BILI SMO U ORLOVSKOM NASELJU, GDE SE SMRT MALOG DULETA DOBRO PAMTI! Prošle su 24 godine, knedla u grlu je tu (FOTO)
Smrt malog Duleta se ne zaboravlja, Foto: Emilija Jovanović

VREME JE STALO

BILI SMO U ORLOVSKOM NASELJU, GDE SE SMRT MALOG DULETA DOBRO PAMTI! Prošle su 24 godine, knedla u grlu je tu (FOTO)

U mirijevskom naselju kao da je vreme stalo, gotovo da nije bilo prolaznika koji se sa knedlom u grlu nije setio tragedije koja je pogodila celu Srbiju

Objavljeno: 16:13h

Dušan Jovanović imao je 13 godina kada je u Beogradskoj ulici u strogom centru Beograda na Slaviji mučki ubijen od strane dva mladića za koje će se kasnije ispostaviti da su "skinhedi". Te 1997. godine, 18. oktobra tukli su ga do smrti, zato što je bio romske nacionalnosti, a on je samo bio dete koje je na brzaka izašao iz kuće da kupi koka-kolu i nečiji sin, čija je smrt zauvek promenila sudbinu jedne porodice.

Dušan Jovanović
foto: Emilija Jovanović

Tih dana po Beogradu se pričalo da su prolaznici prometne ulice, nemo posmatrali dva tinejdžera obučena u skinhed autfit, kako cokulama iz sve snage šutiraju Duleta, a onda i delom otkinutog oluka. Obdukcija je pokazala da je poslednji udarac bio koban po njega, Dule je preminuo od posledice preloma vrata, a na pragu kuće pronašao ga je otac Aleksandar Jovanović.

Milan Čujić i Ištvan Fendrik koji su tada imali po 17 godina dobili su deset godina u Valjevu zbog Duletove smrti, pušteni su posle šest i nastavili su da žive i grade svoje živote, dobili su šansu koju Dule nije.

Dušan Jovanović
foto: Emilija Jovanović

Ekipa Espresa otišla je do Orlovskog naselja, gde se porodica Jovanović posle tragedije preselila u želji da nađe mir i spokoj, ali sudbina tako nije htela.

Nakon tragedije Dušanova mama Milica pokušala je više puta da izvrši samoubistvo, što je na kraju i uradila.

Slavko Jovanović, Duletov ujak za portal Espreso ispričao je kroz šta je porodica prolazila tih dana.

" Vest o Duletovoj smrti dobio sam dok sam bio u vojsci, komandir me je pozvao i saopštio šta se desilo, nisam bio u Beogradu tada. Došao sam na sahranu i to je bio najteži trenutak u životu, tu se okupilo mnogo ljudi moja sestra je posle toga pokušala više puta da se ubije, pila je kiselinu, lekove, na kraju se obesila tu u kući", ispričao nam je Slavko koji i danas sa porodicom živi u naselju gde ne postoji osoba koja se ne seća malog Duleta i tragedije koja je snašla ovu porodicu.

Dušan Jovanović
foto: Emilija Jovanović

Prolazeći kroz naselje naišli smo na Peru Bumbara, komšiju koji je nosio beli kovčeg na Dušanovoj sahrani.

" Svi pamtimo, to je velika tragedija, to niko ovde ne može da zaboravi. Na sahrani je bilo hiljade ljudi, to je velika nesreća i za porodicu i za sve nas, dule je bio odličan dečak, znao sam ga još kad je bio beba", ispričao nam je Pera.

U znak sećanja na Dušana, u Orlovskom naselju u Mirijevu svake godine se održava memorijalni fudbalski turnir, a njegovi rođaci trude se da održe sećanje na jednog plemenitog dečaka koji ni svoju senku nije zgazio.

Nakon Duletove i Miličine smrti, Aca je izgubio bitku sa životom, a u kući Jovanović ostale su Duletove sestre koje su se kasnije preselile u inostranstvo.

Inače, pošto se navršava 24 godine od ubistva Dušana, kao i svake godine predstavnici romske zajednice će položiti venac i sveće na spomen-ploču u Beogradskoj ulici na mestu gde je dete stradalo, što su za Espreso potvrdili iz Romskog saveza.

Espreso/Jelena Mladenović


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.