EVO IZ KOJE DRŽAVE POTIČE SLAVKO ŠTIMAC: Prava istina će vas ostaviti u NEVERICI
Slavko Štimac, Foto: Marina Lopičić

KO BI REKAO

EVO IZ KOJE DRŽAVE POTIČE SLAVKO ŠTIMAC: Prava istina će vas ostaviti u NEVERICI

S obzirom na to da se na filmu prvi put pojavio sa samo 12 godina, jedan je od retkih glumaca čije odrastanje je publika na prostoru bivše Jugoslavije mogla da prati kroz njegove uloge

Objavljeno:

Slavko Štimac je jugoslovenski i srpski filmski i televizijski glumac, prepoznatljiv po ulogama u filmovima i serijama „Sjećaš li se Doli Bel“, „Ko to tamo peva“, „Varljivo leto `68“, „Salaš u Malom Ritu“, „Specijalno vaspitanje“ i drugima.

U braku je sa slikarkom i scenografom Vesnom Golubović s kojom ima sina Vida. Živi i radi u Beogradu.

Slavko Štimac
foto: Printscreen/Youtube

S obzirom na to da se na filmu prvi put pojavio sa samo 12 godina, jedan je od retkih glumaca čije odrastanje je publika na prostoru bivše Jugoslavije mogla da prati kroz njegove uloge. Od 1972. do 2019. godine snimio je 46 filmova, 12 serija i nekoliko predstava.ž

Ipak, publici je prepoznatljiv po ulogama Milana Maljevića, Pere Trte, Petra Cvetkovića, Dine, Veselina… Mlađe generacije ga prepoznaju po ulozi patologa Save u seriji „Ubice mog oca“.

Godinu dana nakon premijere „Vuka samotnjaka“ Slavko je dobio poziv od reditelja Branka Bauera za ulogu u filmu „Salaš u Malom Ritu“ čiji scenario su napisali Bauer, Arsen Diklić i Borislav Gvojić. Reč je o ekranizaciji Diklićevog romana iz koga su nastala dva filma i istoimena TV serija.

Štimac je igrao Milana Maljevića, a po toj ulozi su ga pamtile mnoge generacije. Film je premijerno predstavljen 1976. godine na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli na kome je osvojio nagrade za scenario, režiju i glavnu mušku ulogu. Nastavak ovog filma objavljen je pod naslovom „Zimovanje u Jakobsfeldu“, a za režiju i scenario je bila zadužena ista ekipa ljudi.

1 / 3 Foto: Marina Lopičić

Radnja filma je smeštena u izmišljeno vojvođansko selo, a Štimac i Svetislav Goncić igraju dečake koji se kriju od Nemaca. Film je 1975. godine na Festivalu u Puli osvojio Veliku srebrnu arenu za najbolji film, Zlatnu arenu za scenario, te Nagradu publike „Jelen“. Štimcu je dodeljena diploma za ulogu Milana Maljevića.

Tokom 1978. godine publici su predstavljena čak tri filma u kojima je igrao Slavko Štimac. Sa Ljubišom Samardžićem, Mićom Tomićem i Verom Čukić je igrao u drami „Tigar“, a sa Milenom Dravić, Dušanom Janićevićem i drugima u filmu Aleksandra Petkovića „Tamo i natrag“. U partizanskom filmu Zdravka Velimirovića je tumačio Baneta.

Sa Velimirom Batom Živojinovićem, Žarkom Lauševićem, Ljiljanom Blagojević, Danilom Lazovićem i drugima je 1986. godine snimio dramu „Svečana zakletva“ koju je režirao Božidar Nikolić, po scenariju Siniše Kovačevića.

Slavko Štimac
foto: Printscreen/Youtube/ZahranicniTrailery04

U periodu od 1991. do 1999. godine Štimac je snimio četiri domaća i tri američka filma, te TV seriju „Bila jednom jedna zemlja“. Utelovio je lik Gileta u drami „Noć u kući moje majke“. Reč je o filmu koji je 1991. godine režirao Žarko Dragojević po vlastitom scenariju.

U martu 2011. godine je na beogradskom FEST-u premijerno prikazan film Dejana Zečevića „Neprijatelj“. Reč je on napetom trileru u kome Štimac igra vojnika Vesku. Ostale uloge tumače Vuk Kostić, Aleksandar Stojković Piksi, Tihomir Stanić, Ljubomir Bandović i drugi.

Slavko Štimac je rođen 1960. godine u Konjskom Brdu, selu nedaleko od Gospića (današnja Hrvatska). Tu je pohađao osnovnu školu kada je reditelj Obrad Gluščević došao da traži dečaka za glavnu ulogu u svom novom filmu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.