NEMA POVRATNIKA KOJI NIJE PONOVIO ZLOČIN, IGOR JE OPASAN PO ŽENE: Kriminolog za Espreso - 15 godina je smešna kazna
Foto: Društvene mreže, Beta

PANIKA ZBOG BEOGRADSKOG SILOVTELJA

NEMA POVRATNIKA KOJI NIJE PONOVIO ZLOČIN, IGOR JE OPASAN PO ŽENE: Kriminolog za Espreso - 15 godina je smešna kazna

Kriminolog Dobrivoje Radovanović koji je godinama istraživao slučajeve silovatelja i pedofila u Srbiji tvrdi da su ovakvi manijaci u 100 odsto slučajeva povratnici...

Objavljeno:
Dijana Spasov
  • 5

Serijski silovatelj Igor Milošević (44) iz Beograda odslužio je kaznu za nekoliko silovanja i razbojništava, a od pre tri dana je na slobodi. Reč je o višestrukom povratniku i sasvim je izvesno da bi opet mogao da napadne potencijalnu žrtvu.

Igor Milošević (44) je izašao na slobodu nakon što je odslužio 15 godina robije zbog silovanja i razbojništava koje je izvršio u septembru 2007. godine. Ovaj nepopravljivi manijak prvi put je silovao još kao maloletnik kad je imao samo 14 godina. Do sada je proveo ukupno tri decenije iza rešetaka!

Beogradski manijak, kako su ga mediji prozvali, sada se slobodno šeta ulicama prestonice, a u medijima se pojavila fotografija kako danas izgleda. Reč je o tamnoputom muškarcu, visokom oko 175 centimetara, snažnije građe.

Igor Milošević silovatelj iz Beograda
Igor Milošević silovatelj iz Beogradafoto: Društvene mreže, Kurir

Kriminolog Dobrivoje Radovanović koji je godinama istraživao slučajeve silovatelja i pedofila u Srbiji tvrdi da su ovakvi manijaci u 100 odsto slučajeva povratnici!

"Ne poznajem detaljno taj slučaj ali znam da je bio na izdržavanju kazne zatvora. Što se tiče silovanja, moj stav je poznat i tvrdim da je su silovatelji u 100 odsto slučajeva povratnici, iako neki tvrde da se radi o nekih 70 procenata. Mi imamo istraživanja da je recidivizam potpuni kod silovatelja i zbog toga kod njih treba biti oprezan i dok su u zatvoru", priča naš sagovornik i dodaje:

"Silovateljima je potrebno potpuno isključiti mogućnost prelaska u otvoreno odeljenje zatvora ili ih podvrgnuti nekoj vrsti hemijske kastracije odmah nakon počinjenog prvog krivičnog dela. Ni jedan, ni drugi slučaj ne daju stopostotnu zaštitu i zato bi stručnjaci trebalo da porade na prevenciji kod potencijalnih žrtava, a naravno, dame koje su pretrpele silovanje treba da prođu ozbiljne psihološke terapijske postupke", pojašnjava kriminolog za portal Espreso.

Dobrivoje Radovanović
Dobrivoje Radovanovićfoto: Beta

Kako nam je Radovanović ispričao, za silovatelje nema posebne procedure da bi bili pod prismotrom orana bezbednosti, što znači da je Igor Milošević sada potpuno slobodan i veoma opasan po potencijalne žrtve!

"Naravno da je opasan, pitanje je koliko će vremena proći do recidiva. U njegovom okruženju, u kontaktima sa potencijalnim žrtvama može doći do ponavljanja dela i zbog toga moramo biti jako oprezni. Država bi trebalo da razmotri mogućnost drastičnog povećanja zatvorskih kazni za silovatelje. Kazna od 15 godina je smešna, po meni, kazne moraju biti iznad 25 godina minimum za ovakve slučajeve", ističe naš sagovornik.

Radovanović se zatim dotakao krivičnog zakonika u kom, prema njegovom mišljenju, postoji ozbiljan propust jer su psihičke posledice kod žrtava potpuno zanemarene.

"Prema našem Zakonu, kazne su veće samo ako žrtva pretrpi teške telesne povrede ili premine, a psihičke i duševne povrede su potpuno van zakonskog okriva iako su mnogo teže za podneti od fizičkih. Potpuno je besmisleno da se kažnjava jedna vrsta povreda, dok je druga potpuno zanemarena. Psihičke posledice su strašne, neverovatno jake za svaku žrtvu pogotovo kada se radi o mlađim osobama koje su bez ikakvog seksualnog iskustva", rekao je Dorbivoje Radovanović za portal Espreso.

Prema Zakonu, kazne za silovanje se definišu kao krivična dela protiv polne slobode, po članu 178.

1. Ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica, kazniće se zatvorom od 5 do 12 godina.

2. Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno pretnjom da će se za to ili njemu blisko lice otkriti nešto što bi škodilo njegovoj časti ili ugledu ili pretnjom drugim teškim zlom, učinilac će se kazniti zatvorom od 2 do 10 godina.

3. Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda lica prema kojem je delo izvršeno ili ako je delo izvršeno od strane više lica ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način ili prema maloletniku ili je delo imalo za posledicu trudnoću, učinilac će se kazniti zatvorom od 5 do 15 godina.

4. Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt lica prema kojem je delo izvršeno ili je delo učinjeno prema detetu, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje 10 godina ili doživotnim zatvorom.

Podsetimo, ovaj beogradski manijak, kako su ga mediji prozvali, silovao je prodavačicu u butiku na Vračaru, a dan kasnije na Voždovcu napao radnicu optičarske radnje. Inače, radi se o serijskom silovatelju koji je i pre ovih zločina takođe u Beogradu za samo 3 dana silovao i napao devet devojaka!

Na ulicama prestonice je vladala opšta panika, naročito među ženama i prodavačicama u buticima, a uznemireni građani su svaku sumnjivu mušku osobu prijavljivali policiji sve dok manijak nije završio iza rešetaka što se dogodilo u septembru 2007. godine.

Telefon 92 se tih dana usijao od poziva građana koji su primetili „beogradskog silovatelja“. Uznemirene prodavačice oprezno su posmatrale svakog sumnjivog muškarca koji bi ušao u njihovu radnju. Iz sata u sat, policija je legitimisala prolaznike na ulicama.

Milošević je pre poslednjeg hapšenja već dva puta bio osuđivan zbog silovanja. Poslednji put je izašao iz zatvora 25. avgusta 2007. godine, a posle samo 23 dana na slobodi, on je nastavio da napada i siluje.

- Milošević je seriju silovanja izvršio kada je imao samo četrnaest godina. Za tri dana podigao je Beograd na noge. Način napada isti je kao i u poslednja dva slučaja, najčešće je napadao prodavačice u buticima. Najgori slučaj bio je napastvovanje maloletne devojčice iz Zvečanske ulice koju je na silu ubacio u automobil, vezao je lisicama i zlostavljao. Tada je za tri dana izvršio četiri silovanja i pet puta je pokušao, ali su devojke uspele da se spasu. Bilo je strašno jer je policija u jednom danu dobijala po tri prijave silovanja. Žene su bile u strahu, a i tada se o njemu izveštavalo na naslovnim stranama - rekao je tada dugogodišnji operativac beogradske policije.

On je rekao i da su tada Miloševića uhapsili tako što mu je policija postavila zamku.

- Uhvatili smo ga uz pomoć jedne poznate beogradske prostitutke, koja je radila u parku kod autobuske stanice, s kojom je Milošević imao seksualni odnos. Zahvaljujući njoj, on se tada našao iza rešetaka. Čak je i ona, koja je važila za jednu od najiskusnijih u tom poslu, rekla da nikada nije videla goreg seksualnog manijaka i bolesnika - rekao je sagovornik „Blica“.

Milošević je kao maloletnik osuđen i poslat na odsluženje kazne u dom za maloletnike. Podaci o tome kada je tačno izašao iz doma nisu poznati. Zna se da je novu seriju napada ponovo izveo 2001. godine. Tada je napao radnicu u jednom kozmetičkom salonu u Beogradu. U lokal je ušao kako bi, navodno, kupio kremu. Kada mu je ona rekla da je muškarcima zabranjen ulaz, Milošević je zaključao vrata. Uz pretnju nožem devojku je naterao da legne ispod solarijuma. Pošto je uzeo 1.400 dinara i dva mobilna telefona, manijak je devojci naredio da se skine i silovao je.

Sedam dana kasnije, takođe s nožem u ruci, Milošević je ušao i jednu beogradsku knjižaru i od prodavačice zatražio pazar. Pošto je uzeo 500 dinara, devojci je skinuo pantalone i pokušao da je siluje. Devojku je, na sreću, spasla mušterija koja je u tom momentu naišla i zbog koje je Milošević pobegao iz knjižare.

Zbog ova dva slučaja, ali i još jednog pokušaja silovanja i šest razbojništava koja je počinio u tom periodu, Milošević je 7. marta 2002. godine osuđen na zbirnu kaznu od deset godina, odnosno, na šest godina zatvora. Okružni sud tada je kaznu obrazložio činjenicom da je on već bio osuđivan zbog razbojništva, kao i da je nova počinio čim je izašao iz zatvora. On je poslat u Kazneno-popravni zavod „Zabela“ kod Požarevca, 5. decembra 2002. godine, a kao slobodan čovek izašao je krajem avgusta 2007. godine. Milošević je incidente pravio i u zatvoru kada je nožem ranio jednog osuđenika u zatvorskoj trpezariji.

Bonus video:

Hapšenje pedofila
01:32

Hapšenje pedofila

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media