Pre 10 godina počeo je rijaliti sunovrat Srbije: Ovo su ključni momenti koji su od nas napravili zombije! (VIDEO)
Foto: Printskrin / Youtube /Tv happy, Printskrin / Youtube / Tv Pink, Printskrin / Youtube / B92

slučajnost ili ne?

Pre 10 godina počeo je rijaliti sunovrat Srbije: Ovo su ključni momenti koji su od nas napravili zombije! (VIDEO)

Polako i neprimetno, lestvica se spuštala sve niže i niže, dok nam stvari kojih se svako normalan gadi nisu postale nešto što se podrazumeva
Objavljeno: 14:20h

Prva sezona Velikog brata u Srbiji počela je pre tačno jedne decenije, 15. septembra 2006. godine, a sa njom je krenuo i sveopšti sunovrat svih moralnih vrednosti u Srbiji. VB je počeo, a rijalitiji koji su potom usledili spuštali su lestvicu sve niže i niže.

Danas, posle 10 godina, postalo nam je normalno da se u rijalitijima najstrašnije psuje, pokazuju polni organi, preti smrću, vređaju Jevreji... Sve bez ikakvih posledica.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Zorana Jevtić

- Ja da gledam te gluposti, taman posla - čest je komentar.

A koliko niko ne gleda rijalitije, najbolje se vidi na osnovu rejtinga i popularnosti istih programa u Srbiji.

Vratimo se u Miloševićevo vreme. Dao je narodu zabavu, muziku, pevaljke, jeftine serije, šarenilo, prostakluk, prostituciju preko malih ekrana (i uživo), šund, kič… Dao je narodu ono što je narodu psihološki bilo potrebno. Narodu je bila potrebna zabava, odnosno, paralelni univerzum u kojem je sve bilo lepo, bajno i sjajno. Narod je mogao uživo da gleda svoju propast.

Pitali smo sociologe šta oni misle o ovom fenomenu i kakve ličnosti su sklone ovakvoj samopromociji.

- U rijalitije obično ulaze ekstrovertne ličnosti koje ustvari imaju manjak samopouzdanja i koji su nesigurni pa im je potrebna afirmacija. Oni su povodljivi i pristaju na sve zarad instant slave. Oni zapravo samo žele da budu kul - kaže sociolog Milica Frankić.

- Nažalost, tačno je da su rijalitiji ogledalo društva. To što se dešava u toj vrsti programa ne razlikuje se mnogo od bilo čega drugoga: prenosa iz skupštine, tuče sa utakmice, atmosfere iz kafane i ponašanja iz školske klupe. Ti ljudi kojima se smejemo sutra se nama smeju jer su napravili pare od nas, obrću stvar naopačke i postaju uzori klincima, koji tako vide najbrži put do vrha, popularnosti, para... brže nego da se bave nekim poslom, naukom, pa čak i kriminalom ... Rijaliti je postao najvažniji program današnje dokoličarske klase, koja se smeje drugima što ne rade, dok ne rade!? Tu se vraćamo na onaj put do uspeha "ne radiš, budeš budala i dobiješ pare - vrh" - objašnjava sociolog Andrej Saljnikov i dodaje da paljenje rijaliti kanala klasičan odlazak u zoo vrt 21. veka.

Nije bio marketing: Ovi rijaliti parovi su ozvaničili veze! (FOTO)

Sada se građanima "mažu oči" kroz rijaliti programe. Najbolji način da pobegnete od svojih problema ili da ubijete dokolicu je upravo rijaliti šou.

Sve je počelo od "Velikog brata". Po mišljenju mnogih, baš prva sezona ovog rijalitija je bila i najbolja, jer takmičari nisu obraćali pažnju na kamere, pa tako - ni na ponašanje. Posle izlaska je usledio šok, jer su ukućani shvatili koliko javnost bruji o njima.

foto: Zorana Jevtić

Ena Popov je možda najuspešnija od svih učesnika i to jer je pevala u kući "po ceo dan". Pamtimo je po čuvenoj reči, "Svrši":

Izgradila je karijeru voditeljke i pevačice, a danas je i majka dvomesečne Rije. Njen ljubavni partner u kući bio je Marko Miljković, koji je zajedno sa Enom, posle rijalitija, bio voditelj jedne sezone "Zvezda Granda".

Ena, sa onim što je radila u Velikom Bratu, izgleda kao smerna i pokorna kaluđerica kad se pogleda 10 minuta bilo kojeg rijalitija u 2016. godini.

Svi se sećamo Markovog zagrevanja bazena šerpom vode. A evo i kako ga je Miki iz Kupinova prokomentarisao. Tada je to bio skandalozan primer neobrazovanja i površnosti, danas teško ko da bi ukapirao o čemu je reč. Vrlo verovatno je da bi mu danas i ostali ukućani pomogli u ostvarivanju tako ambicioznog projekta. Marko je bio "malo dete", ako ga poredimo sa današnjim aktuelnim "rijaliti zvezdama".

Kad se uporedi sa ovim danas, jasno je da je VB 2006. bio "neiskvaren" i naivan. Nisu se dešavale taktički osmišljene scene seksa ili nasilja.

Nakon toga, gledaoci žele sve više i više. Žele gore svađe, žešće akcije, žele "ogoljene" ljude. Komentari idu u prilog toj činjenici:

"Obožavam "Velikog brata" i jedva čekam da počne, a to koliko ću ga gledati zavisi od vremena. Biće fešta sigurno čim najavljuju da će svi ukućani spavati u istoj sobi, biće svega i svačega i očigledno je organizatorima cilj da što pre dođe do prvog seksa u kući VB. Nadam se da će u tome i uspeti..." "A najviše me nerviraju ovi foliranti u komentarima vesti što kažu da je to "trash", dno dna, propast i tako dalje. Pa čekaj bre, ako to baš toliko ne valja zašto uopšte pratiš vesti o VB i zašto ih komentarišeš ? Ja npr. ne volim pank ili tehno muziku ali mi ne bi palo na pamet da odem na neki sajt i uopšte da čitam bilo šta o toj muzici a kamoli da ostavljam komentare posle vesti na sajtu da je to "trash", "dno dna" ili "sran*e" itd. Jednostavno bi prošao pored te vesti i linka kao pored turskog groblja."

Momenat koji treba pomenuti, koji je na neki način "istorijski", kad je granica opet pomerena, je čuveni trenutak kad je Peđa D Boj izvadio "budalu".

Kakav je šok to izazavalo u to vreme". Cela Srbija je pričala o tome, sve dnevne novine su to imale na naslovnicama.

Danas? Uobičajenost, nebitnost, rutina u nekom rijalitiju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.