DRAMA U POLJSKOJ: Policija upala u predsedničku palatu, pohapsila...
Policija, Foto: Profimedia

poljska

DRAMA U POLJSKOJ: Policija upala u predsedničku palatu, pohapsila...

Privedeni su Marius Kaminski i Maciej Vasika

Objavljeno: 23:22h

Poljska policija uhapsila je večeras u predsedničkoj palati dvojicu svojih bivših čelnika, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i njegovog zamenika, u eskalirajućem sukobu između šefa države i nove poljske vlade.

Premijer Donald Tusk ranije je optužio predsednika Andžeja Dudu da ometa pravdu nakon što su dvojica zastupnika, koji je trebalo da budu u zatvoru viđena u palati.

Privedeni su Marius Kaminski i Maciej Vasika. U trenutku hapšenja Duda nije bio u palati.

Donald Tusk
Donald Tuskfoto: EPA-EFE/Przemyslaw Piatkowski POLAND OUT

Prema navodima izvora poljskih medija, trenutak hapšenja usledio je kada su svi bili sigurni da predsednik nije u palati, kako ne bi došlo do neprijatne situacije, ili njegovog eventualnog pokušaja da zaštiti nekadašnje čelnike vlade.

Kaminski i Vasika uhapšeni su večeras oko 19 časova, dok je Duda bio u palati Belvedere za beloruskom opozicionarkom Svetalnom Tihanovskom.

Novi ministar unutrašnjih poslova Marcin Kiervinski komentarisao je da su "pred zakonom svi jednaki".

Stotine demonstranata okupilo se ispred predsedničke palate na poziv nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), čiji su Kaminski i Vasik članovi, tražeći da oni budu odmah oslobođeni.

Mediji podsećaju da je Duda pomilovao Kaminskog 2015. godine, nekoliko nedelja nakon što je PiS došao na vlast, a nakon što je Kaminski osuđen za zloupotrebu ovlašćenja na prethodnoj poziciji, što mu je omogućilo da postane ministar policije.

Advokati su tad postavili pitanje može li Duda da pomiluje pre nego što žalbeni sud donese konačnu presudu. Vrhovni sud odredio je prošle godine da slučaj treba ponovno otvoriti, a u decembru su Kaminski i njegov zamenik Vasik osuđeni na dve godine zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja.

Bonus video:

04:37

OVO SU TEŠKE REČI, A OČIGLEDNO JE DA PUTIN DRŽI DATU REČ Anlitičari o pretnji Nemačke da ŠALJE TRUPE: Poljska će SLEDITI PRIMER

(Espreso/ Telegraf.rs/ I.N/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.