LAZANSKI JE RETKO GOVORIO O SVOM OCU: Ali zbog njega nije postao vojnik
Miroslav Lazanski, Foto: Profimedia

detalji

LAZANSKI JE RETKO GOVORIO O SVOM OCU: Ali zbog njega nije postao vojnik

U intervjuima se obično bavio vojnim, geopolitičkim i temama vezanim za međunarodne odnose, a u jednoj od retkih prilika govorio je i o svom - ocu

Objavljeno:

Proslavljeni srpski vojni reporter, novinar i ambasador u Moskvi Miroslav Lazanski preminuo je danas u 71. godini života. U intervjuima se obično bavio vojnim, geopolitičkim i temama vezanim za međunarodne odnose, a u jednoj od retkih prilika govorio je i o svom - ocu.

U intervjuu za Sputnjik Srbija, Lazanski je podelio neke detalje iz života svog oca, Vladimira Lazanskog, poreklom Slovenca, vojnika Kraljevine Jugoslavije.

"Moj otac je bio u Aprilskom ratu. Njegova inženjerijska četa je utvrđivala granicu prema Albaniji, on je bio u sastavu Treće armije dole na jugu kao potporučnik i povlačio se kada su Nemci presekli i ušli u Skoplje. Pošto nisu mogli ka severu, oni su se povlačili ka jugu, zajedno sa Englezima i Novozelanđanima. Oko 2.000 oficira i podoficira je zarobljeno, zajedno sa Englezima", počinje priču Lazanski.

"Englezi su rekvirirali jedan grčki brod, ukrcali nekih 500 oficira i brod je išao iz Kalamate, oko Peloponeze, i naleteo na minu 27. maja 1941. i tu se podavilo i poginulo oko 440 oficira Jugoslovenske kraljevske vojske, uključujući tri generala. Moj otac je preživeo taj brodolom, eksplozija ga je odbacila u vodu, ali su ih Nemci sačekali na obali i onda su ih sve ukrcali u vagone i pravac - logor. Tamo je bio do maja 1945. godine, ali mu je priznat status borca NOB-a od 1. septembra 1944. Zašto? Zato što je kralj Petar naredio da se od tog 1. septembra svi oficiri i vojnici Kraljevske vojske stave pod komandu maršala Tita. Pošto oje moj otac razmišljao u pravnim kategorijama, a ne u vojničkim, stavljen je pod status borca tada, a ne od kada je bio u logoru", ispričao je Lazanski.

"Kao inženjerac, prvo je gradio most preko reke Fojnice i tu je upoznao moju pokojnu majku Velinku, iz bogate porodice. Deda po majci mi je bio jedan od 100 najhrabrijih junaka Solunskog fronta. Otac mi inače nije bio član partije. Posle toga je prebačen u inženjeriju u Karlovcu, gde sam se ja rodio. Gradio je mostove, vijadukte, čak i aerodrom Ćilip u Dubrovniku."

Na pitanje voditeljke, kako uz tako jak "pedigre" nije krenuo očevim stopama, Lazanski je rekao:

"Video sam kako je on prošao. On je imao završenu gimnaziju u Zagrebu, zatim Vojnu akademiju Kraljevine Jugoslavije, znači on nije bio oficir JNA koji je došao iz šume. Penzionisan je u 43. godini života kao bivši kraljevski oficir. Više nije bio potreban. Potreban je bio dok je iškolovao oficire, kada ih je iškolovao, više nije bio potreban. Tada se razmišljalo u političkim kategorijama", rekao je Lazanski, i dodao:

"U Trebinju su ga svi zvali 'bivši', jer je bio bivši oficir. Meni tako nešto nije trebalo, jer znate li kako je u vojsci? Ti možeš da budeš pametan, ali ako neko ima viši čin, on je pametniji."

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.