NOVE VRSTE SEMENJA U BOTANIČKOJ BAŠTI! Sakupljanje i kalemljenje retkog i zaboravljenog VOĆA I POVRĆA
Tomica Mišljenovič, Foto: Printscreen/Kurir TV

zasadi drvo

NOVE VRSTE SEMENJA U BOTANIČKOJ BAŠTI! Sakupljanje i kalemljenje retkog i zaboravljenog VOĆA I POVRĆA

On kaže da su mnoge stare sorte zaboravljenje i da se radi na njihovom umnožavanju

Objavljeno:

U doba kada je životna sredina ugrožena više nego ikada pre, iz godine u godinu, reklo bi se, postajemo sve više ekološki svesni. Ipak, stvari koje činimo i loši načini na koji tretiramo prirodu nisu u potpunosti iskorenjeni. Jedan od partnera u akciji Zasadi drvo koju već tri godine sprovode kompanije Adria media group i DM Drogerie markt u saradnji sa partnerima, je Botanička bašta sa čijim predstavnikom, inače asistentom na Biološkom fakultetu, Tomicom Mišljenovićem razgovaramo.

"U Botaničkoj bašti već sadimo nove vrste u okviru ekološkog pokreta Okvir života i koleginicom dr Ivanom Petrović, koja godinama intenzivno radi na prikupljanju starih sorti voća i povrća. Tako smo došli do kalemljenjih sadnica kruške, jabuke, bele trešnje i šljive. To je samo prvi deo akcije, od proleća ćemo imati edukativne table, imaćemo brojne radionice za decu, ali i starije koji bi da nauče", objasnio je sagovornik Kurir televizije.

On kaže da su mnoge stare sorte zaboravljenje i da se radi na njihovom umnožavanju.

"Botanička bašta je partner ovog projekta, ideja je da predstavimo značaj i raznovrnost. Postoje jabuke koje su drugačijeg oblika, veličine, boje ploda, mogu se koriste u različite namene, za kompot, pite, kolače...", istakao je Mišljenović.

Podvukao je da su mladi zainteresovani za ovu sferu, da žele da volontiraju u ovoj sferi i da postoje i posebna odeljenja za očuvanje životne sredine. Ukoliko i vi želite da budete deo akcije prijavite se kao volonteri za predstojeće sadnje u Bečmenu od 6. do 10. decembra na zvaničnom sajtu akcije zasadidrvo.rs.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media