POSLE OVOG KUVANOG SOKA JETRA ĆE VAM BITI ČISTA KAO SUZA: Dr Vujinić se kune da on radi bolje od SURUTKE
Ilustracija, Foto: Youtube / Scoff

savet

POSLE OVOG KUVANOG SOKA JETRA ĆE VAM BITI ČISTA KAO SUZA: Dr Vujinić se kune da on radi bolje od SURUTKE

Ovaj domaći napitak čisti masnu jetru

Objavljeno: 11:15h

– Što se organizam bolje otarasi „mulja“ i otpadnih materija, brže će doći do boljeg varenja i razmene materija u jetri – kaže za eKlinika portal epidemiolog i stručnjak za lekovito bilje dr Dušan Vujnović

Masna jetra je umnogome posledica savremenog načina života, neadekvatne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti. Nealkoholna masna jetra jedan je od najčešćih poremećaja kod odraslih osoba, ali i dece u Srbiji. Stanje ne mora da bude praćeno ozbiljnim problemima, ali je podloga za nastanak većih oštećenja jetre. Kako bi se izbegle komplikacije lečenje je potrebno početi na vreme. Pored terapije koju propisuje stručnjak, lečenje u dogovoru sa izabranim lekarom moguće je i alternativnim načinima – biljem i cveklinim kvasom.

Promena načina ishrane je prvi korak

Stručnjaci naglašavaju da terapija zahteva disciplinu od pacijenta. Nije moguć oporavak preko noći, ali moguće je da se za jednu godinu organizam očisti od materija koje stvaraju probleme.

– Lečenje je, pre svega usmereno na promenu načina načina ishrane i navika vezanih za ishranu, savetuju se umerena fizička aktivnost, redovne laboratorijske kontrole i provere stanja putem ultrazvuka, skenera, magneta. Pored terapije, koju će da prepiše stručnjak, korisno je znati da postoje i alternativni načini čišćenja masne jetre, upotrebom lekovitih biljaka i lekovitih napitaka – kaže za portal eKlinika eKlinika epidemiolog i stručnjak za lekovito bilje dr Dušan Vujnović.

Masna jetra ne mora uvek da bude praćena problemima

Jetra je najveći organ ljudskog tela. Teška je 1.300 do 1.600 grama. S obzirom da ima poseban položaj u telu, na putu između digestivnog trakta i sistemskog krvotoka, zauzima značajno mesto u metaboličkim procesima, zbog čega se, ne bez razloga, naziva glavnom laboratorijom tela.

– Savremeni način života ostavlja trag na zdravlje. Kada je jetra u pitanju jedan od najčešćih poremećaja je sindrom masne jetre. Sam pojam masne jetre, stručno se zove stenoza i vezuje se za prisustvo prekomerne količine masti u ovom organu. Masna jetra često ne mora da bude praćena ozbiljnim problemima, ali ima potencijal za nastanak većih oštećenja jetre. Postoji alkoholna i nealkoholna masna jetra, što samo po sebi govori o etiološkom poreklu bolesti – objašnjava dr Vujnović.

Stomak, Žučna kesa, Želudac, Jetra, Creva
foto: Icruci / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako dolazi do masne jetre?

Sadržaj masti kod zdrave jetre je minimalan ili uopšte ne postoji. Ukoliko je udeo masti u jetri veći od 5 odsto moguće je da se radi o masnoj jetri. Stručnjaci naglašavaju da su faktori rizika za nastanak masne jetre prekomerna telesna težina, dijabetes, hronični hepatitis, visok nivo holesterola i triglicerida u krvi, hipertenzija, češće oboljevaju muškarci.

– Uzroci bolesti su u vezi sa pogrešnim načinom ishrane, prevelikim unosom masnoća i ugljenih hidrata, konzumacijom alkohola. Stanje mogu da isprovociraju i dugotrajna upotreba nekih medikamenata, antibiotika i analgetika, prisustvo kamena u žučnoj kesi, preležani virusni hepatitis, primena agresivnih dijeta, zloupotreba narkotika – dodaje dr Vujnović.

Simptomi i dijagnostika

U klasifikaciji bolesti postoje četiri tipa masne jetre: nealkoholna masna jetra, nealkoholni steatohepatitis, fibroza i ciroza jetre, kao najopasniji oblik masne jetre. Simptomi su otečen stomak, crveni dlanovi, svrab kože, žutica, povišena telesna temperatura, promene na krvnim sudovima, slabost, umor, vertigo, abdominalni bol, gubitak apetita.

Dr Vujnović navodi da se dijagnoza postavlja na osnovu laboratorijskih analiza krvi, povišene transaminaze, ultrazvukom jetre, skenerom, magnetnom rezonancom, biopsijom jetre kao najsavremenijom metodom u potvrđivanju dijagnoze bolesti.

Prvo se čisti debelo crevo

Prva linija lečenja su hepatoprotektivni lekovi, pa statini, ako je potrebno, pod nadzorom gastrohepatologa.

– U lečenju ovog oboljenja jetre, kao nigde, dolazi do izraza odlučnost pojedinca da se suoči sa bolešću i sposobnost da promeni način života u celokupnom smislu. Kako bi se jetra dobro očistila prethodno je potrebno očistiti debelo crevo. Sva venozna krv debelog creva, isključujući donji deo rektuma, prolazi kroz jetru. U prethodnih godina života jetra je nakupila i inkapsulirala velike količine otpadnih materija. Postoji više načina čišćenja jetre, meka varijanta je najjednostavnija , a u isto vreme efikasna – objašnjava dr Vujnović.

Recept za cveklin kvas

Kako navodi dr Vujnović recept je sledeći. Potrebno je uzeti tri sveže cvekle, srednje veličine, dobro ih oprati, osušiti i iseći na manje kockice. Sadržaj se slaže u staklenu teglu od tri litra, pa se potom dodaju dve supene kašike belog brašna i 500 grama šećera.

Cvekla
foto: Youtube/Printscreen/ Cleen & Delicious

Tegla se dobro zatvori i ostavi na tamno mesto na sobnoj temperaturi. Odstoji dva dana, tokom kojih je potrebno povremeno protresti sadržaj tegle. Posle dva dana, dodati 700 grama suvog grožđa, bez semenki i peteljki i još 4 šolje šećera, pola čaše vode (100 ml), pa staviti da fermentira oko šest dana. Tokom fermentacije sadržaj tegle se jednom dnevno promeša, potom se sve procedi. Od ove smese se na kraju dobije jedan litar cveklinog kvasa.

– Za čišćenje jetre biće neophodno tri litra cveklinog kvasa. Uzimaju se tri supene kašike, tri puta dnevno, pola sata pre jela. Kurs je potrebno ponoviti na tri meseca. Stručnjaci navode da će posle jedne godine jetra biti očišćena i relativizovana – objašnjava dr Vujnović.

Dolazi do boljeg varenja

Doktor dodaje se se na početku kreće sa čišćenjem u intervalu na tri nedelje, četvrto čišćenje će biti za mesec dana, a peto na dva meseca.

– Sledeće godine treba sprovesti još dva čišćenja, a naredne još jedno. Ukupno treba primeniti 9 do 12 čišćenja. Što se organizam bolje otarasi „mulja“ i otpadnih materija, brže će doći do boljeg varenja i razmene materija u jetri – naglašava dr Dušan Vujnović.

Značaj cveklinog soka

Doktor ističe da ceo ovaj proces treba da bude upotpunjen i odgovarajućom ishranom, upotrebnom svežeg soka od šargarepe, cvekle, kiselih jabuka, kupusa.

– Najbolji efekat u eksreciji žučnog soka daje cveklin sok, pre svega zbog sadržaja beatina, univerzalnog jedinjenja po hemijskom sastavu bliskog holinu i lecitinu, primarnom regulatoru metabolizma. U cvekli se nalaze i saponini, vitamin U, magnezijum, koji regulišu vaskularni tonus i sprečavaju formiranje tromba u krvnim sudovima – kaže dr Vujnović.

Bez masnih i prženih namirnica

Posle čišćenja jetre potrebno je češće koristiti salate od svežeg zelenog povrća, limunski sok.

– Kada je u pitanju nealkoholna masna jetra i druga oboljenja jetre, potrebno je izbegavati prženo meso i ribu, masne buljone, masne ribe, konzervisane proizvode, suhomesnate proizvode, hladne masne zakuske. Namirnice bogate ugljenim hidratima, posebno belo brašno, fino pecivo, blokiraju tkivo jetre i čine ga tvrdim. Zabranjen je alkohol – navodi doktor.

Kakav je značaj surutke?

Za obolele od jetre veoma je bitan adekvatan unos vitamina A, C, B, K. Od vitamina B kompleksa, posebno je važan vitamin B6, koji, kako ističe dr Vujnović, podiže antitoksičnu funkciju jetre.

-B3 ili PP, učestvuje u energetskoj razmeni hepatocita, B9, B12 su važni za regeneraciju jetre. U svakodnevnu ishranu bitno je uvrstiti sveže voće i povrće. Kada je surutka u pitanju mišljenja sam da je njena uloga suviše predimenzionirana, nesporno je korisna i potrebno ju je koristiti, ali po mogućnosti domaću, a ne industrijsku surutku. Dnevni ritam ishrane sprovodi se kroz 4 do 5 porcija hrane, u rasponu na 24 sata, količina svežih sokova na 24 sata treba da iznosi do 2 litra – precizira dr Vujnović.

Najmoćnija biljka za jetru

Dr Dušan Vujnović savetuje i upotrebu lekovitih biljaka u lečenju jetrenih oboljenja i za bolje funkcionisanje jetre.

– Predlažem upotrebu kantariona, kukuruzne svile, smilja, nane, korena maslačka, ploda divlje ruže i najmoćnije biljke za jetru sikavice , koja se zove i gujina trava i šareni čkalj (Silybum marianum) čije je lekovito dejstvo potvrđeno u najvišim stručnim krugovima – kaže dr Dušan Vujnović.

– Dobro je primenjivati i masažu podpazušnih jama, gde je akumulirana energija od bolesti jetre. Preporuka je da se masaža radi dva do tri puta dnevno, u trajanju od dva do pet minuta. Sve je potrebno upotpuniti redovnom fizičkom aktivnošću, vožnjom biciklom, pešačenjem, anaerobnim vežbama – zaključuje dr Dušan Vujnović.

Bonus video:

00:09

Karleuša sa ćerkom u provodu

(Espreso/Eklinika/Danijela Tadić/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.