BUDITE OPREZNI SA SLANINOM: Evo šta se dešava ako je pojedete PREVIŠE
Slanina, Foto: Printscreen/RTS

vaŽno

BUDITE OPREZNI SA SLANINOM: Evo šta se dešava ako je pojedete PREVIŠE

Slanina je bogata i kalijumom, ključnim mineralom za regulaciju krvnog pritiska, a bogat je izvor i kvalitetnih proteina koji pomažu u održavanju optimalnog nivoa energije i izgradnji mišićnog tkiva

Objavljeno: 15:07h

Nije čudo da je slanina pozicionirana visoko na listi omiljenih namirnica velikog broja ljudi. Za nju, kao za malo koju, sasvim sigurno važi i ona čuvena dilema – da li je baš sve što je ukusno i nezdravo? Oko toga da li je slanina nezdrava ili naprotiv, veoma korisna za naš organizam, „koplja lome“ i stručnjaci za ishranu, lekari, ali i konzumenti. Neosporno je, međutim, da se neki sastojci koji su važni za procese u našem organizmu, nalaze samo u mesu.

Slanina je osnovni sastojak u ishrani sa malo ugljenih hidrata. U svemu drugom u životu, pa i u ishrani, trik je u ravnoteži i umerenosti. Ako je konzumirate u umerenim količinama, slanina je odličan izvor vitamina, minerala i zdravih masti.

Istraživanja su potvrdila da ona sadrži korisne omega-3 masne kiseline koje zapravo štite kardiovaskularni sistem.

To je jedan od razloga zbog kojih su mnoge studije pokazale da je slanina u umerenim količinama u svakodnevnoj prehrani odlična za smanjivanje pritiska i nivoa šećera u krvi, što pomaže u prevenciji dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog ili srčanog udara.

Slanina je bogata i kalijumom, ključnim mineralom za regulaciju krvnog pritiska, a bogat je izvor i kvalitetnih proteina koji pomažu u održavanju optimalnog nivoa energije i izgradnji mišićnog tkiva.

1 / 6 Foto: Printscreen/TikTok/flavorgod

Slanina je i dobar izvor cinka, koji je potreban za zdrav imuni sustav, rast i obnavljanje mišićnog tkiva, kao i ravnotežu hormona u organizmu.

Puna je vitamina. Slanina je puna esencijalnih B vitamina, koji su nam potrebni za održavanje imunološkog sustava. Sadrži 65 % preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 % niacina, 38 % vitamina B12 i 36 % cinka.

Dakle, umesto da koristite multivitamine, možete jesti slaninu.

Slanina je prirodni antidepresiv: istraživanja su pokazala da takozvani peti ukus, poznat i kao „ukus za uživanje“, poboljšava raspoloženje i osećaj zadovoljstva i smanjuje nivo stresa.

Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete duže biti siti nego da se jedete ugljene hidrate. Ako ste jako gladni, slobodno pojedite malo slanine i izdržati ćete od doručka do ručka ili ručka do večere.

U slanini ima samo 2 % loših nezasićenih masti, a mononezasićenih masnih kiselina ima tri puta više nego što ih ima u morskim plodovima.

Suprotno mišljenju, ne debljaju nas masti, nego ugljeni hidrati, piše ebrod.net, prenosi abc portal.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.