"DA SAM ZNALA OVO NE BIH IMALA RAK": Adrijana je napravila KOBNU GREŠKU pa je DOBILA DIJAGNOZU od koje svi STRAHUJU
Adrijana Farkaš o simptomu rala, Foto: Prinstcreen/Tiktok/adrijana farka

otkrila

"DA SAM ZNALA OVO NE BIH IMALA RAK": Adrijana je napravila KOBNU GREŠKU pa je DOBILA DIJAGNOZU od koje svi STRAHUJU

"Da sam ovo znala ne bih imala rak", naziv je nekoliko videa koje je podelila na svom TikTok nalogu.

Objavljeno:

Adrijana Farkaš je pozitivna i uspešna mlada žena i mama blizanaca, koju je život naterao da u jednom momentu bude okupirana borbom za sopstvenom zdravlje. Uprkos promenama koje je primetila mislila je da nema bojazni za njeno zdravlje. Ispostavilo se, međutim, da nije bila u pravu.

Naime, njoj je bio dijganostikovan rak debelog creva, od kojeg se uspešno izlečila, ali kako kaže da je na vreme regovala do razvijanja raka ne bi ni došlo. Sada je rešila da podeli simptome sa kojima se susrela, a na koje nije blagovremeno reagovala, u želji da podigne svest o tome koliko je važno da osluškujemo naše telo.

"Da sam ovo znala ne bih imala rak", naziv je nekoliko videa koje je podelila na svom TikTok nalogu.

"Rak debelog creva nastaje iz najobičnijeg polipa, koji ako se na vreme otkrije nikad ne preraste u rak. Rak debelog creva je genetski jako prenosiv, tako da ukoliko ste imali nekoga u porodici sa ovom dijagnozom, odmah idite na preventivni pregled", započela je Adrijana.

Kako kaže više je simptoma koji prate ovu bolest, a jedan od pokazatelja može biti i anemija.

"Anemija, odnosno snižene vrednosti hemoglobina i gvožđa, ne moraju nužno da znače da se hraniš loše. Rak debelog creva kao simptom daje upravo anemiju. A veoma lako možete da znate da je anemija prisutna. Nagli pad energije, nemate snage da izvršavate uobičajene dnevne aktivnosti, kao što ste mogli do sada. Takođe, česte vrtoglavice, malaksalost, ili bilo šta slično tome. Ovo ne mora nužno da znači da imate rak, ali prosto to može biti jedan od simptoma", objasnila je Adrijana, pa dodala:

"Ono što možete da uradite je da odnesete stolicu u prvu laboratoriju i da tražite analizu okultno krvarenje. Ukoliko je nalaz pozitivan, odmah kod lekara. Ukoliko je nalaz negativan, onda postoji drugi razlog za anemiju."

Bol u stomaku je jedan od očiglednih i uobičajenih simptoma abnormalnosti u digestivnom sistemu, uključujući debelo crevo. Takođe, iznenadna intolerancija na pojedinu hranu može biti znak za uzbunu. Intenzivniji bolovi u ovom delu tela takođe najavljuju proces raka. Ako dođe do promene u pražnjenju creva, to može biti i znak raka u ovom delu tela, kaže Adrijana.

"Još jedan važan simptom su česte dijareje, koje ne moraju da budu povezane sa unosom određene hrane ili pića, već mogu biti simptom karcinoma debelog creva. Pod tim ne mislim na dijareju od par dana, već na dijareju koja traje nedeljama", objasnila je.

"Jedan od simptoma koji sam ignorisla jeste da sam u trudnoći imala jak bol sa desne strane. Takođe, određene namirnice su počele da mi se gade, kao što je mleveno meso i crni luk. Poslumnjala sam na trudnoću, a na kraju sa dobila mnogo goru dijagnozu", otkrila je Adrijana.

Navela je još jedan alarmanat simptom, koji nikako ne biste trebali da ignorišete.

"Ono što je već poprilično ozbiljan simptom, nakon kojeg ne smete da ostanete kod kuće je da nakon velike nudže primećujete krv. Takože, jaki i konstantni grčevi u stomaku nikako ne treba ignorisati", zaključila je.

03:30

OTKRILA SAM RAK DOJKE NA ROĐENDAN! Takve trenutke svaka žena želi da zaboravi: Ovo je priča hrabrih žena koje su pobedile bolest

(Espreso/blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.