NJEGOV ŽIVOT BIO JE BURAN, A ON SE ZBOG JEDNOG KAJAO: Cela zemlja ga UZDIZALA DO NEBESA, bio je SJAJAN
Glumac, Foto: prentscreen/youtube/Boris Jaksic

sećanje

NJEGOV ŽIVOT BIO JE BURAN, A ON SE ZBOG JEDNOG KAJAO: Cela zemlja ga UZDIZALA DO NEBESA, bio je SJAJAN

Ostavio je neizbrisiv trag u umetnosti

Objavljeno:

Poznati glumac Josif Tatić ostao je upamćen po maestralno odigranim ulogama u brojnim domaćim serijskim i filmskim ostvarenjima.

Josif Tatić rođen je 13. aprila 1946. godine u Novom Sadu. Njegovi roditelji Branko i Hristina su, takođe, bili glumci.

Studirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov glumački uzor je bio Hemfri Bogart. O svojoj nacionalnosti nije javno govorio.

Josif je još od malih nogu bio zainteresovan za sport. Kao mlad je trenirao boks, ali je odustao nakon treće borbe u kojoj je bio nokautiran.

Tokom svoje veoma uspešne karijere Josif je odigrao mnoge sjajne uloge, ali se čini da ga je domaća publika najviše upamtila po ulozi Božidara Soldatovića Jataganca u seriji "Bolji život".

Glumac je bio otac dve ćerke. Stariju ćerku Jelisavetu Tatić Čuturilo, koja se bavi kostimografijom dobio je u prvom braku sa Biljanom Dragović, takođe poznatom kostimografkinjom, a mlađu ćerku Hristinu, koja nosi ime njegove majke, dobio je u drugom braku sa suprugom Bebom kada je imao 57 godina.

Život Josifa Tatića bio je veoma uzbudljiv. Oni koji su ga poznavali kažu da je bio pravi boem i da je uz dobro društvo voleo da popije i neku čašicu više. Tokom života više puta je pokušavao da ostavi pušenje i alkohol, ali mu to nije polazilo za rukom.

Na kraju je piće sveo samo na crno vino, ali je tada već bilo kasno za promene koje bi mogle da spasu njegov život. Josif Tatić je preminuo u snu 8. februara 2013. u svom domu u Beogradu. Kremiran je i sahranjen na beogradskom Novom groblju.

Istaknuti glumac nije voleo da govori u javnosti, a svaki kontakt sa novinarima doživljavao je stresno, pa je taj deo svodio na najmanju moguću meru. U jednom intervjuu govorio je o svojim porocima i strastima:

- Ne mogu ni da jedem pred predstavu, što je pogubno za ovu moju težinu. Pa kad završim, onda klopa, piće… A to se najviše taloži. Nisu samo glumci boemi. Ja sam se u tim svojim burnim vremenima, kako vi to nazivate, družio s ljudima drugih profesija. U svojim boemskim danima najviše sam pratio jednoga pisca, jednog pilota i jednog advokata. Nije bilo mnogo glumaca, ali bila je poneka glumica - govorio je on.

Nakon što je dobio drugu ćerku u 57. godini odlučio je da promeni i svoj način života.

- Mladost ko mladostKajem se što nije bila još burnija! Kajem se što nisam pušio još više. Ostavio sam cigarete pre mesec dana i… Uh, strašna je kriza! Ostavio sam i alkohol, pijem samo crno vino - bio je iskren tada Josif.

Čini se da je Josif život živeo punim plućima i da se nikada nije pokajao ni zbog jedne jedine stvari koju je uradio. Boemski život odveo ga je prerano u smrt, ali je dane provodio srećan, baš onako kako je oduvek želeo.

Ostaće upamćen po ulogama u kultnim ostvarenjima među kojima su najpoznatija Petrijin venac, Balkan Ekspres, Jagode u grlu, Tesna koža, Poslednji krug u Monci, Bolji život, Hajde da se volimo, Balkanski špijun, Profesionalac, Šovinistička farsa i Vizantijsko plavo i još mnogo njih.

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/Glossy/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.