KARDIOLOZI TVRDE: Ovo je NAJGORA hrana za ZDRAVLJE SRCA, opasna je kao ĐAVO
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Vrata zdravlja

vaŽno

KARDIOLOZI TVRDE: Ovo je NAJGORA hrana za ZDRAVLJE SRCA, opasna je kao ĐAVO

Koja je hrana najbolja za zdravlje srca? Nemasno meso i povrće su na vrhu liste

Objavljeno:

Nije tajna da je srce vitalni organ i da briga o njemu zahteva pametan izbor načina života – redovno vežbanje, pravilnu ishranu i uvežbavanje zdravih mehanizama za suočavanje sa stresom.

„Loš izbor hrane može dovesti do povećanja krvnog pritiska i holesterola, kao i do razvoja dijabetesa, što su sve faktori rizika za srčana oboljenja i moždani udar“, kaže kardiolog Enrike Garsija-Sajan.

Jedan od mnogih uzroka srčanih bolesti je dijabetes. Obično se povezuje sa lošom ishranom, prekomernom težinom i konzumiranjem puno ugljenih hidrata. "Da bi se izbegao dijabetes, preporučljivo je jesti hranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. Takođe je važno izbegavati hranu sa visokim sadržajem trans masti ili zasićenih masti. Hrana sa visokim sadržajem trans masti i zasićenih masti može izazvati naslage holesterola. pojavljuju u arterijama, što može dovesti do blokada koje na kraju mogu izazvati srčani udar“, objašnjava kardiolog Ahmed Ansari.

Srce
foto: Profimedia

Pored toga, važno je ograničiti unos soli. Ishrana bogata soli može dovesti do visokog krvnog pritiska, a kada je dugotrajna i nekontrolisana može da izazove srčanu insuficijenciju.

Treba izbegavati hranu sa visokim udelom životinjskih masti kao što su slanina, odresci i masno meso. „Takva hrana ima visok udeo zasićenih masti, što može dovesti do visokog holesterola, što je, u krajnjoj liniji, do začepljenja arterija“, tvrdi dr. Ansari.

Koja je hrana najbolja za zdravlje srca? Nemasno meso i povrće su na vrhu liste.

Neki primeri nemasnog mesa zdravog za srce uključuju pileća prsa, ribu i ćuretinu. Nemasno meso pomaže u održavanju mišićne mase, što je važno za ukupnu snagu. Takođe imaju malo masti, što je dobro za srce. Povrće je odličan izvor hranljivih materija, vitamina i minerala. Osim toga, puna je vlakana koja regulišu rad digestivnog sistema i snižavaju holesterol, prenosi Indeks.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.