Niko nema većinu za Vladu: Hrvatska opet ide na izbore u nedelju! (FOTO)
Foto: Profimedia

ko će biti u saboru?

Niko nema većinu za Vladu: Hrvatska opet ide na izbore u nedelju! (FOTO)

Pravo glasa ima oko 3,8 miliona birača koji će izabrati ukupno 151 poslanika u Saboru na mandat od četiri godine
Objavljeno: 14:23h

To je podstaklo i sve češće analize u kojima se ne isključuje mogućnost stvaranja velike koalicije SDP i HDZ, ukoliko bi se ponovo pokazalo da nijedna stranka ne može da formira stabilnu većinu, a Most se već ranije pokazao kao nepouzdan partner.

Poslednja predizborna istraživanja pokazuju da bi koalicija okupljena oko SDP mogla da osvoji svega nekoliko mandata više od HDZ, s tim da HDZ može da računa na sigurna tri mandata koja tradicionalno osvaja u dijaspori. Tako bi razlika između dve opcije bila minimalna.

foto: Fonetap

Tako se Narodnoj koaliciji predvođenoj SDP, u kojoj su Hrvatska narodna stranka, Hrvatska seljačka stranka i Hrvatska stranka penzionera, predviđa relativna pobeda, a broj mandata varira od 55 do 62 mandata.

HDZ i partnerima pripašće između 53 i 55 mandata, uz tri mandata dijaspore, dok će Most osvojiti 12 mandata, što je sedam manje nego na izborima krajem prošle godine.

Pravo glasa ima oko 3,8 miliona birača koji će izabrati ukupno 151 poslanika u Saboru na mandat od četiri godine. Hrvatska je podeljena na deset izbornih jedinica u kojima se bira po 14 poslanika, a tri poslanika bira dijaspora u posebnoj 11. izbornoj jedinici.

foto: Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkans

Pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno osam poslanika, od kojih najmanje tri mesta pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini. Manjine mogu da glasaju ili u 12. izbornoj jedinici ili po mestu prebivališta u nekoj od deset preostalih jedinica za opšte liste.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.