STAVKA NA RAČUNU ZA STRUJU KOJA VAM IZBIJA 100 DINARA IZ DŽEPA: Šta to PLAĆATE i da li je moguće da se suma UMANJI
Novac, Foto: Profimedia

kako do manjeg računa?

STAVKA NA RAČUNU ZA STRUJU KOJA VAM IZBIJA 100 DINARA IZ DŽEPA: Šta to PLAĆATE i da li je moguće da se suma UMANJI

Brojne stavke se nalaze na poleđini računa za struju, evo šta one znače i za šta izdvajamo svoj novac

Objavljeno: 19:04h
  • 1

Neki od tih troškova su fiksni i plaćaju se bez obzira da li se struja troši, drugi zavise od potrošnje struje, a postoji i mogućnost da se račun čak umanji. O jednom je upravo i sud doneo odluku, a tiče se troška garantovanog snabdevača.

Vrhovni kasacioni sud doneo je odluku da je trošak garantovanog snabdevača sastavni deo cene struje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu mimo utvrđene cene. U zaključku Vrhovnog suda navedeno je:

"Trošak garantovanog snabdevača je sastavni deo cene električne energije utvrđene u skladu sa važećom Metodologijom za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu struje mimo utvrđene cene."

Udruženje za zaštitu prava građana "Proces" objavilo je u julu da EPS kroz račune za struju naplaćuje i cenu za troškove garantovanog snabdevača, kao stalni trošak koji potrošači plaćaju i kada struju ne troše, ali da računi ne sadrže jasne i precizne informacije koju uslugu zapravo potrošač plaća kroz troškove garantovanog snabdevača.

Iz EPS-a je ranije rečeno da oni strogo poštuju zakone i da su sve stavke na računu za struju utvrđene u skladu sa zakonima, kao i da je tako i u slučaju stavke "trošak garantovanog snabdevača".

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kada se pojavila ta vest savetovali su građane da ne žure sa tužbama protiv EPS-a, već da sačekaju presudu Vrhovnog kasacionog suda.

Kada je reč o stavki koja košta sto dinara, u pitanju je naknada koju 3,5 miliona ljudi plaća Elektroprivredi Srbije. Ona je fiksna i iznosi nešto malo više od jedan evro, što znači da 3,5 miliona evra odnosno oko 438 miliona dinara, svaki mesec građani izdvoje za očitavanje stanja na brojilu, štampanje i slanje računa.

"Trošak garantovanog snabdevača" je tarifa za tarifni element mesto isporuke. Plaća se za merno mesto u jednakim iznosima svakog meseca i u mesecima kada nema potrošnje. Iznosi 137,93 dinara", objašnjenje je koje je i EPS napisao prilikom tumačenja pojedinačnih stavki.

Strujomer
foto: Profimedia

Kako su ranije objasnili iz ovog preduzeća ovim povodom, svе stаvkе nа rаčunu zа еlеktričnu еnеrgiјu, uključujući i "trošak javnog snabdevača" su u sklаdu sа Zаkоnоm о еnеrgеtici i drugim zаkоnimа i prоpisimа i svе stаvkе је оdredilo rеgulаtоrnо tеlо Аgеnciја zа еnеrgеtiku. EPS i zavisno privredno društvo EPS Snabdevanje, koje оbаvlја funkciju gаrаntоvаnоg (јаvnоg) snabdevаnja električnom energijom, striktno poštuju propise.

Kako su naveli, za obračun i naplatu utrošene električne energije za kupce na garantovanom (javnom) snabdevanju Agencija za energetiku je donela Metodologiju za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje.

Metodologijom je, između ostalog, definisano da maksimalno odobreni nivo prihoda od prоdaje mora pokriti odobrene troškove. Takođe, precizirano je koji su tarifni elementi i iz kojih se tarifnih elemenata ostvaruje koji deo prihoda.

PORUKA DR MILJKA RISTIĆA NEVAKCINISANIM KOLEGAMA
01:38

PORUKA DR MILJKA RISTIĆA NEVAKCINISANIM KOLEGAMA

(Espreso / Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media