ČOVEK KOJI JE TUKAO GIŠKU I BIO JAČI OD LJUBE ZEMUNCA: Nekrunisani KRALJ Novog Beograda je SUROVO LIKVIDIRAN!
Žorž Stanković, Foto: facebook / Legende devedesetih

IZREŠETAN

ČOVEK KOJI JE TUKAO GIŠKU I BIO JAČI OD LJUBE ZEMUNCA: Nekrunisani KRALJ Novog Beograda je SUROVO LIKVIDIRAN!

Ovaj zločin nikad nije rasvetljen i počinilac nikad nije uhapšen

Objavljeno: 20:36h

Legendarni bokser, čovek od čije su pesnice mnogi drhtali, zagovornik uličnih "ferki", pripadnik stare garde beogradskog podzemlja, a pre svega nekrunisani kralj Novog Beograda, izrešetan je pre 28 godina, po receptu devedesetih u "sačekuši" iz zasede, na stepenicama Tržnog centra stari Merkator u Novom Beogradu. Ovaj zločin nikad nije rasvetljen i počinilac nikad nije uhapšen.

Stanković, legenda beogradskog ringa i asfalta ubijen je mučki 1. oktobra 1993. godine. Nepoznati mladoliki ubica koristio je hekler sa prigušivačem. Napadač je, sakriven iza zida kafića,sačekao da Stanković i njegov prijatelj uđu u automobil, pritrčao i sasuo kišu metaka u njih. Iz automata je ispaljeno 30 metaka od kojih je 20 završilo u telu Žorža Stankovića.

Trenirao je boks u Crvenoj Zvezdi šest godina, a tri puta je bio vice-šampion Srbije. Mnogi su spremni da kažu takav bokser među crveno-belima ni pre ni posle nije postojao. Tukao je i Gišku, koji je branio boje Radničkog sa Vračara, a jednom prilikom je čak i Ljubomir Magaš, poznatiji kao Ljuba Zemunac izjavio kako u fer tuči, na ruke, može da ga dobije jedino Žorž.

Oni koji su ga poznavali tvrde da je Stanković, koji je odrastao u Novom Beogradu, posedovao neverovatnu fizičku i mentalnu energiju. Izazivao je strahopoštovanje gde god da se pojavi.

Razočarao se kasnije u sport.

- Bivši sportisti umiru kao siromašni i alkoholičari - govorio je Žorž i okrenuo se biznisu.

Počeo je da radi kao taksista i prevozio je putnike sa surčinskog aerodroma, ali mu je to brzo dosadilo. Devedesetih, kad je počeo rat na ovim prostorima, Stanković je bio već umorni i ostareli bivši as i novokomponovani biznismen.Tokom osamdesetih godina prošlog veka, Stankovićev posao napreduje veoma brzo, a ozbiljno bogatstvo stekao je u Češkoj upravo na poker aparatima. U Beogradu je imao sedam lokala, kao i u Beču, Lincu, Bratislavi i Pragu. Takođe, zahvaljujući vezama koje je imao u inostranstvu, postao je predstavnik firmi "Fila" i "Ribok" za Jugoslaviju, pa je u devedesete ušaoi kao već izgrađeni biznismen.

Planirao je da se poveže i sa Rusijom i Rumunijom i uspeo je da sklopi poslove u ovim zemljama. Kad je trebalo da u njima otvori lokale sa automatima za igru kao i bilijar salone, sprečila ga je smrt. Posle njegove likvidacije, štampani mediji bili su preplavljeni tekstovima o njemu i naslovima:"Ono što nisu mogli u ringu, uradili su na ulici s leđa".

Beogradskim podzemljem pričalo se da je ubistvo Stankovića bila osveta Milivoja Matovića, poznatijeg kao Miša Kobra i to Žoržovom sinu Božidaru Batici Stankoviću za ubistvo njegovog brata Brace. Spekulisalo se i da je ubistvo počinio Sredoje Šljukić Šljuka koji je vodio "zvezdarski klan", a po nalogu UDB-e.

Miša Kobra je početkom devedesetih imao sukob sa Žoržom Stankovićem zbog toga što je ovaj maltretirao Mišinog mlađeg brata Bracu. Kad je Miša upozorio Žorža da mu ne dira brata zbog kockarskih dugova, koje će on da podmiri, Stanković je u Australiju poslao svog sina Baticu da preti.

Mišin drug i vicešampion u boksu, Boža Cvetić, ispričao je: "Vadio je pištolj na nas. Ja sam ga bacio preko stola na ulicu i posle toga je Batica deportovan u Srbiju."

U međuvremenu, Mišin brat Braca je ubijen, a potom i Žorž Stanković. Tri godine kasnije stradao je i Batica Stanković, ali se potom na Mišu Kobru okomio Jovica Ciganin.

- Jovica je 2003. napao Mišinu ženu, ja sam ga složio na pod, a Miša mu je pucao u usta. Ciganin je preživeo i nastavio da preti Miši i meni. Kada je Miša ubijen 2003. svi australijski mediji su nekoliko dana pisali o tome kao o obračunu u srpskom podzemlju u Sidneju - ispričao je kasnije Boža Cvetić.

Božidar Batica Stanković ubijen je u Novom Beogradu 23. juna 1996, nepune tri godine posle svog oca.

Bonus video:

00:40

RUKE GORE, POLICIJA! OVNOM RAZVALILI VRATA: Spektakularna akcija hapšenja u Novom Sadu za ubistvo MMA borca!

(Espreso/24sedam.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.