Emanuela Makrona.

foto: Reuters

Aktivistkinje organizacije "Femen" postavile su veliki transparent na crkvi u mestu Enen-Bomon na severu Francuske u znak protesta protiv kandidata za predsednika Marin Le Pen.

Francuske vlasti pokrenule su istragu o navodnom hakovanju Emanuela Makrona, jer se nedavno pojavila informacija da se Barak Obama mešao u predizbornu kampanju na strani Emanuela Makrona.

Vikiliks tvrdi da se bivši američki predsednik Barak Obama mešao u predizbornu kampanju u Francuskoj i to na strani Emanuela Makrona.

Kako se navodi na njihovom Tviter nalogu, Obama se mešao u izbore tako što je naložio agentima CIA da ukradu planove pojedinih političkih struktura.

Makron vodi u drugom krugu predsedničkih izbora sa 60 odsto glasova, saopštili su belgijski mediji pozivajući se na preliminarne rezultate tamošnjih instituta.

Makron je u slučaju pobede odabrao Esplanad di Luvr, prostor kod čuvenog muzeja u Parizu. Njegov protivkandidat Marin Le Pen planira da pobedu proslavi u velikom parku u istočnom delu Pariza.

foto: Reuter / Robert Pratta
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.