3 NASILNIKA U BEOGRADU SU SNIMLJENA KAKO TUKU ŽENE! Šta bi se desilo da snimci nisu dospeli u javnost?
Ilustracija/Nasilje nad ženama, Foto: Freepik, Instagram printscreen, YouTube Printscreen

NASILJE NAD ŽENAMA U BEOGRADU

3 NASILNIKA U BEOGRADU SU SNIMLJENA KAKO TUKU ŽENE! Šta bi se desilo da snimci nisu dospeli u javnost?

Nasilje nad ženama na ulicama Beograda mora da stane, prijavite ne budite nemi posmatrači!

Objavljeno:

Za manje od mesec dana u javnost su dospela čak tri uznemirujuća snimka na kojima je prikazano nasilje nad ženama. Svi komentari upućeni na račun žrtava nasilnika koji naočigled javnosti zlostavljaju žene, a koji se odnose na to da je ona "zaslužila batinu", da je nadrogirana, pijana, da se ko zna šta desilo pa je on "morao" tako sa njom u zemlji u kojoj živimo, apsolutno bi trebalo zakonski da budu zabranjeni, a evo i zbog čega!

Najmanje 22 žene od početka 2020. godine ubio je partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu, pokazale su statistike, a tačna brojka od ove godine još uvek nije utvrđena, dok se iz dana u dan nižu vesti u rubrikama crnih hronika.

Devojke su pretrpele fizičko zlostavljanje na Adi Ciganliji, Novom Beogradu i Voždovcu, svako pitanje zašto- neumesno je, svako skretanje pažnje sa činjenice da je jedna žena u Srbiji dobila udarac od muškarca je bespotrebno i samo otežava drugim žrtvama nasilja da isto i prijave, a da zbog toga ne budu razapete u javnosti.

Nasilje nad ženama
Nasilje nad ženamafoto: Profimedia, Promo

Vanja Macanović i Autonomnog ženskog centra za portal Espreso objasnila nam je koliko su snimci olakšavajuća okolnost za dokazivanje nasilja nad ženom i koliko oni utiču na to da se slučaj dovede do polciije i pred tužilaštvo.

" Kada nam se žene obrate u slučaju nasilja, a da ono nije snimljeno kao što je u ova tri slučaja, onda ih mi pitamo da li se sećaju da li je bilo nekih kamera u blizini. Ako slučaj nije dokumentovan, odnosno, snimljen onda je to njena reč protiv njegove. Teško je dokazati da je nasilje izvršeno kako u četiri zida, tako i na ulici, postoje mnoge povrede po telu koje mogu da nastanu na drugi način, pa će on onda reći da je ona pala, jednostavno mora da postoji uzročno posledična veza, pa su recimo davljenje, štipanje ili ugriz vrste povreda koje mogu biti dokumentovane", rekla nam je ona.

Što se tiče samog snimka nasilja Macanovićeva nam je objasnila da on može da pomogne da oni koji čine tu vrstu nasilja budu procesuirani.

"Želim da verujem da ovi snimci služe kao dokaz, da nije bilo snimka pitanje je da li bi bili pritvoreni. Toga nije bilo toliko ranije, a može da pomogne da oni koji čine tu vrstu nasilja budu procesuirani, međutim, mi nemamo epilog ovih priča i ne znamo kako će sve proći na sudu. Ako on kaže da nije na snimku, a ima snimka, onda je sve na Tužilaštvu. Tužilaštvo uzima snimak, iskaze svedoka i povrede žrtve, a onda odlučuju da li će sudu dostaviti optužni predog", objasnila nam je ona.

Neretko se dešava da žrtve partnerskog nasilja ne žele da prijave partnera i postaju agresivne prema policijskim službenicima koji procesuiraju osumnjičenog za nasilje.

Posebno ćemo se osvrnuti na slučaj sa Novog Beograda kada je devojka napadnuta u Ivana Ribara, gde je primila nekoliko udaraca u glavu u predelu tela od svog partnera, a ono što je zabrinjavajuće na snimku na kome se vidi ovaj čin, jeste da se ona vraća ka njemu svevreme. Kasnije je dobila krivičnu prijavu, jer je prema navodima medija nasrnula na policijske službenike u policijskoj stanici.

" Vidi se loš odnos sa partnerom, ali ona ga ne vidi kao lošeg što se vidi u snimku, ona ide ka njemu, ona ga udara i žrtve znaju u tim situacijama da kada polciija dodje da ga one brane, to takođe pripada fenomenu naselju prema ženama, ali to nije izgovor da je institucije ne zaštite. U tim situacijama nasilnici se gone po službenoj dužnosti, slučaj ne bi smeo da zavisi od volje žrtve. Često se dešava da nema drugih dokaza osim njenog iskaza, kada ona neće da da dokaz Tužilaštvo odustaje od gonjenja. Međutim, kada Tužilaštvo ima i druge dokaze, a ne samo iskaz žrtve oni onda nastavljaju i to kasnije zavisi od procena tužioca", objasnila je za Espreso Vanja Macanović.

"Moramo da razumemo da prijava nasilja za žrtvu povećava rizik u situaciji u kojoj se nalazi i to je razlog zašto neće da svedoče jer trpe pritisak sa strane, dobijaju pretnje to zna da bude ugrožavajuće, to ljudi ne vide i ne znaju i često i policija i tužilaštvo zaboravljaju da se to dešava i budu ljuti na žrtvu", zaključila je Vanja.

HRONOLOGIJA NASILJA NAD ŽENAMA NA ULICI

26.06 - Nasilje na Adi Ciganliji

Nikoli V. (24), građevinski radnik, zlostavljao je ženu na Adi Ciganliji naočigled prolaznika, a njegovo nasilničko ponašanje ubrzo je dospelo na društvene mreže nakon čega je uhapšen i njemu je određen pritvor.

11.06 - Šutnuo devojku na Voždovcu

Policija je uhapsila K.A. (24) zbog sumnje da je 11. juna na jednom parkingu na Voždovcu brutalno šutnuo svoju devojku, koja je od siline udara pala na asfalt. Nakon što se snimak nasilja pojavio na društvenim mrežama, policija je brzo reagovala i identifikovala osumnjičenog, koji je potom uhapšen u saradnji sa interventnom policijom.

19.07 - Tukao devojku dok nije pala na zemlju na Novom Beogradu

Muškarcu S.V. (1992) na Novom Beogradu prebio je devojku (22) pred dvojicom mladića koji su pokušali da je spasu. Nakon incidenta oboje su privedeni u policjsku stanicu, a dan kasnije Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu nakon saslušanja, zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela, te je od strane suda presudom izrečena uslovna osuda kojom je utvrđena kazna zatvora od 1 godine koja se neće izvrsiti ukoliko okrivljeni u roku proveravanja od 3 godine, ne učini neko novo krivično delo.

(Espreso/J.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.