NEĆETE VEROVATI ZA ŠTA ZAPTAVO SLUŽI CRVENI KONAC: Ovo vam ne bi palo na pamet ni U LUDILU
Crveni konac, Foto: Profimedia

KO BI REKAO

NEĆETE VEROVATI ZA ŠTA ZAPTAVO SLUŽI CRVENI KONAC: Ovo vam ne bi palo na pamet ni U LUDILU

Naš narod ima brojna verovanja, a nekih se drže i više nego dosledno.o

Objavljeno: 18:21h

Tako, recimo, kad mama i beba iz porodilišta stignu kući svi ih s osmehom na licu dočekaju. Onda bake često znaju da pokrenu priču o običajima, povojnici, stvarima koje mama treba da uradi kako bi ona i beba bila zdrave i srećne. Svi smo se nekada susreli s običajem vezivanja crvenog končića oko detetovog zgloba. Ovo najčešće rade bake, a to sa sobom nosi važnu simboliku.

Kako prenosi ddl.rs, smatra se da crveni konac štiti deci od „zlih očiju i odvraća lošu sreću“. On se pravi od tanke vunice, a nosi se na levoj ruci. Končić se smatra zaštitom deteta od uroka.

Interesantno je da se ovo verovanje ne vezuje samo za naše narode, već ga možemo pronaći i kod Jevreja, Budista, Hindusa. Svi su pronalazili neku vrstu zaštite od zla.

Ovaj končić se nekada pre pravio od vune i njegova moć isceljenja se i sastojala baš u tom materijalu. Boja nije bila važna. Smatralo se da komad vune na bolnom mestu može ublažiti neprijatnost, poput bolova u leđima, zubobolje, glavobolje.

Nekada je bio običaj da se prevremeno rođene bebe stave u vunu, koja bi imitirala maminu utrobu. Odeća od vune se takođe smatrala važnom za isceljenje, kako kože tako i mišića, kičme, zglobova, zbog lanoina u njoj, koji se topi na temperaturi tela.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.