ZAŠTO JE "GRAD MERAKA" PRAVI IZBOR ZA VIKEND PUTOVANJE? Espreso vodič kroz top 8 mesta koja morate posetiti
Sarajevo, Foto: ap photo armin durgut, Beta Saša Đorđević, Privatna arhiva

Putovanje

ZAŠTO JE "GRAD MERAKA" PRAVI IZBOR ZA VIKEND PUTOVANJE? Espreso vodič kroz top 8 mesta koja morate posetiti

Sarajevo je grad bogate istorije i kulture, prestonica Bosne i Hercegovine

Objavljeno:
T Š

Sarajevo je odličan izbor za sve željne dobre hrane, ali i dobrih ljudi. "Grad meraka" je nešto što svakako treba da posetite, da osetite boemski duh prestonice Bosne i Hercegovine. Zato ćemo danas pričati o nekim stvarima koje morate videti, ili uraditi, dok boravite u ovom gradu.

Sarajevo je grad okružen planinama - Jahorina, Bjelašnica, Igman, Romanija, Treskavica i Trebević, a ovaj multikulturalni grad privlači sve veću pažnju turista širom sveta. Ukoliko imate slobodan vikend i želite da posetite neki grad, a taj grad bude Sarajevo, ovo su neka mesta koje ne smete propustiti.

Baščaršija

Mnogi upravo ovaj deo zovu "pravo Sarajevo". Stari grad sa uskim ulicama, kaldrmom, tradicionalnim radnjama i ćevabžinicama i Careva džamija, je najposećeniji deo Sarajeva. Tu se nalazi i Sebilj fontana, koja je simbol grada. Nastala je u 18. veku, a njen stil je tradicionalni osmanski stil. Sebilj je bilo glavno mesto okupljanja, jer je tu česma sa čistom vodom, po koju su ljudi širom grada dolazili.

1 / 2 Foto: Privatna Arhiva/Teodora Škobo

Vijećnica

Impozantna građevina, koja je nekad služila kao skupština. Nalazi se u centru grada, izgrađena je u 19. veku i 20. veku i nosila je ime Gradska vijećnica. Međutim, 1992. tokom rata u Sarajevu teško je oštećena u požaru koji se desio. Odmah nakon rata pokrenuta je zahtevna rekonstrukcija koja je traja sve do 2014. godine. Danas je ona bitan deo kulturne istorije ovog grada, a unutar nje možete videti i Muzej Sarajeva.

Vijećnica
Vijećnicafoto: Privatna Arhiva/Teodora Škobo

Gazi Husrev-begova džamija

Često nazivana i samo Begova džamija, ovo je jedna od najlepših i najvažnijih u BiH. Nalazi se u blizini Baščaršije,izgrađena je u 16. veku i jedna je od najstarijih džamija. U vremenu kada je sagrađena, Begova džamija je predstavljala objekat od izuzetne važnosti za razvoj Sarajeva, ali i za to da Sarajevo dobije status šehera (grada). Ono što je zanimljivo je to da je ova džamija prva u svetu koja je dobila električno osvetljenje 1898. godine.

1 / 2 Foto: Privatna Arhiva/Teodora Škobo

Vječna vatra

Vječna ili Vječita vatra u Sarajevu je takođe nešto što morate posetiti. Nedaleko od Latinske ćuprije, ovaj spomenik posvećen žrtvama u Drugom svetskom ratu, ali i simbol od oslobođenja, prestavlja trajno sećanje na ove događaje. Sam spomenik se sastoji od plamena i kamene baze koja ima posvetu. Iako se zove Večna vatra, ovaj spomenik nije uvek goreo, ovaj plamen nije goreo ratu, jer nije bilo odgovarajućeg goriva. Kratko je bio ugašen u i decembru 2020. te u junu 2021. godine, ali i ponekad za vreme redovnog servisa.

Vječna vatra
Vječna vatrafoto: Privatna Arhiva/Teodora Škobo

Principov most

Danas poznat pod novim/starim imenom Latinska ćuprija, a ovaj most od velikog istorijskog značaja je nešto što ne smete propustiti u Sarajevu. Ovaj most je povezivao desnu obalu Miljacke sa delom grada gdje je stanovalo katoličko stanovništvo, koje je u narodu bilo poznato kao Latinluk, pa je tako i dobio ime Latinska ćuprija. U blizini mosta je izvršen atentat na prestolonaslednika Austrougarske Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju 1914. godine. U periodu nakon Drugog svetskog rata pa sve do 1992. ovaj most je nosio ime Gavrila Principa.

Sarajevo voli Sarajevo

Pored spomenika kulture od istorijskog značaja, širom Sarajeva možete naći neke spomenike novije kulture, koja je obeležila grad. Od spomenika Mirze Delibašiću, do mesta gde su nastali Indeksi, ali i spomenik koji su najavaili posvećen tragično nastradalim Bošku i Admiri, Sarajevo iznova pokazuje kako poštuje sve lepo, ali i ružno, što je obeležilo noviju istoriju.

Ovde su nastali Indeksi
Ovde su nastali Indeksi foto: Privatna Arhiva/Teodora Škobo

Bosanska kafa, ratluk i još ponešto

Bosanci su poznati po kafi, pravljenoj u fildžanu, koja se služi uz ratluk. Ovaj tradicionalni spoj je možda nešto što najviše vezujemo za Sarajevo. Ili bi to bilo, da ne postoji Sarajevski ćevap. Širom Sarajeva možete naći autentične Sarajevske ćevapdžinice, a mnogima je upravo ćevap razlog za često vraćanje u ovaj grad.

Ukoliko pitate nekog iz naroda, verovatno ćete dobiti Želju kao preporuku
Ukoliko pitate nekog iz naroda, verovatno ćete dobiti Želju kao preporukufoto: Privatna Arhiva/Teodora Škobo

A ako nije kafa ili ćevap, onda je burek. Burek se naravno jede sa mesom, iako postoje i različite pite, za svakoga po ukusu. Najpopularnija je krompiruša, ali i pita sa sirom.

Akademija lepih umetnosti u Sarajevu

Jedna od najlepših zgrada u Sarajevu, Akademija lepih umetnosti, oduzima dah svakom ko prođe pored nje, naročito ako je vidi šetajući Miljackom. Ova zgrada je prvobitno trebala biti Evangelistička crkva, ali kako su oni napustili Sarajevo, zgrada je preinačena u Akademiju. Tu se nalazi i most Festina lente („požuri polako“).

Akademija u Sarajevu
Akademija u Sarajevufoto: Privatna Arhiva/Teodora Škobo

Vrelo Bosne

Iako je smešten na periferiji Sarajeva, ovaj park je nešto od čeka zastaje dah. najvažniji deo parka je rekla Bosna, koja izvire ispod planine Igman. Mnoge Sarajlije odlaze ovde na piknik ili ručak, na dugu šetnju ili vožnju biciklima.

Šta je to što čini Sarajevo specifičnim?

Da li je to hrana, piće, istorijski spomenici, kultura, sve zajedno.. Ili ipak ima nešto više?

Duh Sarajeva leži u njegovom narodu, koji se diči svojom opuštenonošću, gostoprimstvu i ležernom stavu. Jedna od stvari o kojima Sarajlije najviše vole da pričaju je o tome kako njih ne zanimaju poznate ličnosti. Od urbanih legendi kako su viđali Čolu, Bregu i Kemala po gradu, slušali prvi koncert Zabranjenog Pušenja i slične priče, ovo je grad koji je 80ih godina vrvio od umetničkog društva. Zbog toga, sve tretiraju na isti način i to gostoprimstvo privuče mnoge turiste da dođu, ali i da se vrate.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:13

ZASADI DRVO: Ponosni smo na 6.700 posađenih sadnica samo u Beogradu!

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.