SELO ĆE O TOME VEČNO DA PRIČA: Kako je Sveti Đorđe postao prvi trećeligaš u završnici Kupa Radivoja Koraća?
KK Sveti Đorđe iz Žitišta, Foto: Mondo

BANATSKI HEROJI

SELO ĆE O TOME VEČNO DA PRIČA: Kako je Sveti Đorđe postao prvi trećeligaš u završnici Kupa Radivoja Koraća?

Mesto koje je poznato po statui Rokija Balboe, sada će imati još jedan kultni sportski simbol - košarkaški tim...

Objavljeno: 16:10h

Šta je to zajedničko Rokiju Balboi i KK Svetom Đorđu iz Žitišta, osim statue legendarnog filmskog junaka u tom selu?

Zajedničko im je herojstvo, jer su i "Italijanski Pastuv" i ovaj mali košarkaški klub uspeli da dosegnu visine koje nisu mogli ni da sanjaju. Roki je savladao Apola Krida nokautom u poslednjoj rundi, na izmaku snaga, dok je Sveti Đorđe ubio svojevrsnu "aždahu" - KK Vojvodinu sa 98:82 u borbi za plasman u završnicu Kupa Radivoja Koraća i na taj način po prvi put vinuo svoje selo na mejnstrim košarkašku mapu Srbije, iako je u Kupu Vojvodine (iz kog obe finaliste idu u kvalifikacije za nacionalni Kup) od istog tima poražen.

- Bio je to epski meč koji će se dugo, ako ne i zauvek prepričavati kod nas u selu - kaže vidno raspoloženi predsednik kluba Nikola Pešut.

Košarkaši Svetog Đorđa tako su postali prva ekipa iz trećeg nacionalnog košarkaškog ranga koja je uspela da se dokopa četvrtfinala nacionalnog kupa, gde će snage upravo ovog četvrtka od 17 časova odmeriti sa, za njihove pojmove, velikim FMP iz Železnika.

Ovaj klub nastao je pre okruglo 40 godina, ali ne sa željom da se vine u visine na kakvima se trenutno nalazi, već kako bi se takmičio u lokalnoj "beton" ligi i borio za sredinu tabele sa komšijskim, takođe malim klubovima.

- Tim je nastao na predlog nekolicine tadašnjih basketaša. Oni su sreli jednog čoveka, Miću Mijatovića, pitali da li klub može da se osnuje, na šta je on pristao. Cilj je bio samo da se promoviše košarka, u ovim krajevima pre nastanka kluba nije postojala nikakva košarkaška tradicija. Na početku, klub se zvao KK Plastika i pod tim imenom je nastupao do 2000. godine, kada je na predlog vođe navijača promenio ime u zaštitnika našeg sela Svetog Đorđa - kaže Pešut.

Ove sezone, u Prvoj Srpskoj Ligi grupa Sever Sveti Đorđe ima skor od 16-0, i samo ga elementarna nepogoda može odvojiti od ulaska u B Ligu. A odatle, ni KLS nije predaleko.

KK Sveti Đorđe Žitište
KK Sveti Đorđe Žitište foto: Mondo

Interesantno, u Nišu će biti i navijača, otkrio je trener Marko Boljac.

- Organizovan je prevoz. Mislim da će biti dva autobusa navijača. Mnogo njih će doći i u svojoj režiji. Za nas je 200 ljudi ozbiljn broj. Ali mislim da ćemo imati više navijača nego FMP, to je sigurno. Jer oni praktično i nemaju navijače. Bićemo glasniji - istakao je Boljac.

Ono što je još čudnije za srpske košarkaške prilike, većina momaka koja nastupa za KK Sveti Đorđe ima dnevni posao.

- Evo ja sam po struci informatičar. Imamo u ekipi i pravnika. Centar nam je diplomirani pravnik, a-ha-ha. Sada radi u opštini. Imamo i par momaka koji su isto obrazovani, koji rade po zrenjaninskim dobrim firmama. Ima raznih profila - otkriva trener interesantnu pozadinu svoje ekipe...

Tako da, svi neutralni srpski ljubitelji košarke imaju za koga da navijaju u završnici ovogodišnje borbe za "Žućkovu levicu".

Verujete li vi da će Sveti Đorđe zaista da ubije aždahu ili će ovoga puta mitska neman biti jača od simpatičnih informatičara, pravnika i košarkaških entuzijasta iz Banata?

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.