POROŠENKA SPREČILI DA NAPUSTI UKRAJINU: Evo gde je planirao da ode, MOMENTALNO SE OGLASIO POSLE SVEGA!
Petro Porošenko, Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

DRAMA

POROŠENKA SPREČILI DA NAPUSTI UKRAJINU: Evo gde je planirao da ode, MOMENTALNO SE OGLASIO POSLE SVEGA!

Zbog ratnog stanja, ukrajinski zvaničnici moraju da imaju posebno odobrenje za putovanje u inostranstvo

Objavljeno:

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko saopštio je da su ga jutros vlasti sprečile da napusti zemlju u, kako je opisao, politički motivisanom pokušaju da se omete njegovo delovanje.

Porošenko, koji je vodio Ukrajinu od 2014. do 2019. godine, a sada je opozicioni poslanik, objavio je snimak sa graničnog prelaza sa Poljskom, i saopštio da je sprečen da izađe iz zemlje, uprkos tome što, kako je naveo, poseduje zvaničnu dozvolu, koju ju je na snimku pokazao, prenosi Rojters.

Zbog ratnog stanja, ukrajinski zvaničnici moraju da imaju posebno odobrenje za putovanje u inostranstvo, navodi britanska agencija.

Zamenik predsednika ukrajinskog parlamenta Oleksandr Kornijenko kasnije je potvrdio da je poništio Porošenkovu dozvolu da napusti zemlju.

Petro Porošenko
Petro Porošenkofoto: Beta/Milan Obradović

Kornijenko je rekao da, iako je poslanicima dozvoljeno da putuju na stranačke političke događaje, on je dobio pismo, o kome nije mogao detaljnije da govori, zbog koga je morao da otkaže dozvolu za Porošenkovo putovanje, navodi Rojters.

"Hteo sam da odem u Poljsku i SAD da lobira za Ukrajinu"

Porošenko je saopštio da je planirao da otputuje u Poljsku, kako bi pomogao u pregovorima o okončanju granične blokade kamiondžija, a zatim i u SAD kako bi lobirao za podršku ukrajinskim ratnim naporima. Uz video snimak napisao je poruku u kojoj optužuje vladu predsednika Volodimira Zelenskog da mu je poništila dozvolu i tvrdi da je reč o političkoj odluci uoči izbora.

"Ovo je antiukrajinska diverzija.To nije samo ometanje diplomatskog rada celog mog tima, vec je, nažalost, udar na odbrambene sposobnosti Ukrajine", napisao je Porošenko.

Porošenko, koji vodi opozicionu stranku Evropska solidarnost, istaknuti je kritičar vlade Zelenskog, a njih dvojica vodili su ogorčenu, često duboko ličnu bitku na predsedničkim izborima 2019. kada je Zelenski pobedio.

Zelenski je saopštio prošlog meseca da "nije vreme" za održavanje predsedničkih izbora, koji bi u normalnim okolnostima trebalo da se raspišu za mart 2024. godine, ali je njihovo održavanje zabranjeno u okolnostima ratnog stanja.

Bonus video: ZAŠTO PRETIŠ NUKLEARKOM AKO TI OFANZIVA IDE TAKO DOBRO? Milić o optužbama da je Ukrajina lažna država: Zelenskog NE KONTROLIŠU!

02:52

ZAŠTO PRETIŠ NUKLEARKOM AKO TI OFANZIVA IDE TAKO DOBRO? Milić o optužbama da je Ukrajina lažna država: Zelenskog NE KONTROLIŠU!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.