"BEZ MOTIVA NEMA ZLOČINA, MORAJU DOKAZATI": Toma Fila izneo JEZIVU STVAR o slučaju otmice i UBISTVA malene Vanje!
Foto: Tamara Trajković, Printscreen/Facebook/Zorica Gjorcevska

POTRESNO

"BEZ MOTIVA NEMA ZLOČINA, MORAJU DOKAZATI": Toma Fila izneo JEZIVU STVAR o slučaju otmice i UBISTVA malene Vanje!

Ministar unutrašnjih poslova i tužilac su po pronalasku tela otkrili neke detalje iz istrage, ali na brojna pitanja i dalje ne postoji odgovor

Objavljeno:

Ubistvo Vanje Gorčevske (14), koja je nestala 27. novembra na putu do škole, a čije telo je pronađeno 3. decembra ove godine u selu na obodu Skoplja, do srži je potreslo čitav region. Nalazi obdukcije konačno su stigli u tužilaštvo, ali je široj javnosti i dalje nepoznato šta se tačno dogodilo sa devojčicom, kao i ko je od osumnjičenih imao kakvu ulogu u nestanku, odnosno smrti devojčice.

Ministar unutrašnjih poslova i tužilac su po pronalasku tela otkrili neke detalje iz istrage, ali na brojna pitanja i dalje ne postoji odgovor. O jezivom zločinu koji je potresao javnost u Makedoniji, ali i šire, za "Telegraf.rs" govorio je i advokat Toma Fila.

Toma Fila
Toma Filafoto: Printscreen/Youtube/Happy Entertainment

- Ceo slučaj pratim od prvog dana. Govorio sam i za makedonske medije o slučaju koji je njih potresao. Ono što mogu da kažem jeste da je sad sve na tužilaštvu i jasno moraju da kažu šta je motiv jer u suprotnom bez motiva nema zločina. Dobro je što su svi uhapšeni i što su razdvojeni, pa nek se otkrije ko je kakvu ulogu imao. Siguran sam da će Turska izručiti što brže može glavnog osumnjičenog. Nikome u zemlji ne treba dripac - objašnjava Toma Fila.

Prema njegovim rečima, samo obdukcija može da utvrdi da li je devojčica živa ubijena ili se ugušila, pa su onda morali da je se "otarase".

- Vidim da je otac osumnjičen da je, navodno, odao kretanje devojčice. Svi zaboravljamo jedno, da nije morao otac da im kaže kada izlazi i gde ide, kada je dete uvek u isto vreme išlo u školu i istim putem. Srećom te sestra nije krenula sa njom i ona bi bila žrtva. Osumnjičeni su bili rešeni da baš tog dana otmu Vanju i ko god da je bio u njenom društvu bio bi kolaterna šteta - kaže Fila.

Vanja Gorčevska
foto: Printscreen/Facebook/Zorica Gjorcevska

Ono što ga najviše brine kao pravnika jeste što tužilaštvo nije još definisalo motiv.

- Kako je moguće da je otmica ili iznuda kada se utvrdilo da majka i nije imala novca jer stan, kuća nisu ni prodati. Nije jasno šta je krenulo po zlu pa su dva tri puta pucali u dete. Sumnjam da se devojčica ugušila, pa su bili prinuđeni da je ubiju. Pročitao sam da su imali opremu za otmicu i mislim da im nije plan bio da ubiju dete. Veliki zadatak je na tužilaštvu da dokaže šta im je bila namera i kako je dete na kraju mrtvo - dodaje Fila.

Istraga

Od šest osumnjičenih za organizaciju i izvršenje, kao i za pomoć u bekstvu glavnoosumnjičenog Ljupča Palevskog - Palča, samo trojica su pred tužiocem i policijom priznala krivicu za umešanost u ubistva Vanje i Pančea. Radi se o Veliboru Manevu, Bore Videvskom i Vlatku Kešiševu, koji su, osim što su bili prijatelji osumnjičenog Palča, bili i njegovi "saborci" iz stranke "Desna". Oni su prvi uhapšeni i tada je klupko počelo da se odmotava.

Aleksandar Gorčevski, otac Vanje Gorčevske, koji je, prema Tužilaštvu, dao podatke o vremenu kretanja devojčice, osumnjičen je da je pomagao u otmici.

Tereti se i Stefan Dimkovski, jer je, kako se sumnja, osumnjičenog Palča tokom bekstva vozio iz Beograda u Tursku.

Svi osumnjičeni su u pritvoru u zatvoru "Skoplje" u Šutki.

Maloletna Vanja i Panče iz Velesa, koji su 27. i 24. novembra prijavljen kao nestali, pronađeni su mrtvi kod Skoplja i Velesa 3. decembra.

Prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski-Palčo nekoliko dana kasnije pronađen je u Turskoj i sada se čeka na njegovo izručenje.

Bonus video: DA LI ĆE U MAKEDONIJI UVESTI SMRTNU KAZNU? Predsednica Makedonske asocijacije novinara UŽIVO: Nova otmica izazvala još veći STRAH

08:15

DA LI ĆE U MAKEDONIJI UVESTI SMRTNU KAZNU? Predsednica Makedonske asocijacije novinara UŽIVO: Nova otmica izazvala još veći STRAH

(Espreso/Telegraf/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.