NIKO NE ZNA DA JE BAŠ ONA ĆERKA PREDRAGA EJDUSA: Svima je POZNATA, ostaćete u NEVERICI (FOTO)
Predrag Ejdus, Foto: Dragan Kadić

ko bi rekao

NIKO NE ZNA DA JE BAŠ ONA ĆERKA PREDRAGA EJDUSA: Svima je POZNATA, ostaćete u NEVERICI (FOTO)


Od 2000. do 2005. godine igrao je u televizijskim filmovima „Lola“, „Rondo“, „Život je marš“, „U poseti kog Gospodina Grina“, „Skela“ i drugim

Objavljeno: 17:35h

Predrag Ejdus bio je srpski glumac i profesor glume.

Rodio se 24. jula 1947. godine u Beogradu, od oca Jevrejina i majke Srpkinje. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a diplomirao glumu 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, u klasi profesora Milenka Maričića.

Bio član amaterskog pozorišta Dadov od 1962. do 1968, a član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja 1972, i tu je ostao do 1993, kada je sa Svetlanom Bojković i Predragom - Mikijem Manojlovićem otišao iz Narodnog pozorišta, u znak protesta zbog dolaska Aleksandra Berčeka na mesto upravnika pozorišta. Pre toga bio je v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta.

Predrag Ejdus
foto: Dragan Kadić

U Jugoslovensko dramsko pozorište prešao 1993, a od 2001. je vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti „Braća Karić". Izabran je 2006. u zvanje redovnog profesora na predmetu Gluma. Bio je i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1985. do 1989.

U pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije — u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu, u Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj — odigrao je 150 dramskih uloga. Snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija.

1 / 4 Foto: Marina Lopičić

U njegove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi: Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog... Igra u predstavama Faust 1 i 2, Kir Janji, Glembajevima, Mletačkom trgovcu, Supermarketu, Skupu. Predstava Kir Janja, u kojoj glumi naslovnu ulogu, proslavila je 2017. godine 25 godina izvođenja.

Preminuo je 28. septembra 2018. godine u Beogradu. Komemoracija je održana 8. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Vanja Ejdus
foto: Printscreen/Youtube/ ZooM Vesti Uzice

Predrag Ejdus je 1972. godine postao član član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu na čijim daskama je do 1993. godine odigrao na stotine predstava. Jedna od najzapaženijih svakako je bila crna komedija „Šovinistička farsa“ u kojoj je igrao sa Josifom Tatićem. Ejdus je tumačio Hrvata Bernarda Draha, a Tatić Srbina Slobodana Mihajlovića. Sa ovom predstavom obišli su celu bivšu Jugoslaviju, doživela je više od 1800 izvođenja, a na njenim temeljima su nastala i tri nastavka istoimenog filma.

U Narodno pozorište vratio se u septembru 2006. godine, a 23. novembra 2007. godine izabran je za upravnika pozorišta. Uz obećanje tadašnjeg ministra kulture Vojislava Voje Brajovića da će se stvari u ovoj ustanovi menjati, pristao je na taj zadatak. Kada je shvatio da ne postoji politička volja za promenama, odlučio je da 10. marta 2009. godine podnese ostavku.

Na filmskom platnu prvi put se pojavio 1971. godine i to u glavnoj ulozi u filmu „Haleluja“ koji je režirao Zoran Ratković po scenariju Đorđa Lebovića i Aleksandra Obrenovića. Usledile su uloge u filmu „Don Kihot i Sančo Pansa“ te televizijskoj drami „Poraz“.

Vanja Ejdus
foto: Printscreen/Youtube/ ZooM Vesti Uzice

Tokom druge polovine sedamdesetih snimio je četiri serije i sedam filmova, uključujući „Sinove“, „Četiri dana do smrt“, „Mizantropa“ i „Prve srpske železnice“ gde je glumio Mitu Rakića. Od 1980. do 1982. godine glumio je u filmovima „Mama“, „Snovi, život, smrt Filipa Filipovića“, „Kao Beograd ceo“, „Piknik u Topoli“, „Žeđ“, „Visoki napon“ i „Živa zemlja“, te veoma popularnim serijama „Nepokoreni gad“, „Svetozar Marković“, „Sedam sekretara SKOJ-a“ i „Priče preko pune linije“.

Tokom 90-ih godina glumio je u filmovima „Seks – partijski neprijatelj br. 1“, „Holivud ili propast“, „Mala“, „Tito i ja“, „Jevreji dolaze“, „Tango argentino“, „Pun mesec nad Beogradom“, „Vukovar, jedna priča“, „Paket aranžman“, „Tamna je noć“, „Ubistvo s predumišljajem“, „Potera za blagom“ i drugima. Od 2000. do 2005. godine igrao je u televizijskim filmovima „Lola“, „Rondo“, „Život je marš“, „U poseti kog Gospodina Grina“, „Skela“ i drugima. Glumio je trubača u filmskom hitu „Zona Zamfirova, Kanića u „Ivkovoj slavi“ i Gazdu Gramfilda u filmu Ljubiše Samardžića „Jesen stiže dunjo moja“. Pojavio se i u serijama „Lisice“, „Kazneni prostor“ i „Stižu dolari“.

U filmu „Kad svane dan“ Gorana Paskaljevića Ejdus je tumačio rabina, a u „Ustaničkoj ulici“ oca. Bio je doktor Brković u seriji „Urgentni centar“, a Jovan Đorđević u filmu i seriji „Santa Marija dela Salute“. Poslednju ulogu odigrao je u seriji Radoša Bajića „Šifra Despot“, gde je glumio penzionera Sinišu. Bio je oženjen Milicom Ejdus, arhitektom i scenografom. Imaju ćerku Vanju (glumicu), i sina Filipa.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ ZooM Vesti Uzice

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.