DA LI SE TO OTVARAJU "USTA PAKLA": Meštani RUSKOG SELA su ostali u ŠOKU kada su pronašli OVO ČUDNO STVORENJE!
Foto: Printscreen/youtube/vlad9vt

DA NE POVERUJETE SVOJIM OČIMA!

DA LI SE TO OTVARAJU "USTA PAKLA": Meštani RUSKOG SELA su ostali u ŠOKU kada su pronašli OVO ČUDNO STVORENJE!

Izveštaji govore da masa koja tone nastavlja da se širi i tako utiče na zemljište. Slike kratera Batagaika prikazuju ogromnu masu tla kako tone i čini se da uvlači sve oko sebe.

Objavljeno:

Seljani u Rusiji upozoravaju da su se u Sibiru otvorila takozvana 'usta pakla'., prenosi Mirror. Stanovnici Batagaja u Jakutiji uočili su gigantski otvor na Zemlji za koji neki veruju da je prolaz u podzemni svet.

Krater nastao otapanjem permafrosta

Krater je nastao otapanjem permafrosta. Zemljište na tom mestu bilo je trajno zamrznuto tokom kvartarnog zaleđivanja prije 2,58 miliona godina, a kada je šumsko područje 1960-ih iskrčeno, sunčeva svetlost je doprla do tla i počela da ga zagrejava. Led u tlu počeo se topiti i to je uzrokovalo zbijanje i sleganje tla.

Zbog uticaja globalnog zagrevanja 'usta pakla' uskoro su se mogla pojaviti na lokacijama širom sveta. Kako se Zemlja nastavlja zagrevati, to bi moglo rezultirati topljenjem leda duboko ispod površine. Krater Batagaika se meri od 1980-ih i trenutno je dugačak oko jedan kilometar i dubok 86 metara.

Krater
foto: Printscreen/youtube/vlad9vt

Otvorena Zemlja otkriva slojeve tla stare od 120.000 do 200.000 godina, a prema preliminarnom datiranju najnižeg sloja moguće i do 650.000 godina. To ga čini najstarijim neotkrivenim potopljenim područjem u Euroaziji. Krater se širi i raste za 20 do 30 metara godišnje, a to će se i nastaviti sve dok se tlo ne slegne.

Meštani tvrde da su iz kratera čuli buku

1 / 2 Foto: Printscreen/youtube/vlad9vt

Istraživač Julian Murton proučavao je otvor i pronašao samo stenu, bez ulaza ili prolaza na dnu. Jedna ekspedicija 2018. godine od strane Severoistočnog savezne naučne oblasti Kindai u Japanu pronašla je u Batagaju sačuvanog konja. Ždrebe je bilo staro otprilike 42 000 godina i imalo je očuvanu dlaku i unutrašnje organe.

(Espreso/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media