SRBI DO SADA NISU ZNALI DA JE ONA ŽENA ČKALJE: Trljaćete oči DVA PUTA kada vidite koja ŽENA je u PITANJU (FOTO)
Foto: Printscreen Youtube

pogledajte

SRBI DO SADA NISU ZNALI DA JE ONA ŽENA ČKALJE: Trljaćete oči DVA PUTA kada vidite koja ŽENA je u PITANJU (FOTO)

Miodragova popularnost je počela učestvovanjem u emisiji „Veselo veče“, a posle toga su krenule mnoge role poput one u pozorištu gde je glumio u popularnoj predstavi „Bog je umro uzalud“ te u TV seriji „Servisna stanica“

Objavljeno: 12:10h

Miodrag Petrović kojeg su svi znali kao Čkalju, bio je jedan od najpoznatijih glumaca ne samo u Srbiji nego i šire te jedan od najpopularnijih komičara na području cele bivše Jugoslavije. Ostaće zauvek zapamćen kao glumac koji je nasmejao mnoge. Miodrag Petrović rođen je 1. aprila 1924. godine u Kruševcu. U rodnom mestu je završio gimaziju, a posle toga je krenuo na dramsku sekciju. Čkalja je rođen u velikoj porodici kao četvrto dete Hristine Petrović i Čedomira.

Pavle Vuisić, Miodrag Petrović Čkalja
foto: Printscreen

Miodragova popularnost je počela učestvovanjem u emisiji „Veselo veče“, a posle toga su krenule mnoge role poput one u pozorištu gde je glumio u popularnoj predstavi „Bog je umro uzalud“ te u TV seriji „Servisna stanica“. Osim u seriji „Servisna stanica“ glumio je u još nekoliko popularnih serija kao što su „Vruć Vetar“, „Dežurna ulica“, „Crni sneg“, „Spavajte mirno“, „Ljubav na seoski način“…

Čkalja je bio nagrađivan za mnoge uloge, a najviše za komedije. Dobio je Nušićevu nagradu za životno delo, Sterijinu nagradu, RTS-ovu nagradu za životno delo, Sedmojulsku nagradu.

Ima sina Čedomira Petrovića koji je glumac i reditelj.

1 / 4 Foto: Printscreen

Poslednji nastup Čkalja je imao tokom izbora 2000. godine. Preminuo je 20. oktobra 2003. godine u Beogradu, a iza njega je ostao sin Čedomir Petrović koji je isto tako uspešan u glumi. Po slavnom je glumcu nazvana ulica na Zvezdari, a ispred kuće je postavljena statua ovog velikog glumca.

Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u TV serijama. Najbolje uloge ostvario je u serijama "Servisna stanica" (1959), "Ljubav na seoski način" (1970), "Kamiondžije" (1972), "Vruć vetar" (1980) i "Kamiondžije 2" (1983), kao i u filmovima "Orlovi rano lete" (1966), "Bog je umro uzalud" (1969), "Paja i Jare" (1973), "Avanture Borivoja Šurdilovića" (1980) i "Kamiondžije opet voze" (1984).

Miodrag Petrović Čkalja
foto: Printscreen/Youtube

Godine 1946, postaje član Dramskog studija Radio Beograda, gde i počinje njegova popularnost učestvovanjem u emisiji „Veselo veče“. Od 1951. do 1977. godine bio je član Humorističkog pozorišta u Beogradu. Glumi i u prvoj seriji Televizije Beograd - „Servisna stanica“, od 1959. godine.

U toj seriji se proslavio tumačeći lik kuvara Jordana. U pozorištu, između ostalog, igra u predstavi „Bog je umro uzalud“ (snimljen i film) i antologijskoj komediji Dragutina Dobričanina „Zajednički stan“ (kasnije je snimljena i TV verzija).

Od 1976. godine imao je status slobodnog umetnika.

Dragica je jednom ispričala kako je upoznala Čkalju i gde je ona bila zaposlena.

Čkalja
foto: Printscreen

- Sa Čkaljom sam se upoznala u Radio-Beogradu. Upoznala nas je Vukica Prica, ondašnja sekretarica redakcije. Ja sam radila u turskoj redakciji kao prevodilac, novinar i daktilograf. Bila sam blagajnik Narodne omladine, pa sam svakog meseca morala da jurim glumce da mi plate članarinu. Čkalja je često bio švorc, te sam po nekoliko puta morala da ga obilazim. Jednog dana došao je u našu tursku redakciju. Prišao mi je i upitao: "Hoćeš li da ideš večeras sa mnom u bioskop? Imam dve karte za "Jadran". Daje se odličan film, "Brucoši iz Oksforda"...". Naravno, prisala sam. Posle toga otišli smo na kafu i dugo razgovorala.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.