JEZIK MU POSTAO ZELEN I DLAKAV: Ovo se često dešava MUŠKARCIMA, morate OBRATITI PAŽNJU na JEDNU STVAR (FOTO)
Pregled, Foto: Printscreen/Youtube/Emre Dağ

dešava se

JEZIK MU POSTAO ZELEN I DLAKAV: Ovo se često dešava MUŠKARCIMA, morate OBRATITI PAŽNJU na JEDNU STVAR (FOTO)

Muškarcu je pozeleneo i podlakavio jezik, a uzrok mogu biti i cigarete i antibiotici

Objavljeno: 14:21h

Bez obzira je li njegovu zdravstvenu situaciju zakomplikovalo pušenje i/ili uzimanje antibiotika, jednom neimenovanom muškarcu iz Ohija jezik je naprosto pozelenio i podlakavio zbog čega je morao da se obrati za pomoć lekarima.

Kako prenosi Net.hr neobičan slučaj upravo je opisan u poznatom medicinskom časopisu The New England Journal of Medicine, u čijem članku autori, između ostalog, navode sledeće:

"Kod pacijenta je dijagnostifikovana abnormalna prevlaka ćelija koje se stvaraju na jeziku kada se filiformne papile povećaju i izgube boju zbog nakupljanja krhotina i bakterija. To im daje izgled dlačica koje mogu narasti do gotovo dva i po centimetra ako se jezik redovno ne struže."

Kao što piše u uvodu, lekari pritom nisu precizirali da li je bolest bila potaknuta pušenjem, korištenjem antibiotika ili kombinacijom to dvoje, ali su naveli da je pacijent prijavio kako je u to vreme uzimao antibiotik klindamicin zbog infekcije desni.

Inače, u pitanju je stanje uopšteno uzrokovano lošom oralnom higijenom, a uglavnom pogađa osobe starije od 40 godina. Češće je kod muškaraca, a može ga pogoršati pušenje koje uzrokuje nakupljanje bakterija i plaka na jeziku.

Antibiotici, pak, mogu poremetiti broj i vrstu bakterija u ustima, ali dobra vest u svemu je da je u pitanju uglavnom privremeno i bezopasno zdravstveno stanje čiji je najgori simptom osjećaj peckanja na jeziku, prenosi u svom članku NY Times.

"Neugodna oralna patina može se ukloniti četkicom za zube ili strugačem za jezik, a tako je bilo preporučeno i pacijentu sa zelenim jezikom. Njemu je određeno da jezik nežno riba četkicom četiri puta dnevno", navedeno je u nastavku i istaknuto da su se dlake na jeziku povukle u roku od šest meseci.

Bonus video:

02:17

PLAŠIM SE PLASTIČNIH OPERACIJA, AKO MI SECNU NERV IMA DA SE ISKRIVIM! Pevačica: Glupo je da se pravim kao da imam 20 GODINA

(Espreso/ Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.