AMERIKA IMA ULTIMATUM ZA SRBIJU I VUČIĆA! Traže da ovo PRIHVATIMO oko KOSOVA ako želimo da budemo deo EVROPE
Aleksandar Vučić, Donald Tramp i Hašim Tači, Foto: Twitter / Maja Kocijancic, Profimedia

SAD JE SVE JASNO

AMERIKA IMA ULTIMATUM ZA SRBIJU I VUČIĆA! Traže da ovo PRIHVATIMO oko KOSOVA ako želimo da budemo deo EVROPE

Svašta se sprema...

Objavljeno:

Vašington sve jasnije i direktnije učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine, a to dokazuje i najnovija poseta Metju Palmera Beogradu i njegovi razgovori sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dolaskom zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera u Beograd potpuno je jasno da Amerika pored Nemačke i Francuske želi da upravlja dijalogom Beograda i Prištine i da ga početkom jula u Parizu bar oživi.

- Vašington je sve vidnije prisutan u dijalogu. On je uvek bio tu i delovao iz senke, ali u poslednje vreme ljudi iz SAD sve otvorenije agituju i traže rešenje za posrnuli dijalog - kaže nam naš izvor iz diplomatskih krugova.

Još jedan od dokaza da je Amerika tu, je i sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa američkim zvaničnicima Ronom Džonsonom i Filipom Rikerom, na marginama Globsek foruma u Bratislavi.

- Amerika neće više da čeka, ona je jasno rekla da želi da se sveobuhvatni sporazum postigne ove godine. Tako da njena pojačana diplomatska aktivnost nije čudna - kaže nam naš izvor.

Prema njegovim rečima Amerika će učiniti sve da se dijalog pomeri s mrtve tačke, pa da se već i u Parizu dobiju konture sporazuma Beograda i Prištine.

foto: Tanjug

- Stav SAD po pitanju nezavisnosti Kosova je jasan, ali Srbiju mogu da raduju vesti i sve više izjava na temu razgraničenja na KiM. Što se može tumačiti da je i podela Kosova još uvek prihvatljiva opcija za Vašington - kaže nam naš izvor.

- Znamo da ne možemo da očekujemo veliku ili značajnu promenu stava po pitanju KiM, ali se nadamo, i molim vas da to preneste Trampu, nešto balansiranijem odnosu, koji bi bio nešto povoljniji i vodio bi računa o budućnosti Srbije - rekao je Aleksandar Vučić Palemreu nakon sastanka na Andrićevom vencu.

Vučić je napomenuo je da samo razgovorima i pregovorima može nešto da se postigne po pitanju kosovskog rešenja i da je sa time saglasan i Metju Palmer.

- Naše pozicije su različite, SAD su priznale nezavisno Kosovo, za Srbiju je Kosovo neotuđivi deo teritorije. I pored naših razlika, jasno je da se do rešenja može doći samo pregovorima, međusobnim uvažavanjem i međusobnim poštovanjem srpskih i albanskih interesa - istakao je predsednik Srbije.

Ono što Srbiju može da raduje jeste jasan stav Metju Palemra da su anticivilizacijske takse prepreka bilo kakvom otpočinjanju razgovora i da je njihovo ukidanje preduslov svih preduslova za nastavak dijaloga.

- Jedna od stavki SAD u agendi za pregpovore Beograda i Prištine je i da se od Srbije traži maksimalna konstruktivnost, a zauzvrat Vašington će snažno podržati srpski put ka EU - otkiva naš izvor.

Govoreći o najavljenom sastanku u Parizu koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsdnik Emanuel Makron, Palmer je rekao da SAD podržavaju ono što rade njihovi partneri i saveznici.

"Ne mogu da kažem ishod razgovora, ali smo sigurni da će naš zajednički cilj, borba za rešenje, povesti obe strane ka sporazumu", rekao je Palmer čime je najavio da će do sastanka u Parizu, gotovo sigurno doći.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media