DEVOJKE U SRBIJI SE KLJUKAJU PILULAMA ZA DAN POSLE, A GINEKOLOG REKAO DA RAZARAJU ZDRAVLJE: Ove posledice su TRAJNE
Ilustracija, Foto: MasterVideo / Alamy / Alamy / Profimedia

odmah se zaustavite

DEVOJKE U SRBIJI SE KLJUKAJU PILULAMA ZA DAN POSLE, A GINEKOLOG REKAO DA RAZARAJU ZDRAVLJE: Ove posledice su TRAJNE

Ginekolog obelodanio kako pilule za dan posle utiču na zdravlje devojaka

Objavljeno:

Sve više devojaka u Srbiji uzrasta od 16 godina pa na više konzumira pilule za dan posle, a ni ne shvataju koliko negativno mogu da se odraze na njihovo zdravlje i potomstvo kasnije. Kako piše Kurir na osnovnu informacija do kojih su došli, to je postao trend među tinejdžerkama u celoj Srbiji, ali najviše na jugu zemlje, kao vid kontracepcije.

Učenice srednjih škola, kažu lekari, nažalost, nisu svesne da im česta upotreba tih pilula može ozbiljno uticati na reproduktivno zdravlje.

"Devojke nas i ne slušaju, one gledaju društvene mreže. Konsultuju se sa ljudima koji nemaju prave informacije. Tim devojčicama se još uvek nije ustalio hormonski status, a one ga ugrožavaju dodatno korišćenjem tableta, koje su inače hormonske", kaže ginekolog dr Vanja Milošević za Kurir.

Napominje da se ove tablete ne preporučuju čak ni ženama u ozbiljnijim godinama.

Ginekolog
foto: Maria Kraynova / Alamy / Alamy / Profimedia

"Može doći do disfunkcionalnog krvarenja, poremećaja menstrualnog ciklusa, glavobolje, vrtoglavice, anemije, bolova u stomaku... I one mogu trajno da ugroze zdravlje. Nije to privremeno, mogu da ugroze reproduktivno zdravlje na samom početku", objašnjava dr Milošević.

Ginekolog dr Milan Perović takođe dodaje da bi ova tableta trebalo da se koristi samo u hitnim slučajevima.

"Upotrebljava se ukoliko dođe do naprsnuća prezervativa, ako devojka nije koristila kontracepciju ili ako nije sigurna u efikasnost metode prekinutog odnosa. Tabletu nikako ne bi smele da koriste devojke koje imaju oko 16 godina, jer devojka treba da bude zrela i razvijena, s razvijenom hormonskom osovinom", priča dr Perović za Kurir.

Ginekolog dr Zoran Savić kaže da se primena ovih tableta ne preporučuje često:

"Treba je koristiti izuzetno i u slučaju nezaštićenih odnosa! Zapravo je preporuka da se ne koristi uopšte kao vid kontracepcije, ima mnogo efikasnijih i bezbednijih vidova kontracepcije. Ako se često koriste, mogu da izazovu poremećaje hormonskog statusa, tako da je preporuka da se koriste izuzetno retko, ukoliko nije korišćeno nijedno drugo kontraceptivno sredstvo", kaže dr Savić.

Bonus video: Ginekolog za Kurir TV: Mi smo svi na porođaju u nekom hiperadrenalinskom stanju

01:22

Ginekolog za Kurir TV: Mi smo svi na porođaju u nekom hiperadrenalinskom stanju

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.