ISPLIVALA SLIKA HAPŠENJA ARKANA KADA JE IMAO SAMO 27 GODINA: Ovako su mu stavili lisice nakon pljačke (FOTO)
Arkan, Foto: Printscreen/Youtube

isplivala

ISPLIVALA SLIKA HAPŠENJA ARKANA KADA JE IMAO SAMO 27 GODINA: Ovako su mu stavili lisice nakon pljačke (FOTO)

Retko viđena fotografija hapšenja mladog Arkana iz holandske štampe nastala 1979. godine i dalje budi radoznalost

Objavljeno:

Željko Ražnatović Arkan je u Holandiji hapšen čak tri puta, a 24. oktobra 1979. uhapšen je i osuđen na sedam godina zatvora. Osmog maja 1981. godine, on beži iz zatvora u Amsterdamu, koristeći pištolj koji su mu preko zatvorskog zida dobacila dvojica saučesnika italijanske nacionalnosti.

Ponovo pada 1981. godine u Frankfurtu, ranjen prilikom pljačke zlatarske radnje, ali beži iz bolnice i vraća se u domovinu. U Jugoslaviju se vratio 1983. godine, a tragično je stradao 15. januara 2000. godine kada je ubijen u hotelu Interkontinental u Beogradu.

Evropska policija ga pamti i kao jednog od retkih ljudi koji je uspeo da pobegne iz čuvenog švajcarskog zatvora, i to tako što se pomoću "lopovskih merdevina" ispeo do vrha, četiri metra visokog zatvorskog zida i uspeo da pobegne uprkos dvometarskoj bodljikavoj žici. A da bi u tome uspeo, obukao je desetak džempera koji su ublažili ubode bodlji.

U Švedskoj - koju je vazda voleo - ostao je zapamćen kao "razbojnik s ružom": ušao bi u banku sa cvetom u ruci i pištoljem u drugoj i lepo zamolio blagajnicu da mu isprazni novac u kesu; ostavio bi joj cvet i udaljio bi se. Za samo četiri meseca izvršio je osamnaest pljački u Švedskoj i digao nekih 87.000 kruna, velike pare u ta doba.

Bio je veoma vešt sa lažnim dokumentima i koristio je desetke lažnih imena, od kojih je jedno, Arkan, sa falsifikovanog turskog pasoša, ostalo. Kad mu je u Švedskoj prigustilo, prelazi u Belgiju, gde odmah 1975. pada prilikom pokušaja pljačke i dobija deset godina zatvora. Posle četiri godine beži iz zatvora, pljačka i dalje, ali ga hapse u Holandiji, kada je i nastala ova fotografija.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.