TOKSIKOLOZI SE OGLASILI POVODOM DROGE U ORGANIZMU MATEJA PERIŠA: Ostaćete ZABEZEKTNUTI, ovo je IZREČENO
Foto: Printscreen, Nemanja Nikolić

pojašnjenje

TOKSIKOLOZI SE OGLASILI POVODOM DROGE U ORGANIZMU MATEJA PERIŠA: Ostaćete ZABEZEKTNUTI, ovo je IZREČENO

- Telo je zatečeno u fazi odmaklih postmortalnih promena. Okolnosti koje su prethodile nestanku Mateja Periša, izjava lica koja su pre nestanka bila u njegovom društvu, uz izvršene provere i obdukcioni nalaz ne ukazuju da je njegova smrt povezana sa bilo kojim vidom nasilja

Objavljeno: 22:34h

U organizmu Splićanina Mateja Periša (27) pronađeni su tragovi narkotika i alkohola iako je skoro šest meseci telo bilo u vodi.

Istraživali smo na koji način se rade toksikološke analize i šta u telu ukazuje da je pokojnik konzumirao narkotike.

Beogradsko Više javno tužilaštvo utvrdilo je da nema osnova sumnje da je smrt hrvatskog državljanina Mateja Periša (27) posledica izvršenja krivičnog dela, imajući u vidu sve okolnosti od njegovog nestanka u noći 30. i 31. decembra 2021. godine, izvršene provere, do pronalaska njegovog tela, 18. maja u reci Dunav, kod Ade Huje.

Matej Periš
foto: Nemanja Nikolić, Uroš Arsić, Printscreen

- Telo je zatečeno u fazi odmaklih postmortalnih promena. Okolnosti koje su prethodile nestanku Mateja Periša, izjava lica koja su pre nestanka bila u njegovom društvu, uz izvršene provere i obdukcioni nalaz ne ukazuju da je njegova smrt povezana sa bilo kojim vidom nasilja - saopštilo je Tužilaštvo.

Naime, obdukcijom koju je po nalogu Višeg javnog tužilštva u Beogradu obavio Institut za sudsku medicinu konstatovano je da na telu Mateja Periša nema povreda kostiju glave, vrata, trupa ni udova.

- Rezultati toksikoloških analiza su pokazali prisustvo toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima, uz prisustvo etil alkohola. Takodje, u uzorku kose je identifikovan kokain i benzoilekgonin u tragovima - saopštilo je Tužilaštvo, navodeći da su komisijsko veštačenje obavila su tri veštaka, lekara specijalista sudske medicine.

Ovi rezultati otvorili su niz pitanja, među kojima se izdvaja jedno: “Kako se i posle šest meseci od smrti može utvrditi da je pokojnik konzumirao drogu?”. O tome smo razgovarali sa sudskim veštacima, odnosno toksikolozima..

Prema rečima toksikologa u penziji Anđelke Spasić, da li je pokojnik konzumirao narkotike u nekom ranije periodu može se utvrditi na više načina. Ipak, naglašava ona, najpouzdaniji je onaj putem krvi i organa.

- Ako su toksikolozi dali svoje mišljenje da su se droga i alkohol nalazili u organizmu pokojnika to je tačno, jer te supstance ostaju u organizmu posle smrti i neće ispariti - naglašava ona i dodaje da se i putem kose može utvrdili da li je neko koristio druge u nekom ranijem periodu.

Matej Periš
foto: Printscreen/Youtube/Aleksandar Stanković Official, Printscreen

- Međutim, takva provera može zavisiti od mnogo faktora, odnosno kolika je dužina kose preminulog, da li je kratko ošišan. Ako jeste, toksikološki nalaz putem kose neće moći da se uradi. Takođe, ako i ima dugu kosu mora se uzeti u obzir u kojim je kosa uslovima bila - naglašava ona.

Da kosa nije u potpunosti verodostojna za toksikološke analize stava je i toksikolog Vladimir Nešić, koji ukazuje da kada je ona u pitanju postoji i velika mogućnost kontaminacije.

- Na primer, neko može da protrlja kosu o kokain i da mu ostanu tragovi od te opojne droge. Međutim, u kosi se narkotici najduže zadržavaju. Toksikologija je širok pojam, a analiza urina je najverodostojnija jer se narkotici u urinu zadržavaju najduže. Ono što je važno znati jeste da se narkotici u krvi jako kratko zadržavaju - naglašava on i dodaje da jetra metaboliše narkotike.

- Ipak, u zavisnosti od uslova u kojima je telo bilo, koliko je vremena proteklo od smrti, u kakvom je stanju telo zavisi i odakle će se uzorak za toksikologiju uzimati. Tada su ključni ostaci pokojnika - pojašnjava Nešić.

"Znao sam da je i kobne noći uzeo nešto"

"Matej je bio divan momak, ali znao je nekada, povremeno da nešto uzme. Znao sam da je i te kobne noći uzeo nešto, jer tako su ispričali momci koji su bili sa njim, ali nisam želeo ja da to saopštavam. Da se mešam. Najvažnije nam je bilo da se Matej pronađe."

Ovako za "Blic" priča prijatelj nastradalog Mateja Periša (ime i prezime poznato redakciji "Blica") nakon što je zvanično objavljen toksikološki nalaz preminulog Splićanina. Prema njegovim rečima, drugovi koji su sa Matejem kobnog dana bili u Beogradu ispričali su još za vreme potrage Splićanina policiji da je Matej kobne noći uzimao narkotike. Koje, ovaj mladić ne zna.

- Znam da je znao nekad kada izađe nešto da uzme. To radi veliki broj mladih njegovih godina. Nažalost, izgleda da ga je to koštalo života - kaže ovaj mladić i dodaje da se nada da će Matejeva smrt biti opomena svim mladima da ne pomišljaju da probaju opojne droge.

Matej Periš
foto: Printskrin/RTS

Matej Periš kobne noći iz kluba je istrčao u majici kratkih rukava, a potom je snimljen kako pokušava da pliva u ledenoj reci

- Ne želim da se mešam i mnogo govorim o svemu tome, jer znam da će biti i neki sudski procesi zbog svega ovoga - dodaje on.

Inače, Matejev otac Nenad Periš, oglasio se nakon objave rezultata toksikologije za Jutarnji list gde je kazao da "nikada, ali baš nikada, Mateja nije i ne može povezati s uživanjima nekakvih opijata, kao što je već i govorio ranije".

- Mislim da je trebalo poštovati privatnost, a ne da to saznam iz medija. To mi je malo čudno, a što bih ja sad trebao komentarisati. Ono što sam rekao u početku: ključno je to što nisu bile uključene kamere u Gotiku pa tako ne znamo što se tamo zapravo dogodilo. I to će ostati tajna i tu je ta priča s Matejom otišla u grob. Žao mi je što nisam dobio službenu informaciju o rezultatima obdukcije. Iako, verujem da su kolege iz Beograda napravile sve po pravilima struke. I sam sam hemičar i znam koliko je teško uzeti uzorke i napraviti analizu i verujem u ono što su oni i beogradska policija učinili i ja im još jednom na tome zahvaljujem. Nadam se da postoje protokoli i da će meni taj nalaz biti dostavljen. Voleo bih videti taj nalaz i na koji način su napravili analizu i to me jako interesuje - rekao je Nenad Periš.

Podsetimo, Matej Periš, je zadnji put viđen nešto posle 2 sata 31. decembra, a njegovo telo je pronađeno nakon 139 dana potrage 18. maja. Telo je isplivalo iz Dunava kod Ade Huje.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.