UMRO ŽARKO JANKOVIĆ, TUGA! Imao je samo 44 godine
Sveće, Foto: Profimedia

zla vremena

UMRO ŽARKO JANKOVIĆ, TUGA! Imao je samo 44 godine

Bio je čovek neobično dobrog pamćenja, široko obrazovan, izuzetno načitan, večito gladan novih znanja

Objavljeno:

Žarko Janković, osnivač i kopredsednik Srpskog kulturnog kluba, preminuo je u petak u Novom Sadu, od posledica kovida 19.

Žarko je osnovnu i srednju ekonomsku školu, te ekonomski fakultet, završio u rodnom Novom Sadu. Jedno vreme je radio u Pobedi iz Petrovaradina, nekadašnjem privrednom gigantu SFRJ.

Bio je čovek neobično dobrog pamćenja, široko obrazovan, izuzetno načitan, večito gladan novih znanja. Malo je danas ljudi renesansnog kova, kao što je bio naš Žarko.

Srpstvo i pravoslavlje je doživljavao kao sopstvene ključne identitetske odrednice. Iz tog izvora crpeo je inspiraciju za brojne članke objavljivane ne samo na ovom sajtu, već i na gotovo svim portalima patriotskog usmerenja poput NSPM, Novog standarda i Vidovdana gde je neko vreme bio član redakcije elektronskog i štampanog izdanja.

Njegove tekstove prenosili su i citirali mnogi publicisti. Bio je verovatno najčitaniji autor Srpskog kulturnog kluba.

Žarko Janković

- U okviru našeg udruženja, radio je na organizovanju tribina koje su godinama bile jedini vid kulturnog života konzervativnog i rodoljubivog Novog Sada, a na kojima su gostovali, među ostalima, sadašnji patrijarh srpski gospodin Porfirije, akademici Vladeta Jerotić i Matija Bećković, zatim Leon Kojen, Slobodan Antonić, Slobodan Janković, Miša Đurković i mnogi drugi. Bio je jedinac svojih roditelja, Radeta i Ruže, koji su dali pečat njegovom obrazovanju.

Sa ocem je često putovao po evropskim zemljama. Odatle nije donosio bezvredne drangulije i selfije, već znanja i uspomene. Mogao je satima da priča o utiscima iz Moskve i Petrograda. Napajao je svoju dušu neprolaznim civilizacijskim vrednostima.

Bio je čvrst i nepokolebljiv Srbin, odani sin Srpske pravoslavne crkve i naš dragi prijatelj. Njegovo dobro, srpsko srce, ostaće u njegovim člancima koji su mu mnogo značili. Jedna od njegovih poslednjih poruka, nama, njegovim najbližim prijateljima, bila je:

„Pamtite me po tekstovima mojim“.

Tada smo verovali da je po sredi još jedna od njegovih duhovitosti, ali, tragično, bio je to njegov oproštaj od nas.

Dragi naši čitaoci, pomolite se za dušu usnulog raba Božijeg Žarka Brate Žarko, neka ti Bog podari rajsko naselje u Carstvu svome nebeskom, stoji u saopštenju Srpskog kulturnog kluba.

(Espreso / Srpski kulturni klub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.