BABA JE IZVELA NAJVEĆU PLJAČKU DIJAMANATA, A U TOME SU JOJ POMOGLI SRBI! Holivudska akcija stare Lulu šokirala svet
Britanska policija, Foto: EPA/ERSOU

AU, BABA!

BABA JE IZVELA NAJVEĆU PLJAČKU DIJAMANATA, A U TOME SU JOJ POMOGLI SRBI! Holivudska akcija stare Lulu šokirala svet

Spektakularna pljačka odigrala se u trenutku dok je Nikolas Venvrajt iz "Boodles-a" razgovarao telefonom sa Aleksandrom, kupcem iz Rusije

Objavljeno:

Lulu Lakatos (60) osuđena je na višegodišnju kaznu zatvora jer je ukrala dijamante vredne 4,5 miliona funti. Pljačka je privukla valiku pažnju britanske, ali i svetske javnosti ne samo zbog plena, već i zbog toga što neodoljivo podseća na pljačke iz holivudskih filmova poput Igraj svoju igru (Ocean's Eleven, prim. aut).

Lulu se predstavljala kao Ana, stručnjak za drago kamenje, i došla je u "Boodles", čuvenu britansku juvelirnicu da bi gledala nakit za bogate kupce iz Rusije.

Prema rečima tužioca, Lula Lakatos je izvela jednu od najvećih pljački ikad u Velikoj Britaniji.

U neverovatnoj malverzaciji odigranoj 2016. godine nestalo je sedam dijamanata, među kojima i jedan vredan vrtoglavih 2,3 miliona evra. Drago kamenje je trebalo da bude u posebnoj tašni sa šifrom prebačeno u poseban sef dok Rusi ne prebace novac. Međutim, snimci sigurnosnih kamera pokazuju kako je tašna sa draguljima završila u Lulinoj tašni, a ona je istu u trenu oka zamenila drugom - identičnom. Dok je čitava prevara otkrivena, Lulu je već bila daleko.

Spektakularna pljačka odigrala se u trenutku dok je Nikolas Venvrajt iz "Boodles-a" razgovarao telefonom sa Aleksandrom, kupcem iz Rusije, kojeg je ranije sreo na ručku u hotelu Metropol u Monaku. Ema Barton, koja je stručnjak za dijamante u Boodles-u, odmah je odreagovala kad je "Ana" ugurala tašnu sa dijamantima u svoju torbu i pobunila se, ali nije nikako mogla da zna da će joj biti vraćeno obično kamenje.

Lulu je, naime, uspela da doturi torbicu saradnici, koja je sa ostalim članovima bande uspela da pobegne iz zemlje za manje od tri sata... Kada su otvorili torbicu koja je naposletku smeštena u sef, umesto dijamanata u njoj su ugledali obične kamenčiće, a drago kamenje nikad nije pronađeno...

Ko je počinio pljačku?

Lulu Lakatos je tvrdila da je Ana ustvari bila njena pokojna sestra Lilijana Lakatos, koja je i priznala da je koristila pasoš svoje sestre da počini zločin. Lilijana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Rumuniji u oktobru 2019. godine. Inače, za njom su vlasti u Švajcarskoj raspisale su poternicu zbog slične pljačke, u kojoj je koverta sa 400.000 evra zamenjena za kovertu u kojoj je bio najobičniji papir.

Lulu u razgledanju dragulja

Međutim, Lulu je ove sedmice osuđena zbog pljačke na pet i po godina zatvora. Lakatosova, koja je rođena u Rumuniji, već je tri puta osuđivana zbog krađa u Francuskoj.

Lulu je stigla u London dan pre krađe i sigurnosne kamere snimile su je kako sa Georgetom Danilom (53) ulazi u jedan hotel na severu grada, a potom i kako kreće put juvelirnice Boodles u društvu dvojice muškaraca sa naših prostora - Kristofa Stankovića i Mikaela Jovanovića, pišu britanski mediji.

Danila je Lulu čekala u pabu sa rezervnom odeću. Lula je je u juvelirnicu ušla u tamnom kaputu, sa šalom i šeširom širokog oboda. Nju je dočekao Nikolas Venvrajt i sproveo je sprat niže spiralnim stepenicama u sobu gde ju je čekala Ema Barton i prezentovala joj drago kamenje.

Venvrajt je rekao da je Lulu posmatrao "okom sokolovim" dok je dijamante uvijala u specijalan omot i spuštala ih natrag u posebne kutije, a potom u tašnu sa sigurnosnom šifrom. Međutim, Ema Barton je rekla da je "Ana" stavila tu tašnu u svoju torbu kada je Nikolas krenuo uz stepenice da bi razgovarao sa Aleksandrom, klijentom iz Rusije.

- Gledala je kako Nikolas ide uz stepenice i čim je okrenuo leđa ona je zgrabila tašnu sa šifrom i stavila je u svoju torbu. Ja sam joj rekla da to ne sme da radi i da dijamanti moraju stalno da mi budu na oko - rekla je Ema.

Ona je dodala da joj je Ana, odnosno Lulu, na razgovetnom engleskom rekla da nema razloga za brigu i da je sve uredu.

Ema je, sumnjičava, po napuštanju prostorije tražila je da se pregleda torba koju je nosila Lulu, ali tašnice sa šifrom u njoj nije bilo... Lulu je do tada već uspela da je preda saradnicima. Ubrzo se našla i sa Danilom, presvukla se i za manje od tri sata bile su na putu ka Francuskoj.

Stanković i Jovanović su sa dve mlađe žene napustili Englesku u iznajmljenom automobilu. Njih dvojica su osuđena na tri godine i osam meseci zatvora, jer su priznali da su imali nameru da počine krađu, a Danila je oslobođena krivice jer tužilac nije uspeo da dokaže da je svesno počinila krivično delo.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.