PRESEŠĆE VAM KAD POSLE USKRSA STANETE NA VAGU: Evo kako da izbegnete PREJEDANJE
Uskrs, Foto: Profimedia

obratite pažnju

PRESEŠĆE VAM KAD POSLE USKRSA STANETE NA VAGU: Evo kako da izbegnete PREJEDANJE

U želji da se pokažu i budu za primer, domaćini znaju da preteraju sa količinom hrane

Objavljeno:

Da li i vi spadate u onu grupu ljudi koja muku muči sa prejedanjem tokom praznika? Sve i da ne, možda ste se nesveno opustili i uneli u sebe preteranu količinu hrane, zbog koje je svaki prethodni režim ishrane izgubio smisao. Kako biste izbegli kolutanje očima kad stanete na vagu nakon Uskrsa, poslušajte savete stručnjaka. Evo kako možete da izbegnete prejedanje:

Fokusirajte se

Pre nego što pohrlite za hranom koja krasi vašu trpezu, zastanite na sekund i razmislite da li ste gladni ili siti. Potom pogledajte hranu koju biste jeli i onu koju ne biste izabrali. Ovakve misli vam pomažu da držite situaciju pod kontrolom. Ukoliko ste gladni i želite da uzmete najkaloričnije namirnice, počnite obrok salatom. Nakon toga uzmite namirnice koje želite, jer ćete na taj način uneti manje nego da ste ih izabrali bez prethodne konzumacije salate.

Služite se sami

U želji da se pokažu i budu za primer, domaćini znaju da preteraju sa količinom hrane. Insistirajte da uzmete sami, jer ćete u suprotnom žuditi za tim da ne ostavljate hranu u svom tanjiru. To se, navodno, smatra nepristojnim, ali to "pravilo" vama ne ide u prilog. Dovodi vas do prejedanja, a da niste ni svesni.

Tanjir za desert

Psihološki trik koji i te kako ima smisla. Prilično je star, ali to ne znači da ne obavlja "svoj posao". Kada uzimate kolače direktno sa tacne, imate osećaj da možete mnogo više da pojedete. Ukoliko isti taj kolač stavite na svoj tanjir, imaćete osećaj da je veći. Na taj način možete da nadmudrite svoj mozak i izbegnete prejedanje.

Uživajte u ukusima

Ukoliko vam se dopada ukus hrane koju jedete, ne žurite. Tako ste na korak do prejedanja. Suština je da je konzumirate polako i da uživate u svakom zalogaju i ukusu. Nema smisla žuriti da pojedete nešto samo zato što vam se dopada. Telo je uvek u pravu i pažljivo ga osluškujte.

Ništa za poneti

Ukoliko želite da imate "suvenir" sa prijatnog druženja, neka to bude nešto što će nahraniti vašu dušu, a ne telo. To znači da možete ljubazno da odbijete hranu koju vam domaćin nesebično nudi da je ponesete. Ukoliko je prihvatite, imaćete osećaj da treba što pre da je pojedete kako se ne bi pokvarila, čak i ako vam je stomak pun.

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.