UMRO VOJISLAV MARIĆ! Tuga do neba
Vojislav Marić, Foto: SANU

loše vesti

UMRO VOJISLAV MARIĆ! Tuga do neba

Bio je član Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu i Akademije nelinearnih nauka iz Moskve

Objavljeno: 12:51h

Redovni član Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), umro je u 92. godini, saopšteno je danas iz SANU.

Marić je ostavio značajan trag u oblasti matematičke analize, a mnogo je doprineo i u razvitku nastave i naučnog rada iz oblasti matematike na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1952. godine, a doktorirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1957.

Za redovnog profesora na Fakultet tehničkih nauka izabran je 1971. godine, a svojim idejama i zalaganjem snažno je doprineo razvoju te visokoškolske ustanove - od skromnog Mašinskog fakulteta do najvećeg i jednog od najznačajnijih fakulteta u Srbiji.

Za dopisnog člana Vojvođanske akademije nauka (VANU) izabran je 1987. godine, za dopisnog člana SANU 1991, a za redovnog člana SANU 2000.

Bio je član Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu i Akademije nelinearnih nauka iz Moskve.

Nosilac je Oktobarske nagrade Novog Sada (1971), Nagrade oslobođenja Vojvodine (1989), Povelje sa plaketom i Nagrade (plakete) za životno delo Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije (2002).

Bonus video:

02:00

KAKO SAČUVATI GLAVU NA MOTORU? Iz MUP-a navode: Broj stradalih motorciklista NAJVEĆI u poslednjih 5 godina

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.