STRUČNJACI OTKRILI DA LI SMETE DA JEDETE PROKLIJALI KROMPIR: Ovo su POSLEDICE koje izaziva, jako utiče na ZDRAVLJE
Krompir, Foto: Youtube printscreen/Temponaut Timelapse

pažnja

STRUČNJACI OTKRILI DA LI SMETE DA JEDETE PROKLIJALI KROMPIR: Ovo su POSLEDICE koje izaziva, jako utiče na ZDRAVLJE

Kuvanje se možda neće u potpunosti osloboditi toksina ako se klice ne uklone, a mi svakako ne preporučujemo da jedete sirovi krompir!

Objavljeno: 12:23h

Kada vidite ogromnu vreću krompira na rasprodaji u prodavnici odmah se uhvatite za nju. Uvek možete napraviti brza jela od krompira, zar ne? Ali šta se dešava kada vaš krompir krene da klija? Možete li jesti takav krompir ili je bolje da ga ipak zasadite?

Zašto krompir klija?

Krompir će klijati kada se za to steknu uslovi. Ako se nađe u dobro osvetljenom delu kuhinje, u korpi sa lukom završiće sa izraslinama po sebi. Možda bi bilo primamljivo da čuvate krompir na najhladnijem mestu u kući da biste to izbegli, ali nikada ne bi trebalo da čuvate krompir u frižideru. Skrob se može pretvoriti u šećer i proizvesti opasne hemikalije kada se kuva.

Možete li jesti proklijali krompir?

Zavisi. Ako je vaš krompir tek počeo da niče, možda ćete još uvek moći da ga spasete tako što ćete odrezati proklijale delove kuhinjskim nožem ili gulicom za krompir. Ako ima nekoliko velikih klica, a krompir izgleda smežuran ili naboran, bacite ga. Pridržavajte se istih pravila o bezbednosti hrane sa proklijalim krompirom kao i sa bilo kojim drugim proizvodima koji stare: Kada ste u nedoumici, bacite ga.

Krompir u šerpi, Krompir
foto: Printscreen/TikTok/onceupona_dawn

Prema Nacionalnom centru za trovanje, krompir koji je već niknuo najbolje je baciti. To je zato što su klice znak da vaš krompir sadrži veći nivo nebezbednih toksina od svežeg.

Svi krompiri sadrže dva prirodna toksina koja se nazivaju solanin i čakonin. Vremenom, ovi toksini se prirodno povećavaju, posebno ako su izloženi svetlosti. Ovi toksini žive u klicama i kožici krompira; belo meso krompira sadrži mnogo manje.

Iako bi bilo potrebno više porcija bilo kog recepta za krompir da biste osetili efekte ovih toksina, oni mogu izazvati povraćanje, dijareju, bol u stomaku, glavobolju i temperaturu. Simptomi su obično blagi, ali kod nekih ljudi mogu biti ozbiljniji. Guljenje krompira pre nego što ga kuvate može pomoći da se smanji broj toksina kojima ste izloženi.

Takođe možete koristiti mali nož ili gulilicu za krompir sa sredstvom za uklanjanje klica da biste iskopali sve. Uklanjanje klica može smanjiti rizik od gutanja toksina, ali vam možda neće pomoći da to u potpunosti izbegnete. Kuvanje se možda neće u potpunosti osloboditi toksina ako se klice ne uklone, a mi svakako ne preporučujemo da jedete sirovi krompir!

Krompir, Krompir pire
foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Kako sprečiti da krompir nikne

Važno je znati kako čuvati krompir. Držite krompir na hladnom i suvom mestu kao što je ostava ili ormar. Kontejneri za skladištenje krompira kao što su ove korpe koje se mogu složiti idealne su za uske prostore. Krompir držite dalje od luka, jer bi gasovi iz tog povrća mogli ubrzati proces nicanja.

I dok su te džinovske vreće primamljive zbog svoje uštede, bezbednije je umesto toga kupiti krompir po potrebi. Ako kupujete krompir na veliko, razmislite o tome da ga čuvate u prozračnoj, pamučnoj vrećici za skladištenje na hladnom i tamnom mestu.

Drugi znaci da je krompir loš

Klijanje je samo jedan od znakova da treba da razmislite o jedenju tog krompira. U idealnom slučaju, krompir treba da bude čvrst na dodir i da ima zategnutu, neoštećenu kožu. Ako je vaš krompir postao kašast ili mek, ili ima fleke, modrice ili crne tačke, verovatno bi trebalo da ga bacite. Takođe možete primetiti da vaš stari krompir postaje zelen. To je zato što svetlost takođe može povećati hlorofil krompira, jedinjenje koje biljkama daje zelenu boju.

Ako imate zeleni krompir, važno je znati da hlorofil nije opasan, ali je znak da su se i drugi toksini povećali. Miris je još jedan odličan način da se utvrdi da li krompir nije bezbedan za jelo. Iako krompir uglavnom miriše na zemljani miris, buđav miris je siguran znak da vaš krompir treba da ode u kantu.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/MSN/A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.