JEDAN OD RETKIH KOJI JE INTERVJUISAO PUTINA! LAZANSKI: "Njegovo poverenje mora da se zasluži"
Foto: Profimedia

NAZAD U PROŠLOST

JEDAN OD RETKIH KOJI JE INTERVJUISAO PUTINA! LAZANSKI: "Njegovo poverenje mora da se zasluži"

Ima nešto i dečački i hladno preteće u očima. Inače je sasvim jednostavan u ponašanju, možda malo više uzdržan u odnosu na naše političare

Objavljeno: 10:16h

Miroslav Lazanski jedan je od retkih novinara koji je imao priliku da intervjuiše predsednika Rusije Vladimira Putina.

Lazanski je intervju sa njim uradio tokom Putinovog boravka u Beogradu 2014. kada je ruski predsednik prisustvovao vojnoj paradi.

Lazanski je tada iskoristio priliku i dao mu primerak novina "Politika" sa kojim su se zajedno fotografisali.

Ovako je Lazanski pisao o Putinu:

A kakav je Vladimir Putin izbliza? Pre svega, zrači neviđenom harizmom. Za neke je ona hladna, za druge prijateljska. Gleda vas očima koje pažljivo i trenutno procenjuju sagovornika. Gleda vas analitički i izgleda kao da nikome odmah ne veruje sto odsto. Po svemu sudeći, njegovo poverenje mora dobro da se zasluži. Ima nešto i dečački i hladno preteće u očima. Inače je sasvim jednostavan u ponašanju, možda malo više uzdržan u odnosu na naše političare.

I okruženje Vladimira Putina sasvim je jednostavno i prirodno, Putinov portparol Dmitrij Peskov pravi je profesionalac. Videlo se i da sekretarice za medije imaju veliko iskustvo u radu sa novinarima. One i dame iz protokola Putina bile su obučene sasvim jednostavno i bez visokih štikli od 20 centimetara. Ali je zato naš protokol bio kao sa modne revije. Bio sam prosto zadivljen…

No, ako ignorišemo naše štikle od 20 centimetara, onda je Vladimir Putin u Beogradu poručio svetu da postoje samo tri moguće opcije budućnosti sveta: haos koji će se i dalje produbljivati, a time i nesigurnost i dezintegracija mnogih država, nastavak američkog imperijalnog ponašanja ili alternativno američko odustajanje od svoje „izuzetnosti”. Nastavak haosa nije neizbežan, ali nije neizbežan ni reakcionarni povratak međunarodnim paradigmama iz daleke ili bliže prošlosti. Da bi se to sve i prebrodilo, potrebni su volja i sredstva da se to i sprovede. Amerikanci sredstva imaju. Da li imaju i volju?

Podsetimo, Lazanski je preminuo u 71 godini od posledica srčanog udara.

(Espreso/ Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.