DERMATOLOG OTKRIO ŠTA SVAKA ŽENA MORA SVAKI DAN DA STAVLJA NA LICE: Bez ovoga ne izlazite iz kuće ni u ludilu
Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Profimedia

žene, ovo morate da čujete

DERMATOLOG OTKRIO ŠTA SVAKA ŽENA MORA SVAKI DAN DA STAVLJA NA LICE: Bez ovoga ne izlazite iz kuće ni u ludilu

Proizvod koji je obavezan u nezi kože

Objavljeno:

Koji je taj jedan proizvod koji treba svakog dana da koristite da biste imali zdraviju i lepšu kožu? To vam otkriva sertifikovani dermatolog.

Globalno, deo kozmetičke industrije koji se odnosi na negu kože procenjeno je na 146,7 milijardi dolara u 2021, a očekuje se da će se taj broj skoro udvostručiti do 2031. godine na 273,3 milijarde dolara.

Kada je u pitanju nega kože, lista proizvoda koje koristite svakg dana može biti dugačka ili svedena na jednostavan proces u tri koraka, u zavisnosti od toga šta je najbolje za vas. Istina je da dobri proizvodi za negu kože nisu uvek najpristupačniji.

Ali postoji jedan proizvod za koji Hamdan Abdulah Hamed, sertifikovani dermatolog, smatra da bi svako trebalo da uloži u njega i da ga koristi svakodnevno ako želi da ima zdraviju, a samim tim i lepšu kožu.

Alp Rose krema, Krema, Lice
foto: Profimedia / Anatolijs Jascuks / Panthermedia /

„Imajući u vidu sve njene prednosti, krema sa zaštitnim faktorom je broj jedan. Uvek je treba koristiti za bilo koji tip kože i sve uzraste“, kaže Hamed.Ultraljubičasto zračenje sunca može „prouzrokovati opekotine, prevremeno starenje, pa čak i povećava rizik od raka kože, objasnio je.UV zraci pritom ne prodiru u slojeve vaše kože samo tokom sunčanog dana na plaži, opasni mogu biti i kad je oblačno, pa kremu sa zaštitnim faktorom treba koristiti svakog dana, bez obzira na vremenske prilike.

Neke dodatne koristi za zdravlje kože svakodnevnog korišćenja kreme za sunčanje, prema Abdulahu Hamedu, uključuju:

  • Prevenciju hiperpigmentacije, fleke od sunca i melazme (braon flekice na licu)
  • Održavanje ujednačenog tona kože
  • Smanjenje rizika od razvoja dugotrajnog oštećenja kože

Kada je antiejdžing u pitanju, krema sa SPF-om vam pomaže da izbegnete isušivanje i negativan uticaj na ćelije kože koje mogu promeniti izgled tena i ukazati na prerano starenje.

„Ekstremno izlaganje suncu će uzrokovati da koža postane manje elastična. Kada je koža suva izgledaćete starije nego što jeste“, kaže Abdulah Hamed. Previše izlaganja suncu troši kolagen, koji je odgovoran za održavanje glatke teksture kože.

Kada ne koristite redovno kremu sa SPF-om i postojeći ožiljci će vam postati tamniji i vidljiviji.

Sada kada znate koliko je krema za sunčanje zapravo važna, možda se pitate kada i koliko često treba da je koristite.

„Trebalo bi ravnomerno nanositi kremu za sunčanje na sva izložena područja oko 15 do 30 minuta pre izlaganja suncu“, kaže Abdulah Hamed. „U toku sunčanih dana ponovo je nanesite na svaka dva sata.“

Pored toga, čak i ako vaša šminka ima SPF u sebi, Abdulah Hamed vas ohrabruje da stavite sloj svoje uobičajene kreme za sunčanje ispod šminke, posebno u danima kada ćete biti na suncu duže vreme.

Takođe bi trebalo da izaberete kremu za sunčanje koja je kompatibilna sa vašom kožom. Ako imate masnu kožu, izaberite one koje su bezbednije i bez ulja. Masna krema za sunčanje samo će povećati vaše začepljene pore i čak može izazvati komplikacije na koži kao što su akne.

Zapamtite da kreme za sunčanje imaju različite nivoe zaštite od UV zraka u zavisnosti od SPF-a.

„SPF 20 može sprečiti 97% štetnih sunčevih zraka, a SPF 50 može sprečiti 98% štetnih zraka“, kaže Hamed za CNBC.

BONUS VIDEO

06:17

Dermatolog Lana Ćirković i psiholog Bojana Šlajmer o opasnosti novog bjuti trenda

(Espreso/zadovoljna/Nevena Jakovljević/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.