INTERPOL IH ZOVE UMETNIČKA DRUŽINA, UMEŠAN I VAN DAM, A ONDA SU UPALI U PROBLEM: Zamerili su se I VELJI NEVOLJI
Velja Nevolja, Foto: Zorana Jevtić

HOROR

INTERPOL IH ZOVE UMETNIČKA DRUŽINA, UMEŠAN I VAN DAM, A ONDA SU UPALI U PROBLEM: Zamerili su se I VELJI NEVOLJI

Inače, jedan od osnivača je Rajko Čaušević (63) koji je uhapšen u nemačkom gradu Hagenu

Objavljeno: 19:06h

Lopovska banda "Pink panter" došla je ponovo u žižu naše javnosti nakon što su dva Srbina osuđena u Insbruku u Austriji na višegodišnje kazne zbog 11 pljački nakita u pomenutom gradu, potom u Beču, Lincu, Amstetenu.

Reč je o muškracima koji su stari 37 i 35 godina, a već su hapšeni i u Švajcarskoj i Danskoj. Plen koji su odneli bio je vredan više miliona evra, a krali su uglavnom luksuzne satove.

Svetsku slavu, "Panteri" su stekli u martu 2014. kada su opljačkali "Le supre-diamant couture de Maki" u elitnom tokijskom kvartu Ginza. Tada su ukrali dijamante vredne 32 miliona evra, među kojima je bila i ogrlica “Kontesa de Vandom” sa 116 dijamanata.

Prva pljačka zlatare koja im se pripisuje dogodila se 2002. godine u Londonu. Predrag V. i njegova saučesnica iz Velike Britanije tada su ušli u juvelirnicu i tražili da vide prsten vredan 37.000 funti. Za to vreme, upao je Nebojša D. sa perikom na glavi i pištoljem 357 u ruci. Bio je društvu Milana J. U roku od tri minuta su uzeli nakit vredan 23 miliona funti.

Inače, jedan od osnivača je Rajko Čaušević (63) koji je uhapšen u nemačkom gradu Hagenu. Tereti se za najmanje 10 pljački u tom gradu.

Čaušević je rodom sa Cetinja, a javnosti se predstavio kao "prvi crnogorski lopov džentlmen", priznajući da je decenijama pljačkao po Evropi i time obezbedio sebi luksuzan život. Javno je priznao da je idejni vođa i tvorac kriminalne grupe "Pink Panteri".

Banda "Pink panter" se sastoji od nekoliko stotina članova iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore. Osiguravajuće kuće procenile su da je "umetnička družina" ukrala ukupno više od 500 miliona dolara u nakitu i raznim dragocenostima. Izveli su brojne smele pljačke draguljarnica u Dubaiju, Švajcarskoj, Japanu, Francuskoj, Nemačkoj, Luksemburgu, Španiji, Italiji i Monaku pri čemu nije bilo žrtava.

Nadimak su dobili posle pljačke u Londonu posle koje su skarili dijamantski prsten teglici kreme, a slična scena snimljena je u čuvenom filmu istog imena. Svaki član pomenute bande priča po nekoliko jezika.

Savršena pljačka zlatare "Šome" kod Jelisejskih polja

U julu ove godine dvojica Pink Pantera, starosti 44 i 54 godine, koji su opljačkali poznatu parisku zlataru i ukrali nakit čija je vrednost između dva i tri miliona evra pripadaju bandi. Pljačku su izveli filmski - iskoristili su trenutak kada je poznati glumac Žan Klod van Dam bio u optičarskoj radnji u blizini, pa su vi gledali u njega, nakit vredan tri miliona stavili u kesu, pretili bombom, pa pobegli na trotinetu.

Inače, Interpol im je nakon ovakvih pljački dao nadimak "umetnička družina".

Veza sa "škaljarcima"

Od momenta kada su se "Pink panteri" povezali sa "škaljarcima" počela su ubistva.

Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i članovima njihove organizovane kriminalne grupe među pet teških ubistava, na teret se stavlja i otmica i surova likvidacija Milana Ljepoje iz Niša, koji je bio istaknuti član "Pink pantera".

On se "proslavio" spektakularnom pljačkom u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2007. kada su razbojnici oteli nakit i satove vredno oko 11 miliona evra.

Ljepoja se zamerio Veljku Belivuku i "kavačkom" klanu iz nekoliko razloga. Najvažniji je bio što je upravo on učestvovao u sastavljanju ekipe pucača koja je pokušala da likvidira vođu Kavčana Radoja Zvicera u Kijevu, krajem maja prošle godine.

Belivuk i Miljković su sumnjali da će Ljepoja pokušati i njih da likvidira, a takođe su hteli da preuzmu kontrolom nad ilegalnim poslovima u Nišu. Na prevaru su u decembru pošle godine domalili Ljepoju u "klanicu" u Ritopeku, gde je mučen, a potom ga je Nevolja lično likvidirao.

Aleksandar Šarac, takođe pripadnik "Pink pantera", čim se približio "škaljarskom" klanu završio je ubijen. Obzirom da nisu uspeli da ga namame u Ritopek, postavili su mu zasedu u podzemnoj garaži TS "Ušće" gde ga je navodno likvidirao Lazar Illić (23), koji je prišao žrtvi i pucao u njega ne obraćajući pažnju ni na kamere ni na prolaznike. Nedelju dana kasnije Aleksandar Šarac je preminuo u bolnici, a Ilić je kasnije uhapšen u Crnoj Gori gde je, navodno, u Budvi, trebalo da izvrši još jednu likvidaciju visokopozicioniranog Škaljarca.

Olivera Ćirković: Od obruča do zatvora

Bivša košarkaška reprezentativka Jugoslavije i Crvene zvezde Olivera Vasić Ćirković bila je jedna od troje Srba uhapšenih u Atini zbog sumnje da su kao pripadnici bande „Pink Panter” planirali oružanu pljačku. Olivera je postala poznata i po spektakularnom begu iz zatvora u Atini.

Bonus video:

01:30

LAZAR GLIŠOVIĆ O ORUŽJU KOJE JE NAĐENO KOD BELIVUKA!

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.