POSNA POGAČA OD KOJE KREĆE VODA NA USTA: Mekaniju do sada niste PROBALI, RECEPT će vas ZALUDETI
Pogača, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

ZA POST

POSNA POGAČA OD KOJE KREĆE VODA NA USTA: Mekaniju do sada niste PROBALI, RECEPT će vas ZALUDETI

Posnim majonezom premažite pogaču, pospite je susamom i lanom, po želji odozgo stavite i preostali margarin isečen na listiće, pa pecite na 200 stepeni oko pola sata

Objavljeno:

Lisnata vazdušasta pogača posuta susamom i lanom ukras je slavske trpeze. Pored tradicionalnog mrsnog recepta koji podrazumeva mleko, jaja i puter, i ona u posnoj verziji može da bude jednako ukusna i lepa “na oko”.

Zlatnu boju korice postići ćete ako pogaču neposredno pre pečenja i posipanja susamom i lanom premažete posnim majonezom i pospete listićima posnog margarina neposredno pre stavljanja pogače u rernu.

Sastojci:

kockica svežeg kvasca (40 g)

Pogača
foto: Printscreen Youtube / STIKLICA kuha - kocht

kašičica šećera

ravna kašika soli

300 ml vode

100 ml ulja

650 g brašna

150 g posnog margarina

50 g posnog majoneza

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube

50 g susama

50 g lanenog semena

Priprema:

Zagrejte vodu, skinite posudu sa vatre, dodajte izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna, pa sve dobro razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta dok smesa ne zapeni.

U veliku posudu sipajte prosejano brašno, dodajte aktivirani kvasac, ulje i so, pa zamesite testo. Pokrijte ga prozirnom folijom ili pamučnom krpom i ostavite da odstoji oko 40 minuta.

Lisnata pogača, Pogača
foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, isecite ga na šest delova, pa svaki deo razvaljajte oklagijom ukrug, premažite margarinom koji je odstojao na sobnoj temperaturi i ređajte krugove testa jedan preko drugog. Samo poslednju lopticu koju ćete razvući oklagijom u krug nemojte premazivati margarinom.

Testo opet istanjite pomoću oklagije, isecite na 32 trougla i svaki od njih uvijte u kiflu, pa ih ređajte u podmazan okrugli pleh. Kad poređate kiflice ukrug, napunite i sredinu pleha preostalim kiflicama tako što ćete ih ređati vrhom nadole.

Lisnata pogača, Pogača
foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

Posnim majonezom premažite pogaču, pospite je susamom i lanom, po želji odozgo stavite i preostali margarin isečen na listiće, pa pecite na 200 stepeni oko pola sata.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.