DERMATOLOG OTKRIO KOLIKO PUTA BI TREBALO DA PERETE LICE: Većina žena greši, SAMO one smeju 2 puta dnevno
Ilustracija, Foto: Profimedia

savet

DERMATOLOG OTKRIO KOLIKO PUTA BI TREBALO DA PERETE LICE: Većina žena greši, SAMO one smeju 2 puta dnevno

Dermatolozi otkrivaju pravilno pranje lica!

Objavljeno:

Bjuti rutine i trendovi u svetu su postali sve više popularniji. Međutim, jedno je sigurno. Redovno i pravilno pranje lica se ne manje. Ipak, postoje greške koji mnogi prave prilikom nege lice.

"Pranje lica važno kako bi se stimulisao prirodni proces pilinga i regeneracije", kaže dermatološkinja dr Mona Gohara, piše Ordinacija.hr.

"Bez obzira da li ste bili našminkani ili ne, s kože lica poželjno je isprati prljavštinu i ulja pre nego što se bacite u čistu posteljinu. Naša koža dolazi u kontakt s jako puno potencijalnih agenasa i stvarno želimo sve to ukloniti s naše kože kako bi se mogla odmoriti i regenerisati," dodaje druga dermatološkinja dr Anđela Kejsi. Koliko često treba da peremo lice?

"Iako je standardno pravilo pranja lica dva puta dnevno, ujutro i uveče, to se zapravo razlikuje od osobe do osobe", kaže dr Kejsi.

Umivanje
foto: Profimedia

"S masnom kožom sklonom aknama, verovatno ćete morati prati dva puta dnevno, ali ako imate suvu kožu, dovoljno je jednom dnevno kako je dodatno ne biste iritirali", dodaje dr Gohara.

Ako imate zreliju kožu koja je sklonija isušivanju, prema mišljenju doktorke Kejsi, takođe je dovoljno pranje jednom dnevno, budući da je poenta da se ne uklone prirodna ulja s kože. To se posebno odnosi na žene koje su u periodu perimenopauze i menopause.

"Kada je u pitanju pranje lica jednom dnevno, odlučite se za veče. Delovi kože se prirodno pilinguju i regeneriraju u toku noći", kaže dr Gohara.

Takođe, koristite mlaku vodu, jer ona najbolje deluje na kožu i otvara pore. Nanesite sredstvo za čišćenje. Napravite lagane kružne pokrete preko lica, počevši od sredine, istrljajte pore oko nosa i iznad usta, a zatim ih lagano sve prođite prema čelu, ušima i ustima, savetuje dermatološkinja Gohara.

Bonus video:

00:19

Teodora Džehverović proslavila rođendan

(Espreso/Mondo/T.B./Prenos M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.