SAMO NA OVAJ NAČIN ĆETE DOBRO OPRATI VOĆE I POVRĆE OD OTROVA I PESTICIDA: Ni sami ne znate ŠTA SVE jedete
Ilustracija, Foto: Printscreen/ Youtube/ Ivana Lalicki

savet

SAMO NA OVAJ NAČIN ĆETE DOBRO OPRATI VOĆE I POVRĆE OD OTROVA I PESTICIDA: Ni sami ne znate ŠTA SVE jedete

Podrazumeva se da ćete oprati voće i povrće pre nego što od njega napravite ručak, salatu ili ga pojedete. A da li to radite pravilno?

Objavljeno:

Istraživanja su pokazala da se od 70 do 80 % pesticida može oprati sa voća i povrća samo hladnom vodom, ali ih treba prati najmanje pola minuta pod mlazem vode.

Primenite ove načine pranja kako biste uklonili sve bakterije i pesticide sa hrane koju jedete.

Kupus

Uklonite prva dva sloja lišća sa kupusa, kelja i sličnog povrća, isecite na četvrtine i potopite u vodu u koju ste sipali malo sirćeta. Posle nekoliko minuta isperite čistom vodom. Kod karfiola treba odvojiti cvetove pre potapanja.

Pečurke

Ne potapajte ih u vodu, jer će se raspasti. Svaku kratko properite pod mlazem hladne vode i stavite na ubrus da se ocede.

Pečurke
foto: Printscreen/Youtube/Downshiftology

Jabuke, paradajz, kruške

Pune su pesticida, pa nikako ne preskačite potapanje u vodi sa malo sode bikarbone. Neka stoje 10-15 minuta. Tako uklonite štetne materije i sa krušaka, paprika, paradajza i drugog voća i povrća koje se ne ljušti.

Zelena salata

Treba je potopiti u vodu desetak minuta i bez mešanja izvaditi, jer će štetne materije pasti na dno. Zatim list po list properite pod mlazem hladne vode.

Jagode

Jagode ne treba prati u rastvorima sa sirćetom, solju ili sodom bikarbonom, jer se mogu oštetiti. Dovoljno je polako ih trljati pola minuta ispod mlaza hladne vode.

Rastvor soli

Napravite rastvor u koji ćete potopiti voće ili povrće. U 4 šolje tople vode stavite 2 kašike soli, promešajte da se istopi, pa potopite voće ili povrće na 30 do 60 minuta. Posle toga ga operite pod mlazem hladne vode.

Bonus video:

00:52

Policijska Uprava Bor

(Espreso/NajŽena/Vesna Vukadinović/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.