UHVAĆENO LETEĆE ČUDOVIŠTE, AUU KOLIKO JE! Pretrnućete od straha kada vidite OVU JEZIVU STVAR (FOTO)
Leteći moljac, Foto: Washington State Department of Agriculture

PREVELIKI JE

UHVAĆENO LETEĆE ČUDOVIŠTE, AUU KOLIKO JE! Pretrnućete od straha kada vidite OVU JEZIVU STVAR (FOTO)

Neobične šare na njihovim krilima služe kako bi oterale potencijalne grabljivice

Objavljeno:

Najveći moljac na svetu, sa rasponom krila od 25 centimetara, prvi put je pronađen u Vašingtonu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

Kako se navodi, po prvi put na prostoru te zemlje pronađena je vrsta moljca koja ima krila tih razmera, a pronalazak se dogodio slučajno, nakon čega je otkriće državnoj agenciji prijavio profesor Univerziteta u Vašingtonu, prenosi Tanjug.

Otkriveni moljac pripada grupi "Atlas" moljaca, a područje koje su do danas najčešće nastanjivali bila je Indija, gde se ova vrsta moljaca može vrlo lako zapaziti blizu prometnih mesta, te njihov neobično veliki raspon krila ne predstavlja neobičnost.

Glavni etomolog državnog odeljenja za poljoprivredu Sven Spičiger istakao je da je ova novootkrivena vrsta na tom području važno otkriće u daljem proučavanju "Atlas" vrste.

- Ovo je posebna vrsta insekta, posebno uzimajući u obzir raspon njihovih krila, čak i da niste etomolog, sasvim je razumljivo da bi vas ova neobična pojava zainteresovala - rekao je Spičiger.

mpoljac
foto: Washington State Department of Agriculture

Građani da obavezno prijave ako ih primete

Zvaničnici za poljopripredu te zemlje pozvali su sve stanovnike da obrate pažnju na ovu vrstu, te da u slučaju primećivanja obavezno prijave njihovu pojavu.

- U pitanju je tropski moljac. Tako da nismo sigurni da bi ova vrsta mogla da preživi ovde. Nadamo se da će nam stanovnici pomoći da saznamo da li je ovo bio jednokratni begunac ili da li zaista postoji prisustvo ove vrste na naseem području - dodao je Spičiger.

Vrsta "Atlas" moljaca najčešće se susreće u tropskim i suptropskim šumama. Neobične šare na njihovim krilima služe kako bi oterale potencijalne grabljivice, a neretko ovu vrstu, zbog neobičnog izgleda nazivaju, "moljac sa glavom zmije".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media