SVI TO RADIMO KADA IDEMO U WC, A POSLE TRPIMO UŽASNE BOLOVE: Poslušajte reči kardiologa
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

SVI TO RADIMO KADA IDEMO U WC, A POSLE TRPIMO UŽASNE BOLOVE: Poslušajte reči kardiologa

Hemoroidi su krvni sudovi koji su prošireni pod pritiskom, često se povezuju sa problemima sa zatvorom, kao i čestim unosom ljute i začinjene hranu... A kako sprečiti njihovu pojavu, otkrio je kardiolog Aleksej Utin

Objavljeno:

Hemoroidi (šuljevi) su normalne strukture u predelu anusa koje imaju ulogu zadržavanja kontinencije (sprečavanja nekontrolisanog izlivanja stolice). Imaju izgled jastučeta sastavljenog od venskih i vezivnih struktura i svojom pozicijom štite analni kanal.

Tek uvećani i otečeni hemoroidi predstavljaju patološko stanje. Uvećani hemoroidi i li šuljevi su otečeni i bolni, ali normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa (čmara) i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom, slično proširenim venama na nogama.

Uvećani hemoroidi mogu biti spoljašnji ili unutrašnji. Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru.

Kako sprečiti pojavu hemoroida otkrio je kardiolog Aleksej Utin.

Prema rečima specijaliste, lekari još uvek ne mogu da dođu do nedvosmislenog odgovora na pitanje o uzrocima razvoja hemoroidne bolesti. Ali postoji niz saveta koji će opomoći da se značajno smanji rizik od njihove pojave.

Dakle, stručnjak ističe da je ključno odbaciti naviku koju mnogi imaju, a to je da čitaju (knjigu ili "prebiraju" po telefonu) na WC šolji. Napinjanje i ovaj položaj ne pogoduju debelom crevu i na neki način pospešuju njegov "izlazak" napolje. Osim toga, nikako se ne preporučuje ni dizanje tegova, kao ni rad na ekstremno niskim temperaturama.

Hemoroidi, Bol, Zadnjica
foto: Profimedia

Možda najvažnija za prevenciju pojave hemoroida jeste borba protiv viška kilograma, zbog čega je važno ne samo se održava adekvatan nivo fizičke aktivnosti, već i da se kontroliše ishrana.

"Jedite što više povrća, voća i vlakana (crni pasulj, prokelj, avokado, slatki krompir, brokoli, jabuke, kruške, kajsije, šargarepe). Pijte puno vode", preporučuje doktor. i napominje još jedan veoma faktor, a to je izbegavanje emocionalnog stresa.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.