ORIGINALNI RECEPT ZA ŠAH TORTU: Ovakvu su pravile samo naše BAKE, zapišite odmah RECEPT
Šah torta, Foto: Printscreen/Youtube/MS-dg9fb

morate probati

ORIGINALNI RECEPT ZA ŠAH TORTU: Ovakvu su pravile samo naše BAKE, zapišite odmah RECEPT

Zahteva vreme i trud, ali rezultat će vas oduševiti!

Objavljeno:

Ukoliko su vam dosadile klašične torte želite da se dokažete kao dobra domaćica, ovo je pravi izaziov za vas!

Sastojci za svetle kore ( 2x po) :

  • 3 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike hladne vode
  • 3 kašike ulja
  • 5 pune kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Sastojci za tamne kore ( 2x po ):

  • 3 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike hladne vode
  • 3 kašike ulja
  • 3 pune kašike brašna
  • 2 pune kašike kakaoa

Krem – preliv:

  • 300 ml mleka + 100 ml
  • 1 puding od vanile
  • 3 kašike šećera
  • 100gr šlaga
  • 250ml vode
  • 1 želatin
  • 5 kašika vode
Šah torta
foto: Printscreen/Youtube/MS-dg9fb

Priprema:

  • Ulupati belanca sa šećerom, pa dodavati u mlazu hladnu vodu i miksirati.
  • dodati žumanca i nastaviti mućenje, pa ulje, u mlazu takodje uz miksiranje.
  • na kraju dodati brašno i prašak za pecivo pa sve sjediniti sa varjačom ili žicom za mućenje.
  • U okrugao kalup prečnika 23 cm stavite papir za pečenje, ali samo na dno, a okolo namažite uljem.
  • Zagrejte rernu na 200 stepeni pa pecite oko 15 minuta svaku koru.
  • Postupak pripreme je potpuno isti i za tamne kore kao i za svetle, samo se na kraju dodaje i kakao.
  • Razmutite puding i šećer sa 100 ml mleka a 300 ml stavite da provri pa zakuvajte uz mešanje.
  • Kad se zgusnulo sklonite sa vatre.
  • Ohladite.
  • Ulupajte šlag sa 250 ml vode, biće dosta retko, ali tako treba.
  • Kstresajte redak šlag u ohaldjen puding uz miksiranje.
  • Krajnja smesa treba da je redja.
  • Stavite u vodu želatin, pa kad nabubri zagrejte ga da se otope granulice, nikako da provri.
  • Kada se želatin otopio uzmite 3 kašike krema i izmešajte sa želatinom i onda sve istresite u krem nazad.
  • Sjedinite mikserom.
  • Meni su kore pri prečenju narasle 2,5 cm. Ako neka odstupa od ostalih, morate porevnati da sve kore budu iste visine i to po onoj najnižoj.
  • Koliko vam kora naraste takve su i mere prstenova, znači i prstenovi su 2,5 cm.
  • Krenete od sredine, prvi kružić je 5cm prečnika i onda idete okolo i merite po još 25cm.
  • Sve iscrtate na kartonu i isečete makazama.
  • Stavite svetlu pa tamnu koru odgore.
  • Prvo stavite prvi, najveci prsten i držite ga prstima dok sečete nozem okolo.
  • Sečenjem dve kore odjednom dobicete na praciznosti. Tako uradite i sa druge dve.
  • Kada ste isekli uklopite crno bele prstenove jedne u druge, naizmenično.
  • Imaćete sad 4 šarene kore.
  • uzmite prvi prsten od prve kore i iznutra, unutrasnjus tranu namažite kremom, tanko, pa uklopite drugi prsten, koji opet premažite kremom tanko.
  • Krem je redak, ali ce pomoći da se stegnu, vežu kore jedna za drugu.
  • Kada uradite od prstenova prvu koru, ako nije ravna, poravnajte nožem, pa isprskajte ravnomerno sa malo mleka i premažite kremom.
  • Odgore redjate drugu koru od prstenova istim postupkom premazivanja, ali sad kontra boje, na crno ide beli prsten i obrnuto.
  • Isto poravnajte nožem i isprskajte mlekom i premažite slojem krema.
  • Tako uradite i sa ostale dve kore.
  • Kada ste završili premažite celu tortu sa ostatkom krema, pa udarite dekoraciju po želji.
  • Ostavite tortu u frižider da odstoji i kore upiju mleko ravnomerno, pa posle najmanje 3 -4h poslužite.
00:47

Darko Lazic slavi Svetu Petku, a evo kakav slavski kolač je spremila Kaća

(Espreso/Domaćirecepti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.