Kineska kompanija planira veliku investiciju u Srbiji u preradu kukuruza
Kukuruz, Foto: Printscreen/YouTube

Poljoprivreda

Kineska kompanija planira veliku investiciju u Srbiji u preradu kukuruza

Srbija godišnje izveze od tri miliona tona do 3,5 miliona tona kukuruza

Objavljeno:

Kineska kompanija planira veliku investiciju u Srbiji od 250 miliona evra u preradu kukuruza, piše Sputnjik. Kako je navedeno, pregovori su u toku i jedino što je otkrio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je da investitori nameravaju da prerađuju pola miliona tona kukuruza godišnje i da prave finalne proizvode - aminokiseline, skrob, glukozu.

S obzirom na to da se proizvodnja kukuruza u Srbiji, zavisno od godine, kreće između 6,2 miliona tona kolika je bila sušne 2021, i sedam pa i više miliona, reč je o količini koja nije zanemariva.

Srbija godišnje izveze od tri miliona tona do 3,5 miliona tona kukuruza.

1 / 4 Foto: Printscreen/Instagram

Kina je inače, još pre godinu dana svojim partnerima u 17 zemalja jugoistočne Evrope, među kojima je i Srbija, poručila da će u narednih pet godina povećati uvoz robe sa ovog područja na 170 milijardi dolara, s naglaskom na poljoprivredu i agroindustrijski kompleks, podsetio je Sputnjik.

Srbija, sedamnaesti proizvođač kukuruza u svetu, do sada je isključivo izvozila taj primarni poljoprivredni proizvod kao sirovinu, ne pokušavajući da sama razvije preradjivačke kapacitete.

"Mi bismo mogli da zaradimo mnogo više ukoliko bismo izvozili proizvode višeg nivoa prerade - proizvode koji se koriste u mesnoj industriji, aminokiseline, skrob, boje, i da se na taj način pojavljujemo kao ozbiljni takmaci na svetskom tržištu. Zrno kukuruza mi možemo mnogo pametnije da iskoristimo. Najmanje zaradjujemo kao država, kao privreda, ukoliko izvozimo zrno, koje je sirovina za sve ostalo", rekao je rukovodilac Odeljenja za kukuruz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Goran Bekavac.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.